Veszprém 2021. Jul. 18. - 2021. Jul. 26

7. Veszprémi Régizenei Napok


7. Veszprémi Régizenei Napok

2013 óta nyáron egy hét a régizenéé Veszprémben. A fesztiválon elsősorban régizenei kamaraegyüttesek, kisebb vokális együttesek lépnek fel.

A régizene mozgalom a középkortól a bécsi klasszikáig terjedő korszak zenei hagyatékát próbálja új életre kelteni, amennyire lehet korhűen.

A korhűség többrétű: a zenei anyaigon túl jelenti azok korhű hangszereken (többnyire kópiákon, illetve rekonstruált hangszereken), korhű módon, lehetőleg korhű környezetben történő előadását.

2021-07-18 (vasárnap) 19:00

Tasto Solo (Spanyolország) - La Flor en Paradis (A polifónai születése, 13. sz.)

A nyitókoncerten a többszörös Diapason d'Or díjas, ICMA díjra is jelölt spanyol Tasto Solo lép fel Guillermo Perez művészi irányítása alatt. Műsorukban a reneszánsz motetta és a polifónia keletkezésének 13. századi folyamatát mutatják be franciaországi és spanyol kódexekben fennmaradt zenei anyag alapján.

2021-07-19 (hétfő) 19:00

Recurring Company - Metamorfózis: Úton a reneszánsz és a barokk között Itáliában, Spanyolországban és Angliában

Hétfőn a Lipcsében végzett fiatal magyar zenészekből alakult formációnak, a Recurring Company-nak a késő-reneszánsz korszakból a kora barokkba átvezető műsorát hallhatjuk.

2021-07-20 (kedd) 19:00

Recercare Régizenei Műhely - Petrarca daloskönyve (14-17. sz.)

20-án, kedden a veszprémi székhelyű Recercare Régizenei Műhely lép fel Petrarca daloskönyve c. műsorával, amelyben Petrarca kortársainak zenéje, illetve a későbbi századokban megzenésített Petrarca versek csendülnek fel.

2021-07-21 (szerda) 19:00

Concerto Armonico - in Café Zimmermann, zenék egy Lipcsei kávéházból

Szerdán (21-én) a Spányi Miklós alapította Concerto Armonico Lipcse 18. századi zenei életét idézi meg. Hangversenyükön Händel, C.P.E. Bach és Vivaldi művei csendülnek fel. Az együttest többek között Carl Philipp Emanuel Bach életművének legavatottabb tolmácsolójaként tartja számon a világ.

2021-07-22 19:00

Tóth Emese Gyöngyvér / Nagy Csaba - Semper Dowland semper dolens

Csütörtökön ismét helyi kötődésű műsor következik. Tóth Emese Gyöngyvér (ének) Dowland lantdalokat énekel Nagy Csaba lantművész kíséretében.

2021-07-23 19:00

Budapest Bach Consort - Culliford-koncertek No. 6 | "A Grand Concert of Instrumental Musick"

Pénteken a fiatal zenészekből Szokos Augustin vezetésével alakult Budapest Bach Consort-é a veszprémvölgyi Jezsuita templom.

2021-07-24 19:00

Orlando énekegyüttes / Budapest Bach Consort - Buxtehude: Membra Jesu Nostri

Szombaton az Orlando énekegyüttes Buxtehude Membra Jesu Nostri c. kantátasorozatát adja elő a Budapest Bach Consort és szólisták közreműködésével.

2021-07-25 19:00

Les Basses Réunies - Il Violoncello, avagy Nápoly rejtelmei

Vasárnap – a zárókoncerten - a barokk vonósok virtuózai, a francia Les Basses Réunies nápolyi kötődésű 16-18. századi szerzők (Ortiz, Gesualdo, R. Greco, Vivaldi, a két Scarlatti és mások) zenéjéből nyújt exkluzív válogatást.

2021-07-26 20:30

Bruno Cocset / Emmanuel Jacques - “Jean Barrière e Francesco Geminiani, violoncellisti stravaganti” 

Tihanyi Bencés Apátság

Ráadásként 26-án, hétfőn Tihanyban Bruno Cocset (barokk cselló) és Emannuel Jacques  virtuóz duóját hallhatjuk.

Jegyek:
 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek