Budapest 2019. Nov. 30. (20:00)

Dresch Quartet, Gadó Gábor Quartet


Dresch Quartet, Gadó Gábor Quartet

Dresch Quartet

Dresch Mihály különutas zenész, sehova nem besorolható népzenében otthonos jazz-művész, kortárs muzsikus, univerzális alkotó, DRESCH. Lemezei rendre beírják magukat a kortárs hazai zenetörténetbe, elévülhetetlen örök alkotások, amelyeket évtizedek múltán is jó újra betenni és meghallgatni, megunhatatlanok. Mindegyikben megvan az a frissesség, játékosság, kísérletező hajlam mind zeneileg mind formailag, ami jó értelemben örök-kortárssá teszi az személyében is kortalan „Dreschmisit”, aki elképesztő technikai tudással játszik hangszerein.

A Fonóban most három külön felállásban ad koncertet DRESCH. Szeptemberben a népzenészekből álló vonós kvartettel játszott a házban. Október 25-én egy rendkívüli trióval, Fenyvesi Márton gitárossal és Gányi Marcell nagybőgőssel áll színpadra. November 30-án pedig a Dresch trilógia záróakkordjaként a klasszikus és legendás Dresch Quartettel lép fel.

Gadó Gábor Quartet

Zenei tanulmányait hegedűn kezdte, majd klasszikus gitárra váltott. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszakán Babos Gyula növendékeként végzett 1983-ban, ezt követően élvonalbeli magyar jazzmuzsikusok együtteseiben szerepelt.

Az első partnerei között volt ifj. Rátonyi Róbert, Snétberger Ferenc, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Oláh Kálmán. Később nemzetközi formációkban is egyre gyakrabban tűnt fel, például Gerald Veasley, Randy Roos és George Jinda oldalán. Első zenekarát Joy névvel szervezte meg, az együttessel Cross Cultures címmel készített lemezt. Saját nevén 1991-ben jelent meg első albuma, a Special Time, majd Nikola Parovval turnézott Európában.

1995-ben Franciaországba költözött, később egy ideig Londonban is élt. Öt év múltán Párizsban alakult meg a Gadó Gábor Quartet, melynek tagjai: Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő), Joe Quitzke (dob). Francia társaival a Greetings from the angel című albumon játszott először, amit a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. 2003-ban Unknown kingdom, 2004-ben Modern dances for the advanced in age és The Second Coming, 2005-ben Psyché, 2008-ban Byzantinum címmel jelent meg szólóalbuma. Zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor Corners of my mind című albumának, amelyet a francia Jazzman magazin a 2002-es év legjobb jazzlemezei közé választott. További együttműködésük eredményeként 2003-ban Agent spirituel, 2004-ben Different garden, 2006-ban Opera Budapest címmel jelent meg CD-jük.

2003-ban elnyerte a francia LAcadémie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat, mely munkásságának eddigi legrangosabb elismerése. A francia és nemzetközi fesztiválok, klubok keresett vendége, többek között a következő fesztiválokon lépett fel: Festival de Châteauroux, Festival de Jazz de Montlouis/ Loire, Rencontres Internationales de Jazz de Nevers, Festival Crest Jazz Vocal, Festival de l Hotel d Albret (Párizs), Tete Montoliu Jazz Festival (Barcelona), Festival de Jazz de Souillac, Festival de Jazz de Vitrolles, Fete de la musique de Téhéran, Mittel Europa Jazz Festival (Schiltingheim), Paris Jazz Festival.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek