Budapest 2021. Dec. 27. (20:00)

Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra


Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra

Sem a névadót, sem a zenekarát nem kell bemutatni, hiszen Emir Kusturica az egyik leghíresebb filmrendező az ex-jugoszláv régióból, a No Smoking Orchestra pedig a Macska-jaj filmzenéje kapcsán szintén világhírű lett.

A két szereplő persze nem itt találkozott először: közös múltjuk a nyolcvanas évekig nyúlik vissza. Az elmúlt huszonöt évben pedig a formáció által játszott balkáni mix - a garázs-folkpunk, a kóló, a „balkáni rumba” és a romazene egyvelege - rengeteg színpad környékét forrósította fel.
Emir Kusturica, azon kívül, hogy nagy hatású filmeket rendezett (például A papa szolgálati útra ment, Cigányok ideje), a zenéhez is mindig erősen vonzódott - és ez a Goran Bregović-zenékkel készült mozijaiból is kitűnik. Ám ezen felül 1986-ban beszállt a Jugoszláviában sztárnak számító Zabranjeno Pušenje (azaz Tilos a dohányzás) nevű rockzenekarba, amely a kilencvenes évekre kettészakadt, és részben No Smoking Orchestraként éledt újjá. Majd miután az 1998-as Macska-jaj filmzenével befutott, Kusturica is visszatért, és átvette az irányítást. A Manu Chaóval is barátkozó rendező együttesének is „manus” zenekoktélt kevert ki, csak persze balkáni alapanyagokból. A No Smoking a berobbanás után kiadott 2000-es Unza Unza Time és a legutóbbi stúdiólemez, a 2018-as Corps Diplomatique között további filmzenékkel, konceptlemezekkel (például a 2007-es Time Of The Gypsies punkoperával), és persze főleg a közönséget lelkesítő koncertekkel szórakoztatott. Változhat a felállás, gazdagodhat a stíluspaletta - a dél-európai ízek után mostanában már latin-hatásokkal is -, a No Smoking Orchestra nemcsak a hangerőt, de a hőfokszabályzót is mindig felcsavarja.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek