Budapest 2017. Dec. 01. (19:30)

Fülei Balázs szólóestje


Fülei Balázs szólóestje

Műsor:

Maurice Ravel: Tükröződések

  1. Éjjeli lepkék
  2. Szomorú madarak
  3. Egy bárka az óceánon
  4. Alborada del grazioso
  5. Harangok völgye

Claude Debussy: A boldog sziget

César Franck: Prelúdium, korál és fúga

 

 

Ravel: Tükröződések

 

Apacsok néven híresült el az a párizsi művészcsoport, amelyet fiatal költők, festők, és muzsikusok alkottak. Az igencsak bohém életet élő művészek – köztük Maurice Ravel – késhegyig menő vitákat folytattak a különböző irányzatokról, bemutatták egymásnak legújabb műveiket, éjszakánként pedig lokálról lokálra vonultak. Ez utóbbira utal Ravel Tükröződések című ciklusának egyik darabja, a Noctuelles (Éjszakai lepkék) is, és valóban: a társaság leginkább éjjel érezte magát elemében. Egyébként a ciklus minden darabját a csoport más-más tagjának ajánlotta Ravel, és ebben a körben játszotta el először a teljes művet, mégpedig 1904. október 11-én. A Tükröződések Ravel impresszionista korszakához tartozik, a darabokat hallva a barátok leginkább csodálkozással reagáltak, mondván: ilyesfajta zenét korábban sosem hallottak.

 

 

Debussy: A boldog sziget

 

A feltételezések szerint a francia rokokó festő, Jean-Antoine Watteau Indulás Cythera szigetére című képe ihlette a darabot. A görög szigetet a mitológia a szerelem istennője, Aphrodité szülőhelyeként tartja számon, és az örök tavasz, a boldogság szigeteként vált ismertté. A művet Debussy 1903-ban komponálta, de 1904-ben, Jersey szigetén teljesen átdolgozta, így a magánéleti vonatkozásokat sem lehet kizárni: a zeneszerző ugyanis egy szerelmes utazásra érkezett Jersey-re, kíséretében Emma Bardac-al. Debussy akkor ismerte meg a zeneszerető bankárfeleséget, amikor elkezdte tanítani annak fiát, Raoult. Viszonyuk 1904-ben került nyilvánosságra, és óriási botrányt okozott, hiszen mindketten házasságban éltek. A válással kapcsolatos kellemetlenségek, a család és a barátok haragja elől bújtak el egy kis időre Jersey szigetén, és minden bizonnyal élvezték a közös utazást, ez ugyanis Debussy azon kevés darabja közé tartozik, amelyből árad az energia, a játékosság, az életszeretet.

 

 

César Franck: Prelúdium, korál, és fúga

 

Mivel a francia nyelv szereti az argót, a kortársak egyszerűen csak „bande à Franck”, azaz Franck bandájaként emlegették a párizsi Conservatoire orgona professzora köré csoportosuló tanítványokat és fiatal zeneszerzőket. César Franck a belgiumi Liège-ben született, először zongoraművésznek készült, majd elcsábította az orgona és a komponálás. 1858-ban az újonnan felszentelt, párizsi Sainte Clotilde bazilika orgonistája lett, és maradt is egészen haláláig. Improvizatív tehetsége, legendás játéka a világ legtávolabbi pontjairól is rengeteg érdeklődőt vonzott a templomba. Az 1884-ben íródott a Prelúdium, korál és fúga, valamint a többi tizenegy nagy orgonaműve okán Franckot a legkiemelkedőbb orgonaművészek közé sorolják, közvetlenül Johann Sebastian Bach után.

 

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek