Budapest 2018. Dec. 21. (19:30)

Szabó Balázs orgonaestje - Hommage a Antalffy


Szabó Balázs orgonaestje - Hommage a Antalffy

Orgonaavató Szabó Balázs orgonaestje Hommage à Antalffy

J. S. Bach: C-dúr toccata, adagio és fúga, BWV 564
Liszt: Ave Maria d’Arcadelt
Antalffy-Zsiross:  Intermezzo
Reger:  Monologe, op. 63 – 7. Ave Maria
Szendy: Pièces Antiques, op. 16 – 2. Air (Antalffy-Zsiross Dezső átirata)
M. E. Bossi:  Canzoncina a Maria Vergine, op. 113/3
M. E. Bossi: g-moll scherzo, op. 49/2
SZÜNET
Antalffy-Zsiross: Scène-Pastorale
Antalffy-Zsiross: Madonna
Antalffy-Zsiross:  Négy orgonadarab
Reger: Korálfantázia a „Szép fényes hajnalcsillag” kezdetű korálra, op. 40/1

Szabó Balázs (orgona)

Bő száz esztendőt visszarepülünk az időben: 1907-ben felavatják a nemrég átadott Zeneakadémia-palota új orgonáját, Antalffy-Zsiross Dezső pedig hazatér az orgonaművészet fellegvárából, Lipcséből, és megkezdi tanári működését az intézményben. Nos, ha a fizikai feltételek nem is, a művészi feltételek adottak az időutazáshoz: a Nagyterem korhűen rekonstruált Voit-orgonája ősztől ismét teljes pompájával nyűgözi le a hallgatót: immár nemcsak a szimbólummá vált sípsor, hanem a szerkezet, a hangzás is a régi. A fiatal orgonistageneráció egyik legelhivatottabb, orgonaszakértőként is aktív tagja, Szabó Balázs pedig olyan műveket válogatott össze erre az estre, amelyek többségét az amerikai éveiben „az orgona Dohnányija” névvel illetett Antalffy-Zsiross maga is játszotta a Zeneakadémia eredeti orgonáján. A hangszer rekonstrukciója szakmai irányítójának, Szabó Balázsnak sikerült a Bartók-kortárs művész által használt hangszín-összeállításokat is felkutatnia a régi kottákból. A műsorban számos olyan alkotást hallhatunk, amelyek ma már ritkán szólalnak meg, de amelyek nagyszerűen megidézik a boldog békeidők hangulatát, a Zeneakadémia 1907-es új orgonájának világát.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek