Miskolc 2021. febr. 08. (19:00)

Tűzvarázs bérlet 20-21


Tűzvarázs bérlet 20-21

Tűzvarázs IV.

2021. február 08., hétfő 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Schumann: Genovéva – nyitány, Op. 81
Schumann: a-moll gordonkaverseny, Op. 129
Schumann: I. (B-dúr, „Tavaszi”) szimfónia, Op. 38
Vezényel: 
Közreműködők: 
Gordonka: Rohmann Ditta

Robert Schumann Első – magától a szerzőtől eredően „Tavaszi” elnevezést viselő – szimfóniája a komponista életének legboldogabb időszakából származik. 1840 volt házasságkötésének esztendeje, amikor hosszas, gondterhes várakozást követően végre elvehette élete párját, a kivételes tehetségű zongoraművész Clara Wiecket. A romantikus dalirodalom gyöngyszemeit alkotta meg ugyanabban az évben, s a szimfónia megírásának egyik ösztönzője is épp fiatal neje volt. Zenei anyaga mámoros gyorsasággal, mindössze négy nap alatt született meg 1841 januárjában, majd a hangszerelés is készen állt egy hónapon belül. Adolf Böttger német költő verse – a völgyben nyíló tavaszt megéneklő záró soraival – ihlette a darabot, sőt valószínűleg konkrétan annak nyitófanfárját is. Életörömtől duzzadó, az örök megújulás diadalát hirdető alkotás a B-dúr szimfónia, amely egyben Schumann saját életének beköszöntött tavaszáról is szól. Eredetileg mind a négy tétele külön feliratot viselt (közülük az első „A tavasz eljövetele” címet kapta), ám ezeket törölte később a szerző. A bemutatót, amelyet a pályatárs és barát Felix Mendelssohn vezényelt el a híres lipcsei Gewandhaus-ban, még ugyanaz év tavaszán, siker koronázta.

Schumann alakja mint igazi romantikus zeneköltőé vonult be a köztudatba, s épp a költőiség az egyik legjellegzetesebb tulajdonsága az 1850-ben komponált a-moll gordonkaversenynek is. Művéből szándékoltan mellőzött mindenfajta csillogó – s így az előadó számára az esetleges „önmutogatáshoz” alapot nyújtani tudó – bravúrelemet a szerző, amelyek helyét a poézis szolgálatába állított virtuozitás szerepe foglalja el, ahogy már korábbi, azonos hangnemű Zongoraversenyében is. A játékos szellemességekkel teli darabot szólistaként Rohmann Ditta, generációjának egyik ünnepelt hazai gordonkaművésze tolmácsolja estünkön.

A Genovéva volt Schumann egyetlen befejezett operája, amelynek hangversenytermekben gyakran hallható nyitánya (1847) csendül föl műsorunk kezdetén. Dubóczky Gergely a harmincas magyar karmester-generáció egyik kiemelkedő képviselője. Nemzetközi sikerei mellett szinte az összes neves magyar zenekart dirigálta már, másodszor állva nyilvánosan a Miskolci Szimfonikusok élére.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Messze Mississippi – Az USA két államában már teljes kapacitással mehetnek az élő koncertek

Messze Mississippi – Az USA két államában már...

Texas és Mississippi egyaránt feloldja a kötelező maszkviselést és 100 százalékra növeli az államokban működő vállalkozások és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Ez komoly! 20 online koncertet kínál márciusban a Filharmónia Magyarország

A koncertek között a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfonikus Zenekar előadását kínálja márciusban a Filharmónia Magyarország.

Időutazási – Fekete Lyuk '89

A MariaHilfe! nevű, 1989-90-ben működött alternatív zenekar annak idején a Fekete Lyukban vette fel kétszámos single-jét. A felvételen Bihari Balázs mellett Kiss László basszusozott és Gönczy Gábor dobolt. Bihari Balázs most restaurálta a MariaHilfe! single-jét Fekete Lyuk '89 címmel.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek