Gombóc Artúrnak szeretettel: Féltucat dal a csokoládé világnapjára

2017/07/11  ·     ·  Juhász Vali

A csokit mindenki szereti. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma van a Csokoládé egyik világnapja. Ha ugyanis valaki utánanéz, akkor más napokat is talál, amikor a lelkes csokirajongók kedvencüket ünnepelhetik. A mai, július 11-i csokinapot állítólag 1995-ben tartották először, Franciaországban. És mi ezennel meg is ünnepeljük - zenével.

Gombóc Artúrnak szeretettel: Féltucat dal a csokoládé világnapjára

Hollós Ilona: Csokoládé

Kezdjük egy klasszikussal. Aki ennek nem tudja a szövegét, az vagy újszülött és még Marót Vikitől se hallotta, vagy nem volt otthon 78-as lemezt lejátszó berendezésük. Vagy egyszerűen még nem hallotta. Érdemes meghallgatni, hogy milyen az, ha nincs autotune, csak a "sima", tiszta, eredeti ÉNEKLÉS. Próbálja bárki utána csinálni!


1975: Chocolate

A manchesteri indie banda egyik legsikeresebb dala lett ez, az ikonikus fekete-fehér videoklippel be is futtatta őket. 2014-ben a Szigeten is felléptek. Aztán később elvesztették eredetiségüket, kicsit túl sok lett a dalaikban a koppintás.

 

Kylie Minogue: Chocolate

Egy méltán elfeledett Kylie-dal 2003-ból, neki van pár ilyen (például olyan is, amit visszautasított, aztán más csinált belőle világsikert). Pedig ennek még videoklipje is van és a legjobb benne, hogy a csokiról szól (amúgy nem, mert inkább a szerelemről).

 

Babymetal: Gimme chocolate

Ez a banda három a kislányból áll, akik metálzenére énekelnek iskoláslány-ruhában és -hangon valamit. Egyébként a zenei alap tök jópofa. Miután japánul van, az angol címéből arra következtetünk, hogy csajszik csokit szeretnének.

 

Bëlga: Csoki

Ha valami igaziból a csokiról szól, az a 2005-ben, a híres dupla lemez (Zsolti a béka - Bokorpuszta) gyerek-kompatibilis részén megjelent édibédi dalocska, amiben kerek-szögletes-lyukas-celofános és mindenféle csokiról szó van. Még szerencse, hogy megírták ezt ellensúlynak, mivel az album másik - felnőtteknek szóló - részére tették az Egy-két-há kezdetű örökzöldet.


 


Hot Chocolate: Sexy Thing

Kakkuktojás, de mégsem. Több okból is a csokoládé a főszereplő: a zenekar neve, az énekes fiú (Errol Brown), akinek még a neve is a csokira emlékeztet. És az a hamisítatlan fekete funky, amit annyira szeretünk sokan. Ez a nóta ráadásul több virágzást is megért, a nyolcvanas években újra a diszkók egyik legmenőbb dala volt. Óh, jaj, hol vannak azok a jó kis diszkók, ahol nem a ciki zenékre kellett táncolni, hanem a legjobb funkyra és jobbfajta diszkóra és popra (a kérdés költői)...




 

 

Szólj hozzá!


Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a...

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Bosnyák és magyar őrület egy dalban: Dubioza Kolektiv plusz Bohemian Betyars

Az őrületes – vagy még inkább őrült – koncertjeiről ismert Bohemian Betyars 15 éves történetében először a világ minden tájáról beenged közreműködőket saját zenei univerzumába. Ennek igazi ékköve a most megjelent Rush című dal, amelyet a Dubioza Kolektiv nem kevésbé fékezhetetlen csapatával közösen jegyeznek.

Hamarosan megjelenik Révész Sándor könyve!

A Generál és a Piramis legendás zenésze vaskos könyvet írt izgalmakkal teli életéről. Azt hiszem, sokunk nevében mondhatom, hogy vártuk ezt a kiadványt, hiszen Révész Sándor a zenekarok mellett szólóban is kiváló dalokat alkotott, ezen kívül pedig – Szepes Mária révén – a spiritualitás is az élete részévé vált.
Új koncertek