Minden napra egy fesztivál: FOO 1-2. nap

2014/06/20  ·   Fesztivál   ·  Richolm Orsolya

A FOO olyan Orfűnek, mint diktafonban a szalag. Maga a készülék hasznos, de csak kazettával tud megfelelően érvényesülni. Hetedik éve teszi fontossá a fesztivál Baranya megye Panoráma Campingjét, ahonnan a szervezők nem tervezik kiköltöztetni az eseményt, annak ellenére sem, hogy idén már elővételben telt házas lett a fesztivál.

Minden napra egy fesztivál: FOO 1-2. nap

A legfontosabb dolog, ami miatt sikerült ennyire népszerűvé válnia az elmúlt évek során, hogy az emberek nem csupán berúgni járnak ide, hanem vonzó az egész környék bája és a légkör is inkább családias egy külföldiekre orientálódott Szigethez képest. Minden kis hibájával együtt szerethető a Fishing On Orfű, és a második este után már megszokható, hogy a női mosdóba bejutni külön esemény, és a pultban sört kapni egy negyedórás procedúra. Ezek a problémák persze nem egyediek, emiatt nem is szabad rá haragudni. Főként azért nem, mert egy olyan különlegességet hozott el a 0. napon, ami kárpótol minden fesztiválbetegséget.

Szerdán megelevenedett a harmincas korosztály gyerekkora, és hihetetlenül felemelő érzés volt hallani, ahogyan egy emberként énekelték a Jutkát. Lovasiék lejátszották a tiszteletkoncertet maguknak és a nézőknek, de mégis az volt a benyomás, hogy ez az újraalakult Kispál és a Borz igazán csak azoknak szólt, akiknek az életébe anno beleszövődöttek a zenekar dalai. Orkánszerűen söpört végig az ujjongás kezdéskor, és érezhető volt a levegőben a meghatódottság, ahogyan újra 15 évesként ugráltak a kétgyerekes családanyák. A nagyszínpad előtti domb tele volt, mint egy jól megmunkált perzsaszőnyeg, az emberek szorosan egymáshoz préselődve dülöngéltek a Kispál-klasszikusokra. Akik több száz kilométert utaztak csak azért, hogy ismét együtt láthassák Lovasiékat, nem csalódtak, sőt, sokan felszabadultan hangoztatták, hogy milyen sokat jelentett nekik az egész esemény. Az este további részében is kitartott ez ajókedv, és mint nagyszámú tüntetések után, szétszéledt mindenki, majd barátilag kiültek sörözni az orfűi estében.

A fesztivál elkerített területén 90-es évek magazinjából rendelhető kanapék állnak, és tényleg megnyugtató ledőlni a ronda huzatú felárazott bútorokra, amelyeknek árait a fesztivál végére mindenki kívülről fogja fújni. Az Orfűi-tó tökéletesen alkalmas a fürdésre, napközben kellemes a víz, és Rátgéber László csütörtökön fel is avatta hagyományos tóátugrási kísérletével. Kicsit olyan érzés volt, mint egy mini-Woodstockon részt venni, ahogyan a part mellett egy kis füves részen lehemperedtek az emberek, szólt a Tudósok zenekar, miközben fröccsözve figyelték Rátgéber ugrását. A produkció után persze kedvet kaptak mások is, és szép lassan az ott lévők nagy része követte a példát, és beugráltak a tóba.

A Tudósok pedig ezalatt csak játszottak és kiabálták lankadatlanul, hogy „Ne vágd le a farkadat!”.

Estére megint feltöltődött a camping az első napi jegyesek helyére. Tegnap szólt a PASO, Alvin és a Mókusok, Subscribe, Punnany Massif, Mary Popkids, Intim Torna Illegál és kifejezetten kellemes meglepetést okozott a letlive. (USA), akik olyan show-t lenyomtak, hogy a magyar fesztiválozó csak nézett, és megveszett értük, hogy így is elő lehet adni valamit. Az énekes feltépte a borítást, előtte felmászott az állványra, dobálta a mikrofont, és dőlt az egészből a kifogyhatatlan energia. Az este folyamán talán ők voltak, akik a leginkább átvették az uralmat a színpad fölött, és bevonták a koncertezőket az elvadult, jóleső őrjöngésbe.

Az étkezésről annyit kell megjegyezni, hogy kissé túl vannak árazva a meleg ételek, egyedül a lángos ami ár-érték arányban korrekt, illetve reggelire 190 Ft/tojásért kaphatunk friss rántottát. A FOO-n idén bevezették a re-poharat, ami már bejáratott a nagyobb fesztiválokon (VOLT), 250 Ft az értékük, csak egyszer szükséges megvásárolni, majd abban kapjuk a későbbiekben a sört. Abban az esetben, hogyha már nincs szükségünk a pohárra, a pultokban visszaadják az előzetesen befizetett 250 Ft-ot. Ezt sokan kihasználják és reggelente egy nagy rakás re-pohár beváltással indítják a napot, de mindenki másképp próbál meg „gyűjteni” az alkoholra.

Még csak két napja tart a Fishing, mégis fájó belegondolni, hogy szombaton véget érnek a koncertek, és kiürül megint Orfű. Vasárnap délelőtt kell elhagyni a camping területét, addig viszont van szabadság, van zene, tó és boldogság.

Ma este fellép a Quimby, Péterfy Bori, Supernem, Ganxta Zoli, AkkezdetPhiai, 30y és emellett még rengeteg együttes, akikből bőven lehet ízlés szerint válogatni.

Az összes fotó itt látható


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek