Lucifer citerása: Lajkó Félix a MÜPÁ-ban

2014/01/06  ·   Koncertbeszámoló   ·  Dresmann Dóra

Egykor Paganinit nevezték az ördög hegedűsének, manapság Lajkó Félixet emlegetik így. Meglehet, így is van. Azt is mondják rá, hogy öntörvényű. Na és? Ritka az olyan igazán nagy művész, aki szépen beáll a sorba, és azt teszi, amit elvárnak tőle. A Művészetek Palotájában rendezett telt házas, újévi koncertjén a citeráé volt a főszerep, de a hegedű sem maradt a tokjában.

Lucifer citerása: Lajkó Félix a MÜPÁ-ban

Ha emlékeztek, nyáron már beszámoltunk egy Lajkó-lemezbemutatóról. Akkor fanyalogtunk, hogy nem való ez az egész egy szabadtéri szórakozóhelyre, kocsmazajjal meg mindennel. Most végre méltó helyről érkezett a tudósítás...

A koncert alapja a 2013-ban megjelent Mező című citerás lemeze volt, mely két hónapig vezette a World Music Chart listáját. A színpad dísztelen, csak némi színes játék a fényekkel, az is inkább csak a rend kedvéért, aláfestésnek. Nincsenek sallangok, minden a zenéről szól, melyet Lajkó három zenésztársával varázsol elő a hangszerekből. Keze a citerán, és a hangszer hol sír, hol nevet, néha tombol, aztán ellágyul.

Mondják, ezzel a technikával nemigen citerázik más. A közönség kissé megilletődöttnek tűnik, Lajkó ugyanis nem ünnepelteti magát két szám között. Jó, egy kis taps legyen, inkább csak azért mert így szokás, aztán már hangol is, és a publikum megadóan engedelmeskedik, nem akarná megzavarni semmiben. Amikor aztán előveszi a hegedűt és minden átmenet nélkül, észveszejtően energikusan, elképesztő technikával játszani kezd, a hallgatóságnak még a lélegzete is elakad. Hirtelen érthetővé válik, miért emlegetnek Belzebubokat vele kapcsolatban. Emberi lény nem játszhat így, csak az, aki az ördöggel cimborál.

Éljenzik, tapsolják, ünnepelnék, de ő már a következő „nótára” koncentrál. Néha fütyörészik is, néha szavakat mond, de azt is inkább mintha csak úgy magának tenné. Amikor egészen halkan játszik olyan pisszenéstelen csend van a hangversenyteremben, hogy azt hihetnénk itt most inkább megfullad az, akinek köhintenie kéne, mintsem bezavarna az előadásba. Így megy ez közel másfél órán át, szünet nélkül. Amikor vége, meghajol a közönség előtt, és már megy is ki. Azért valahogy három ráadást és egy kis mosolyt sikerül kicsikarni belőle.

Mit mondhatnánk Lajkóról ezután a koncert után? Hogy ő az ördög hegedűse és Lucifer citerása? Nem. Ő Lajkó Félix.


Következő koncertjét a csatolt adatlapon találhatjátok.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek