10 feldolgozás, ami felülmúlta az eredeti verzióját

2017/12/17  ·     ·  Juhász Vali

Rengeteg feldolgozás-dal van, amit imádunk mindannyian, és tudjuk is, hogy ki az eredeti előadó, de sokszor jobban megszeretjük ezt a változatot, mint az originált.

10 feldolgozás, ami felülmúlta az eredeti verzióját

Sokszor talán azért, mert azokat már unjuk és az új színnel, hangszereléssel, más stílusban újra a kedvenceink közé kerülnek. Viszont akad néhány olyan is, amiről azt hittük, hogy az az eredeti, mert annyira jó, aztán mégis kiderül, hogy bizony elénekelte már más is, de nem tudott vele akkora durranást elérni.

1. Johnny Cash: Hurt

Eredetileg egy Nine Inch Nails-dal ez, ami azért elég távol állt a country király világától, mégis sikerült belőle egy felejthetetlen covert csinálnia. (Plusz még megemlíteném a Depeche Mode Personal Jesus-át is, ami szintén szerepel Johnny Cash feldolgozás-lemezén, az is zseniális lett.)

 

2. Nirvana: The Man Who Sold The World

Az 1969-es David Bowie-dalt feldolgozta már '82-ben Midge Ure is, de a legütősebb mégiscsak a Nirvana-féle lett.

 

3. The Beatles: Twist and Shout

Bevallom, nekem ez a kedvenc Beatles-dalom, és már akkor egyértemű volt számomra, amikor a Please Please Me című lemez (amelyen az is megtalálható) megjelent végre Magyarországon hivatalos kiadásban, hogy ez nem a Lennon-McCartney páros szerzeménye, hanem egy The Isley Brothers-nóta feldolgozása, de akkor is királyság!

 

4. Soft Cell: Tainted Love

Persze, mindenki tudja, hogy Mark Almond hogy tolta ezt a tipikusan nyolcvanas évekbeli szintipop-cuccot 1985-ben, és ismerjük a Marylin Manson-féle átdolgozást is. Viszont azt talán kevesen tudják, hogy már ez sem az eredeti, hanem egy 1965-ös Gloria Jones-nóta újragondolása.

 

5. Jimi Hendrix: All Along the Watchtower

Még egy kedvenc. Bob Dylan dalai – bevallom – engem nem hoznak lázba, a hangját sem szeretem és sajnos a Nobel-díját is némileg túlzásnak érzem. Ám akadnak olyan fenomenális tehetségek, akik mindenből képesek aranyvárat építeni. Ilyen lett ez a Jimmy Hendrix-átdolgozás is. (Később a U2 is hozzányúlt a Rattle & Hum lemezen, de még Neil Young-nak is volt hozzá egy-két szava koncerteken, de utóbbiak már jól hallhatóan a Hendrix-féle változatot játszották.)

 

6. Kim Carnes: Bette Davis Eyes

Szegény Kim Carnes gyakorlatilag ezzel a dallal tette le a névjegyét a nyolcvanas évek popzenéjének asztalára, aztán felkapta onnan, még egy kicsit énekelt a We Are The World-ben – aztán megmaradt egyslágeres előadónak. Viszont ez a dal se az övé eredetileg, hanem bizonyos Donna Weiss és Jackie DeShannon írták a 70-es évek közepén.

 

7. Guns 'N Roses: Live And Let Die

Miután Paul McCartney Beatles utáni zenei tevékenysége szerintem azért hagy némi kívánnivalót maga után, kifejezetten jót tett a dalának, hogy a Roses új perspektvát adott neki.

 

8. Marilyn Manson: Sweet Dreams (Are Made Of This)

Nehéz kiválasztani Manson feldolgozásai közül a legjobbat, mert a Personal Jesus (lásd még Johnny Cash-nél) és a Tainted Love (lásd még a Soft Cell-nél) egyaránt ragyogóak. Én már annyira untam ezt a Eurythmics-dalt, hogy mikor meghallottam az újragondolt változatot, egyenesen felüdülés volt. Sötét, démoni és gyönyörű.

 

9. Manfred Mann’s Earth Band: Blinded By The Light

Ezt a dalt mindenki ismeri, még az is, aki most hirtelen nem tudja, de ha belehallgat, rögtön meglesz. Azonban ezt is már kitalálta valaki egyszer, sokan elhinni sem akarják, de ez bizony egy Bruce Springsteen-szám, ami az 1973-as Greetings from Asbury Park, N.J. elnevezésű albumán jelent meg. A Mannfred Mann-változat sokkal groove-osabb lett és ezzel más értelmet is kapott.

 

10. Thin Lizzy: Whiskey In The Jar

A The Dubliners által előadott tradicionális ír dalba a Grateful Deadtől kezdve a Metallicán keresztül (akik 2000-ben Grammy-t is nyertek vele) többen is beleszerettek, de senkinek nem sikerült olyan jól, mint a Thin Lizzy-nek. Atyaég, az a gitárriff!!!!

feldolgozás, cover

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek