A világ leghíresebb mikroállama a rockzenének köszönheti a létezését

2018. április 15.  ·     ·  koncert.hu, Múlt-Kor

A számos híres mikroállam közül a toplista tetején egy hercegség áll, amely mintegy fél évszázada létezik egy világháborús tengeri erőd tetején: ez Sealand.

A világ leghíresebb mikroállama a rockzenének köszönheti a létezését

A 2. világháború idején az angol hadvezetés tengeri erődök sorát állította fel a szigetország partjai mentén, a háború végeztével azonban ezek a betonkolosszusok lényegében feleslegessé váltak és az 1950-es évek folyamán valamennyit kiürítették.

Az elhagyatott tornyok aztán az 1960-as években ismét a figyelem középpontjába kerültek. A rockzene ugyanis ebben az időben kezdte világhódító útját, és bár már ekkor is tömegek őrültek meg érte, a brit rádiók szigorú szabályozásai miatt a hallgatók csak ritkán élvezhették a pörgős dallamokat. Sorra alakultak hát a kalózrádiók, amelyek gyakran sugározták adásukat tengerjáró hajókról, hogy a nemzetközi vizeken elkerülhessék a rájuk vadászó hatóságokat. Nem meglepő hát, hogy néhányan felismerték a lakatlanná vált tengeri erődökben rejlő lehetőséget...

A Harwich kikötőjének védelmére felállított Roughs Towers erőd fedélzetére 1966-ban érkezett meg Ronan O’Rahilly, a Radio Caroline vezetője, illetve Paddy Roy Bates, aki Radio Essex néven tervezett saját adást indítani. A két „kalóz” között azonban hamarosan nézeteltérés tört ki és Bates teljes egészében kisajátította az erődöt. A távozásra kényszerített O’Rahilly egy évvel később megpróbálta visszafoglalni, de támadását Bates és fia, az akkor még csak 15 éves Michael Bates, lőfegyverek és Molotov-koktélok bevetésével sikeresen visszaverte.

Az incidensre természetesen a brit hatóságok is felfigyeltek, akik rövidesen letartóztatták Batest és fiát. A bíróság azonban kénytelen volt megállapítani, hogy nincsen joghatósága az eset fölött. A korabeli nemzetközi jog szerint ugyanis egy ország határa a tengeren a partjaitól 3 tengeri mérföldre – mintegy 6 kilométerre – húzódik, Roughs Towers azonban ennél jóval beljebb, nagyjából 12 kilométerre helyezkedik el a tengeren.

Bates így visszatérhetett az erődre, és bár eredeti tervét, az új rádióállomás létrehozását a szükséges felszerelés híján nem tudta megvalósítani, a bírósági döntés új ötletet adott a számára: ha Roughs Towers nem tartozik az Egyesült Királysághoz, akkor akár tartozhatna hozzá is...

Így esett meg, hogy 1967. szeptember 2-án az egykori rádiós kikiáltotta a Sealand Hercegség függetlenségét, és I. Roy néven újdonsült állama trónjára lépett :)

A sztorinak csak számunkra van itt vége, mert ennél a pontnál elvesztette zenei vonatkozását, de a mikroállam kalandos története természetesen folytatódott.


 

 

Szólj hozzá!


Volbeat – az énekes, aki azt hitte, Budapesten van...

Volbeat – az énekes, aki azt hitte, Budapesten van...

Fesztiválos körutunk következő állomása Velencére vezetett, ahol az EFOTT utolsó napjának programjai között válogattunk. Kiemelt figyelmet...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Rúzsa Magdinak elege lett – a Facebook-on reagált az őt ért vádakra

"Most lett nagyon elegem! ITT AZ ÁLLJ!" – kezdődik a posztja, és végigolvasva csak sejtéseink voltak, mi történt, de aztán beírtuk a nevét a legjobb barátunk keresőjébe...

El lehet tolni a (sör)biciklit Óbudáról is

Mint arról júniusban beszámoltunk, tilos a segway, az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard, a sörbike és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek