Korál

A világ leghíresebb mikroállama a rockzenének köszönheti a létezését

2 hete  ·     ·  koncert.hu, Múlt-Kor

A számos híres mikroállam közül a toplista tetején egy hercegség áll, amely mintegy fél évszázada létezik egy világháborús tengeri erőd tetején: ez Sealand.

A világ leghíresebb mikroállama a rockzenének köszönheti a létezését

A 2. világháború idején az angol hadvezetés tengeri erődök sorát állította fel a szigetország partjai mentén, a háború végeztével azonban ezek a betonkolosszusok lényegében feleslegessé váltak és az 1950-es évek folyamán valamennyit kiürítették.

Az elhagyatott tornyok aztán az 1960-as években ismét a figyelem középpontjába kerültek. A rockzene ugyanis ebben az időben kezdte világhódító útját, és bár már ekkor is tömegek őrültek meg érte, a brit rádiók szigorú szabályozásai miatt a hallgatók csak ritkán élvezhették a pörgős dallamokat. Sorra alakultak hát a kalózrádiók, amelyek gyakran sugározták adásukat tengerjáró hajókról, hogy a nemzetközi vizeken elkerülhessék a rájuk vadászó hatóságokat. Nem meglepő hát, hogy néhányan felismerték a lakatlanná vált tengeri erődökben rejlő lehetőséget...

A Harwich kikötőjének védelmére felállított Roughs Towers erőd fedélzetére 1966-ban érkezett meg Ronan O’Rahilly, a Radio Caroline vezetője, illetve Paddy Roy Bates, aki Radio Essex néven tervezett saját adást indítani. A két „kalóz” között azonban hamarosan nézeteltérés tört ki és Bates teljes egészében kisajátította az erődöt. A távozásra kényszerített O’Rahilly egy évvel később megpróbálta visszafoglalni, de támadását Bates és fia, az akkor még csak 15 éves Michael Bates, lőfegyverek és Molotov-koktélok bevetésével sikeresen visszaverte.

Az incidensre természetesen a brit hatóságok is felfigyeltek, akik rövidesen letartóztatták Batest és fiát. A bíróság azonban kénytelen volt megállapítani, hogy nincsen joghatósága az eset fölött. A korabeli nemzetközi jog szerint ugyanis egy ország határa a tengeren a partjaitól 3 tengeri mérföldre – mintegy 6 kilométerre – húzódik, Roughs Towers azonban ennél jóval beljebb, nagyjából 12 kilométerre helyezkedik el a tengeren.

Bates így visszatérhetett az erődre, és bár eredeti tervét, az új rádióállomás létrehozását a szükséges felszerelés híján nem tudta megvalósítani, a bírósági döntés új ötletet adott a számára: ha Roughs Towers nem tartozik az Egyesült Királysághoz, akkor akár tartozhatna hozzá is...

Így esett meg, hogy 1967. szeptember 2-án az egykori rádiós kikiáltotta a Sealand Hercegség függetlenségét, és I. Roy néven újdonsült állama trónjára lépett :)

A sztorinak csak számunkra van itt vége, mert ennél a pontnál elvesztette zenei vonatkozását, de a mikroállam kalandos története természetesen folytatódott.


 

 

Szólj hozzá!


Minden idők legdrágább Broadway-produkciója lett a Harry Potter-darab

Minden idők legdrágább Broadway-produkciója lett a...

A Broadwayn is sikerrel debütált a hétvégén a Harry Potter és az elátkozott gyermek című darab.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tom Jones, Sting és Shaggy is felépett a királynő szülinapi buliján

Windsori rezidenciáján, családi körben ünnepelte szombaton 92. születésnapját a brit uralkodó, de a szokásoktól eltérően ezúttal azért szerveztek számára egy nagyszabású születésnapi partit is.

8 éves dobos volt a legfiatalabb zenész a 400 ütős és gitáros között

Közel négyszáz rockzenész gyűlt össze a szegedi Dóm téren szombaton egy gigantikus örömzenélésre. Amatőr és profi zenészek jöttek az országból – és az országhatáron túlról is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek