Az Edda egykori dobosa is ott lesz a miskolci poptörténeti emlékpont-avatáson

2018/05/28  ·     ·  koncert.hu

2018. május 29-én, kedden 14.30-tól a miskolci Gárdonyi Művelődési Ház és park tiszteletére avatják fel az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenhatodik poptörténeti emléktábláját.

Kékesi, Pálmai, Bencsik, Schuster (P.MObil) - a 70-es évek közepén (bent a koncertteremben) - Lóránt archívumából

Az 1973-as Diósgyőri Popfesztivál megtartásáért – ami az első ilyen jellegű rendezvény volt az országban – azért szövetkezett a hazai zenész szakma, hogy a bevételből egy ifjúsági park épülhessen Miskolcon. A pénz össze is jött, ám a legenda szerint a már a hatvanas évek közepétől létező helyi művelődési intézmény vezetősége és dolgozói éjszakába nyúló kártyacsatákat vívtak a település két nagyüzemének dolgozóival, hogy elnyerjék a színpad építéséhez szükséges nyersanyagot és annyi társadalmi munkaórát is mellé, amivel felépülhet a legendássá lett pódium. Amint ez megvolt, nem sokat teketóriáztak.

Forrás: Hangfoglaló

A Gárdonyi Művelődési Ház és parkja a miskolci zenei élet bölcsőjének tekinthető. Az intézmény fontos szerepet játszott abban is, hogy a hetvenes évek végére a rock fővárosának kezdték nevezni Miskolcot.

A nyolcvanas évek legelején Edda rajongói klub működött itt. Harmadik lemezétt még megjelenése előtt ennek keretében mutatta be a zenekar. Egy időben a P. Mobil a teremben és a szabadtéri színpadon is koncertezett, sőt, heti rendszerességű klubjuk is volt itt, sokan azt hitték ezért, hogy miskolciak. (Ebben közrejátszott persze a Miskolcról írt daluk is.) A hetvenes évek végére felerősödő rockhullám, vagy ahogy akkoriban, ifjúsági orgánumokban nevezték, csöves jelenség a Gárdonyi park kihasználtságát is csúcsra járatta. Olyan, népszerű rockbandák játszottak itt, mint az East, a Korál, a Karthago, a Skorpió, a Solaris, a Lobogó, P. Box, a Pokolgép, a Hobo Blues Band, az Ikarusz, a Piramis, a Rotor, a Swetter, Kabinat Rt. és természetesen az Edda. Radics Béla is játszott egy alkalommal a parkban – igaz, már élete delén túl –, ahol fiatal miskolci csapatok is sokszor kaptak fellépési lehetőséget, illetve tehetségkutatókat is rendszeresen tartottak itt.

Az emléktáblát Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője és Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ intézményigazgatója avatják fel.  Beszédet mond Rozsonits Tamás, rocktörténeti szakíró, a Moby Dick zenekar egykori dobosa. Meghívott díszvendégek lesznek Kuruc Attila, a '73-as Diósgyőri Popfesztivál miskolci szervezője és Fortuna „Tüsi" László zenész, az Edda egykori dobosa. A hangulatos zenei aláfestésről pedig a Zenegép tagjai gondoskodnak. 

A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak 2018. május 29-én 14.30-ra a Gárdonyi Művelődési Házhoz!

NKA, Hangfoglaló, poptörténeti emlékpont, Miskolc, Edda

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek