És akkor 1970. április 10-én Paul McCartney bejelentette a Beatles feloszlását

2020/04/10  ·     ·  Koncert.hu-összeállítás

Ezen a pont 50 évvel ezelőtti napon jelent meg az a bizonyos interjú Paul McCartney-val, amelynek még a kérdéseit is a zenész írta. McCartney így jelentette be első szólóalbumát és azt, hogy kilépett a Beatlesből.

A zenekarról készült utolsó fotósorozat egyik képe ( 1969. augusztus, Ascot, Ethan Russell és Monte Fresco)

A bejelentés nehezen érhette volna váratlanul a közönséget, mert John Lennon akkor már nyolc hónapja otthagyta társait, hogy szólókarrierjére koncentráljon, és így tett George Harrison és Ringo Starr is. Mégis, ha azt a lérdést teszik fel majd a kocsmakvízben – bár már ott tartanánk –, hogy mikor oszlott fel a legendás banda, húzzátok be az 1970. április 10-et.

Már 1967-ben elindult a folyamat Brian Epstein halálával: megszűnt a zenekart összetartó kohézió: a népszerűséggel jöttek a viták is, a banda tagjai külön utakon akartak járni, azon stílusoknak akartak hódolni, melyekkel korábban közös számaikat színesítették. Természetesen személyes ellentétek is akadtak szép számmal, ezekért az együttes rajongói elsősorban John Lennon szerelmét, a japán Yoko Onót hibáztatták.

DE.

Más vélekedések szerint kevés lett volna ehhez Yoko. A Beatlesnek nem volt frontembere, aki mögött nyugodtan lehet tagokat cserélni, anélkül, hogy azt a zenekar megsínylené. Két dudás nem fér meg egy csárdában, márpedig a Beatlesben legalább kettő, hanem legalább három dudás volt... Ráadásul a Beatles a hatvanas évek jelképe volt, és – legalábbis jó pár év távlatából úgy tűnik – éppen akkor oszlott fel, amikor az a korszak nem csak az évek számozását tekintve, hanem mindenféle más módon is véget ért.

1969-ben vették fel a Beatles utolsó két albumát, a Let It Be, illetve az Abbey Road címeket viselő lemezeket, ezalatt a zenekar tagjai számos szólóalbumot megjelentettek.

1970. április 10-én aztán Paul McCartney, a Beatles gitárosa és dalszövegírója, McCartney című szólólemezének bemutatása kapcsán egy ál-interjút jelentetett meg a sajtóban, ahol kérdezőként és válaszadóként az együttes feloszlásáról beszélt. Bár egyértelműen nem állította, hogy kilép a Beatlesből és John Lennon is cáfolta a közös munka befejezését, a gyakorlatban ez a nyilatkozat valóban a befejezést jelentette az együttes számára. 

Nem volt ez megegyezésen alapuló, békés elválás. A feloszlás után elszabadultak az indulatok. Lennon, ahol csak lehetett, cinkelte McCartneyt. Dalokban is gúnyolta volt zenésztársát, ezek közül a legendás Imagine című albumon megjelent How Do You Sleep? a leghírhedtebb.

Amikor Lennont 1980-ban lelőtték, Harrison azt mondta, hogy addig szó sem lehet a reunionról, amíg Lennon halott...

Aztán végül 1995-ben ugyan kiadtak egy két számot tartalmazó Beatles antológiát, de a közös munka nyolc év után, 1970-ben véget ért. Az együttes a becslések szerint napjainkig több mint egymilliárd lemezt adott el, zenéjük majdnem fél évszázad után is világszerte ismert és kedvelt, végeredményben a Beatles tekinthető minden idők legsikeresebb együttesének.

A hetvenes évek egésze és a nyolcvanas évek első fele azzal telt, hogy a tagok szabadulni akartak mindentől, ami Beatles. Később rájöttek, hogy bármit csinálnak, a világ mindig is Beatle-ként fog tekinteni rájuk. A legendát mostanában Paul McCartney gondozza: míg Lennon a rajongók újabb generációja számára megsárgult fénykép csupán, McCartney gigaturnéinak műsora javarészt Beatles-dalokból áll. (Az év fellépése lett volna számára a Glastonbury.)

Egy találó megállapítás szerint a Beatles-sztori olyan, mint egy Shakespeare-dráma. Miközben egy nagyon is valós történet, hús-vér emberekkel, felkorbácsolódó érzelmekkel, hibákkal, vitákkal és rengeteg világraszóló és befolyásoló zenével.

1970. áprilisában már ott volt egy komplett életmű az asztalon, míg a négyes legidősebb tagja, John Lennon még 30 sem volt.

Lehet utánuk csinálni.

Források:

Ferentzi András: Nem Yoko Ono miatt oszlott fel a Beatles – Ez volt az oka (BLIKK)

Tarján M. Tamás: Paul McCartney bejelenti a Beatles feloszlását (RUBICON)

Benedek Szabolcs: 10 apokrif a feloszlás utáni Beatlesről

 

Mi lenne, ha az egész világ elfelejtené minden idők legzseniálisabb zenekarát?

 

 

 

Beatles, feloszlás, Paul McCartney, John Lennon

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek