Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra

2018/12/17  ·     ·  koncert.hu, MTI

Valljuk be, elég ritkán történik meg, hogy egy kiállításmegnyitóra jegyet áruljanak, ráadásul 2500 forintért. Általában ezek ingyenesek, ha maga a megtekintés később nem is (ebben az esetben a további belépők 1600 forintba kerülnek). Ma este a VHK performanszával nyílik a tárlat, a kiállítást a továbbiakban számos program, koncert és rendezvény kíséri majd.

Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra

A Fekete Lyuk gyakori fellépője volt a Vágtázó Halottkémek zenekar, aki most megnyitó performansszal emlékezik meg a legendás Lyukról a Kiscelli Múzeum Templomterében. A VHK mindig is híres volt különleges koncertjeiről, most a kiscelli romtemplomában, tart egy nem mindennapi előadást Grandpierre Atilla zenekara.
Menetrend:
18h kapunyitás , a programok előtt a kiállítás megtekinthető.
19h Szilágyi Zoé - képzőművészeti perfomansz
20h VHK megnyitó

Fekete Lyuk - A pokol tornáca, Budapesti Undergound '88-'94 címmel rendez kiállítást a Kiscelli Múzeum 2018 decemberében a híres Fekete Lyuk megnyitásának harminc éves jubileuma alkalmából. A tárlat a rendszerváltás kori budapesti underground egy szeletét mutatja be.

Az 1980-as évek végén a Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó alternatív zenei szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, aki az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte.  Sem korábban, sem később nem volt olyan gyűjtőhely, amely így össze tudta volna fogni a szubkultúrákat és azok képviselőit. Több ma is létező zenekar a klubnak köszönhette ismertségét. Néhányan ma is kedvelt szereplői a hazai rockszcénának (pl. Tankcsapda, Kispál és a Borz, Pál Utcai Fiúk, Sex Action, F.O. System stb.). A kiállítás szélesebb kontextusba helyezi a szórakozóhely működését, amely nem csupán egy klub és koncerthelyiség volt; a Fekete Lyukban mutatta be például az underground divattervező, Király Tamás a magyar közönségnek a híres berlini kollekcióját, amely 1988 áprilisában a nemzetközi sikert. hozta meg számára.   

Az új, most megnyíló 400 nm-es sziklapincében a fotók, plakátok, relikviák mellett jórészt magángyűjteményekből származó, a kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhák, illetve számos, ma is működő zenekar tagjaival, egykori dj-kel, filmrendezőkkel, törzsvendégekkel forgatott videóanyag látható.

A kiállításnak szomorú aktualitást ad, hogy a Lyuk atyja, Fekete Gyula nemrég hunyt el. Amennyire betegsége engedte, részt vett az előkészületekben, de a megnyitót sajnos már nem érhette meg.

Az alapító emlékére nemrég koncertfolyamot szerveztek a barátai és a tisztelői az Analog Music Hallban – a  képgaláriánkban láthatók a fellépők. Szívet melengető esemény volt ez, ahol Fekete Gyula fián kívül feltűnt a Lyuk egykori pénztárosa is, aki – ha szomorúsággal telve is – lelkesen mesélt az egykori "szép" napokról, amikor persze az is megesett, hogy a testi épsége bánta a pozícióját, mert egy bosszúra éhező garázda banda majdnem kiverte a szemét. Máig élete legszebb szakaszának vallja a "lyukas" részt, és ebben csak megerősítették a koncerten az őt ölelgető egykori törzszenészek és az a törzsvendég is, aki a régi szép idők emlékére dedikáltatta vele az analógos belépőjegyét.

Az egykori feketelyukasok kissé megőszülve, kissé megemberesedve – de a régi lelkesedéssel csápoltak a zenekaroknak. A zenészek a koncertek előtt megemlékeztek az alapítóról, Molnár Lujó (ex VHK) pedig – ha már kézműtétje miatt nem vehetett részt aktívan a dologban – megható beszédet mondott az egyik átállás alatt.

Az emlékkoncert vendégeinek és a kiállítás látogatóinak bizonyára lesz közös halmaza, ahogy a megnyitó felé mutatott érdeklődés is mutatja: jó sok látogatóra számíthatnak a Kiscelli Múzeumban.

A kerek évforduló kapcsán egyébként egy film is készül  – a koncert alatt is forgott a kamera –, amelyet 2019 végén mutatnak be majd.

 

Nagy Gyula, gyász, Fekete Lyuk, kiállítás, Kiscelli Múzeum, emlékkoncert

Képtár

 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70402
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70403
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70404
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70405
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70406
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70407
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70408
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70409
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70410
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70411
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70412
 • Fekte Lyuk: minden jegy elkelt a ma esti kiállításmegnyitóra kép 70413
 

 

Szólj hozzá!


Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év után örülni lehet

Egyedi és szóló – aminek a borzalmas 2020-as év...

Az Óriásból, az Isten Háta Mögöttből vagy a Rájátszásból is ismert Egyedi Péter Mmamt néven megjelentetett szerzői bemutatkozásának itt a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Budapest Klezmer Band: nincsen új év újévi koncert nélkül

2020-ban ünnepli a Budapest Klezmer Band a 30. születésnapját. A koronavírus járvány miatt az ünnepi koncertek sorban elmaradtak, de a zenekar úgy érzi, nem kezdődhet az újév klezmer koncert nélkül.

Átadták a Fonó-díjakat: Dresch Mihály tarolt

Első ízben adták át a Fonó-díjakat, az eseményt vasárnap este online formában tekinthették meg a nézők. A díjjal hagyományt kívánnak teremteni, így szebb-jobb időkben is alkalom nyílik majd a művészi teljesítmények elismerésére.

Aki a legtöbb rockert felismeri, ajándékot kap

Rengeteg ismerős arccal, a zenekar barátaival készült el a Remorse újabb videóklipje, a Jelbeszéd.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek