Micsoda nagyszerű dolog volt! Táncdalfesztivállal ünnepelt a Katona a Parkban

2023/05/22  ·     ·  mmi

Különleges táncdalfesztivállal ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Katona József Színház társulata – a Budapest Parkban megrendezett koncertelőadáson ezrek énekelték a színészekkel és a zenészekkel az örökzöldeket.

Fotók:  Marton Nagy Photo Mark A. Rosta Photography/Katona József Színház; Budapest Park

A Vajdai Vilmos rendezésében létrejött élőzenei műsor lényege az volt, hogy a Katona társulata olyan, a Parkban is gyakran megforduló vendégénekesekkel kiegészülve, mint Bagossy Norbert (Bagossy Brothers Company), Beck Zoltán (30Y), Fekete Giorgio (Carson Coma), Járai Márk (Halott Pénz), Lábas Viki (Margaret Island), Németh Juci (Budapest Bár), Péterfy Bori, (Péterfy Bori & Love Band) Sena Dagadu (Irie Maffia) és Vitáris Iván + Balla Máté (Ivan & The Parazol) életre hívja a hatvanas évek táncdalfesztiváljait – különös tekintettel az 1967-es ikonikus eseményre – egy (színészi) játékos koncert-show keretein belül.

Nem csak technikailag, de koncepciójában is kihívás volt a produkció. Könnyű út lett volna elkészíteni az amúgy mára már kissé megmosolyogtató táncdalfesztiválok paródiáját, de az azzal járt volna, hogy némiképp megsértik ezeket a kiváló dalokat, egykori előadóikat és szerzőiket  – no meg a közönséget is, akiknek ezek a slágerek – meg a fesztivál – magát az ifjúságot jelentették. Vajdai Vilmos azonban megtalálta az arany közepet: akadtak előadók, akik iróniát is vittek az előadásukba, s akadtak, aki úgy adták elő a dalt, mintha tényleg a táncdalfesztivál döntőjében énekelnének. Agyon lehetett volna csapni az egészet azzal is, hogy minden dal köré kerítenek egy dramaturgiát, de a könnyűzene szellőségét a rendező meghagyta azzal, hogy csak egy-egy dal kapott "külön" történetet, azt is túlzásoktól mentesen, szinte csak jelzésszinten. Mert azért mégis csak színészekről van szó...

A koncert-show minden szempontból egy WIN-szituáció volt. Nyertek vele azok, akik a színház rajongói és például még sosem jártak a Budapest Parkban. Talán a jövőben ellátogatnak egy-egy koncertre is. Pluszélménnyel gazdagodtak azok is, akik a műsor zenész-közreműködőit ismerték jobban – megeshet, őket majd a Katonában látják viszont a közönség soraiban, és azok is remekül érezték magukat, akik "csak" a dalokat szerették volna újrahallani. Azok pedig tobzódhattak, akik színházba is járnak és a mostani magyar könnyűzenét is kiválóan ismerik, plusz saját vagy felmenőik okán az örökzöldeket is fújják. És hát a közreműködőknek is különleges élmény lehetett mindez: a színészeknek azért, mert több ezer ember előtt énekelhettek, az érezhetően eggyel nagyobb koncertrutinnal rendelkező zenészeknek meg azért, mert ilyen nem mindennapi partnerekkel léphettek egy színpadra. Mindenki boldog volt tehát.

Leginkább a közönség, mert nagyjából az előadás első harmadáig csak eldúdolgattak – legalábbis, a körülöttem álló pár száz ember –, aztán valahol Beck Zoli megjelenése tájékán átszakadt a gát(lásosság), és onnantól fogva egy több ezres lelkes kórus vokálozott a színpadon állóknak. Ha valaki azonban azt hinné, ez egy nyugdíjasparti volt, óriásit téved: az ötévestől a hetvenöt évesig minden korosztály képviseltette magát.

Mielőtt megmutatjuk, kik és miket énekeltek, essen szó az est jól látható, de amúgy a fókuszált figyelem háttérébe húzódó főszereplőiről is, nélkülük ugyanis ez nem így nézett (hangzott) volna: a több mint húszfős kísérőzenekart, a Nart Orchestrát Meggyes Ádám vezényelte, akit sokan az Irie Maffia trombitásaként vagy a Fővárosi Rapcirkusz alappilléreként ismerhetik. A fúvósokkal, vonósokkal, vokalistákkal és ütősökkel kiegészített zenekar magja: Dési Tamás "Guba" - dob, Szekér Ádám - gitár, Matus Péter - basszusgitár (mindhárman Irie Maffia) és Premecz Mátyás - billentyűk (Kéknyúl) voltak. (Noha persze minden számot ők kísértek, a felkonferálásban minden alkalommal más, vicces nevet kaptak.)

S akkor, lássuk, milyen dalokat énekelt a nagyérdemű és kikkel:

Csinibaba – nyitány

Utánam a vízözön/lányok (Pálmai Anna-Péterfy Bori)
Táskarádió (Vizi Dávid, Rajkai Zoltán, Béres Bence)
Például te, te te ( Kiss Eszter, Jónás Vera)
Egy fiú a házból (Pálos Hanna- Ónodi Eszter)
Mesélj a nőkről (Kocsis Gergő, Thuróczy Szabolcs m.v.)
Gézengúz (Jordán Adél, Járai Márk)
Su-su bolondság (Ónodi Eszter, Lábas Viki)
Angéla (Pálos Hanna, Beck Zoltán)
Ádám, hol vagy? (Tóth Zsófia, Németh Juci)
Gedeon bácsi (Bezerédi Zoltán, Rajkai Zoltán, Fekete Giorgio)
A boldogságtól ordítani tudnék (Lengyel Benjámin, Rujder Vivien)
Micsoda nagyszerű dolog (Szacsvay László, Tasnádi Bence)
Különös éjszaka volt (Rezes Judit, Járai Márk)
Szeretni kell (Takátsy Péter, Jónás Vera)
Almárt eszem (Péterfy Bori, Thuróczy Szabolcs)
Járom az utam (Rujder Vivien, Fekete Giorgio, Vitáris Iván)
Kicsit szomorkás (Lábas Viki, Keresztes Tamás)
Nem várok holnapig (Jordán Adél, Sena)
Távollét (Viharként tombol...) (Rezes Judit, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos)
Szeretlek én, jöjj vissza hozzám ( Fullajtár Andrea, Mészáros Béla)
Bolyongok a város peremén (Németh Juci, Vizi Dávid)
Utánam a vízözön/fiúk (Lengyel Benjámin, Béres Bence, Nagy Ervin m.v.)
Az öreg fiú dala (Szacsvay László, Bagossy Norbert)

Imádok élni (Jónás Vera, Elek Ferenc – és mindenki/finálé)
Lang Györgyi emlékének ajánlva

Ráadás:

Add már, uram, az esőt (Jordán Adél, Sena, Vitáris Iván, Keresztes Tamás)
Evvel a dalban/Sicratman (Kocsis Gergő, Nagy Ervin, Thuróczy Szabolcs m.v. – és mindenki/finálé2.)

Nagy bátorságra vall, de nekünk bejött az, hogy az utoló dal nem a hatvanas évek szortimentjéből volt – ugyan Sicratman számának szövegét jóval kevesebben fújtuk, de dramaturgiájában jó húzásnak tűnt egy mai "slágerrel" befejezni a koncertet, jelezve, hogy az időutazásinak ezzel vége.

Szerintünk érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy ebből a koncertből kinőjön egy hagyomány: tán megérné visszahozni jövőre meg azután is, már, ha a stábnak és a Parknak is annyira bejött a dolog, mint a közönségnek. Dalok vannak bőven – eskü', sok újat sem kell kitalálni, csak jöjjenek, azt' daloljanak, és még akkor sem sértődünk meg, ha a táncosokat a jövőben lehúzzák a listáról. Színészek, zenészek, a zenekar, jó dalok – ehhez igazából tényleg nem kell semmi más.

 

A teljes közreműködő és alkotó gárda itt.

P.S. A műsorban szereplő zenészeket például itt láthatjátok – immáron "saját jogon" legközelebb:

Péterfy Bori & Love Band: 2023. 05.26. Barba Negra

Bagossy Brothers Company: 2023. 07.07. Duna-part feszt

30Y: 2023. július 01. Fishing on Orfű

Carson Coma Akusztik: 2023. 06. 04. Szeláví Fesztivál

Halott Pénz: 2023. 05.26. Gyárkert

Margaret Island: 2023. 06.29. Budapest Park

Németh Juci: 2023. 05.23. Hajógyár

Irie Maffia: 2023. 07.28. Művészetek Völgye

Ivan & The Parazol: 2023. 06.08. Budapest Park

Kéknyúl: 2023. 07.25. Művészetek Völgye

 

 

 

 

 

Katona József Színház, Budapest Park, Csinibaba, táncdalfesztivál

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek