NAGY–SZÍN–PAD: Megjegyzésposzt a szakmai zsűriről

2016/05/14  ·     ·  Zerge

Azt vettem észre az utóbbi időben, hogy a „szakmai zsűri” kifejezés is divatszóvá (divatkifejezéssé?) lett, mint az utóbbi időben a technológia (amit boldog-boldogtalan használ – hibásan, a technika, illetve a műszaki szó helyett.

NAGY–SZÍN–PAD: Megjegyzésposzt a szakmai zsűriről

Pár hete (pontosan húsvét vasárnap este, nem tudom, ez a remek időpont kinek az agyából pattant ki, és hogy a többiek miért nem kergették aztán vasvillával a város határáig) tartották az Index Az év legjobb magyar dala (vagy milyen) vetélkedőjének döntőjét, ahol a korábbi évekkel ellentétben idén szakmai zsűri bírálta el a számokat.

Nevezetesen:

Dudás Gergely – az Index főszerkesztője

Szép Fruzsina – fesztiváligazgató,

Gerendai Károly – fesztiválszervező, valamint

DJ Titusz – DJ.

 

Ezek szerint ez valami újságíró-vetélkedő volt? Nem.

Fesztiválszervező-vetélkedő? Nem.

DJ-vetélkedő? Nem.

Zenei vetélkedő volt (állítólag).

Zenész egy darab sem a zsűriben. Ennélfogva érdekelne, hogy ez a zsűri mitől szakmai, illetve hogy milyen szakmában szakmai. A zenében biztosan nem.

Aztán most épp aktuális a Nagy-Szín-Pad tehetségmutató vetélkedő, ahol idén már szakmai zsűri dönt majd arról, ki érdemes arra, hogy…

Persze ez, mármint a zsűri bevonása érthető is a tavalyi év után, ahol az a hülye közönség csak nem azt a zenekart hozta ki győztesnek, amelyiket a szervezők akarták, és az Ocho Macho nyert, nem lehetett mit tenni, fel kellett őket léptetni a beígért helyszíneken, Volt, Sziget, rádió, fene se tudja, hol még, sőt, ki kellett őket vinni Hollandiába is egy fesztiválra, mert ez is a nyereménycsomag része volt. (Nem rosszak egyébként, de számomra 20–25 perc után halál unalmasak, mint a reggae-ska vonulat minden zenekara, ha az ember nem fogyasztja azokat a szereket, amitől ez a zene hosszú távon élvezhető, és én nem fogyasztom, legalábbis a sör meg a bor nem ilyen.) Gondolom, húzták is a szájukat sokan, mármint a szervezők közül – hát ők bizony nem ilyen lovat akartak.

Nos, az idei évre tanultak a tavalyi könnyelműségből, és immár nem bíznak semmit a véletlenre (nemaddiga, hékám! – nehogy már a közönség homlokegyenest mást hozzon ki, mint amit előre elterveztek), így idén zsűri dönt.

Még hogy zsűri, de SZAKMAI zsűri!!!

Tagjai: Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla, Másik János, Póka Egon, Frenreisz Károly, Németh Alajos, Alapi István, Babos Gyula, Kőszegi Imre, Ökrös Csaba, Lukács Miklós, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Oláh Kálmán, Szirtes Edina „Mókus” (hogy nő is legyen, aki zenész is – nem énekes – és ismert is)… Vagy mondjuk tetszőlegesen más 5–10 hasonlóan ismert zenészember.

(Bocsánat, ha valaki valamelyik nevet nem ismerné – a Google mindenkinek a barátja.)

Gondolná az ember, mert hát mégiscsak zenei vetélkedő ez már megint.

Hát a nagy túróst, aranyoskáim.

A szakmai zsűri:

Bende Zsuzsanna – az A38 vezető programszervezője

Borcsik Attila „Izil” – az MR2 Petőfi rádió zenei szerkesztője

Buda Márton – az MR2 Petőfi rádió műsorvezetője

Csiszár Virág – a Sziget Szervezőiroda programszervezője

Dolezsai Gergő – az OTP Bank marketingkommunikációs vezetője

Farkas Roland „Wolfie” – a Punnany Massif egyik alapítója

Gerendai Károly – a Sziget Szervezőiroda ügyvezetője

Janklovics Péter – előadóművész

Lévai Balázs – rendező-producer

Ligeti Nagy Tamás – újságíró

Lobenwein Norbert – koncertszervező

Fülöp Zoltán – koncertszervező

Mezei Zsolt – az MTVA Tartalomszolgáltatási Igazgatóságának igazgatóhelyettese

Morcz Fruzsina – a Zeneipari Hivatal vezetője

Muraközy Péter – a Sziget Szervezőiroda programigazgatója

Pamkutya – YouTuberek

Papp Szabolcs – a Supernem tagja

Pető Zoltán – az MR2 Petőfi Rádió felelős szerkesztője

Rónai András – a vs.hu újságírója

Szimler Bálint – rendező

Szollár Domokos – a MOL-csoport kommunikációs igazgatója

Varga Attila „Sixx” – az Index.hu újságírója

Vermes Orsolya – zenei menedzser

dr. Zacher Gábor – toxikológus

ef Zámbó István – képzőművész

 

Szóval 25 fős szakmai zsűri, ami már önmagában is szép, majdhogynem többen vannak, mint a zenekartagok összesen.

De ami még szebb, hogy ezek közt van kb. 4 olyan ember, akinek valami köze van a zenéhez (Bende Zsuzsa „Benő” valaha a Plankton, a Rés és az Új Nem együttesben énekelt, ami már majdnem zenélés, Muraközi Péter egykoron a Kampec Doloresben dobolt, Papp Szabi jelenleg is a Supernem basszusgitárosa, de zongorázni is tud, Zámbó „Öcsike” István pedig a már legendás Bizottságban kezdte, és már vagy 25 éve az ef Zámbó Happy Dead Bandben billentyűzik, meg néha gitározott is régebben).

A többi 21 ember többsége nagy valószínűség szerint leginkább csak a dobot tudná megszólaltatni (megütöm – szól).

A Punnany Massif rapperét azért inkább ne nevezzük zenésznek, a rap, mint a neve is mutatja (rap = dumálás, szövegelés), nem zene (bár a Punnanyban vannak egészen jó zenészek is, kár, hogy ők csak a háttér).

Illetve nem tudom, a narkózás is a koncertek elengedhetetlen része lesz-e, mert hát Zacher Gábor toxikológus is a szakmai zsűri tagja, valami oka csak van, mert zenei tevékenységéről nem nagyon tudni. Netán része lesz a műsornak az is, hogy a zenekar tagjai hogyan lehelnek életet a benarkózott közönségbe, és ezt a részt ő pontozza?

Szintén nem tudom, mitől szakmai Ligeti Nagy Tamás újságíró és Varga Attila „Sixx”, aki még csak nem is zenei, hanem tévés és filmes témákról ír az Indexen, illetve Rónai András, a szintén nem a zenével foglalkozó vs.hu portál újságírója (vagy már nem? Nem is tudom, volt ugye mostanában az a kis MNB-alapítványos botrány a vs.hu körül laza félmilliárd forinttal, minek hatására az újságírók jelentős része szedte a sátorfáját).

Újságíróverseny lesz ez, vagy zenei vetélkedő?

Mitől szakmai a Pamkutya álnevű youtuber? (Őszintén szólva ennek a szónak utána is kellett néznem, hogy egyáltalán micsoda is – a YouTube-ra videókat felpakoló ember.)

Még szebb, hogy mitől szakmai Dolezsai Gergő, az OTP Bank marketingkommunikációs vezetője, meg Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója. Persze, főszponzor meg hasonlók, tőlük jön a lé, na de szakmai? Ne már...

De lehetne sorolni a többieket is, műsorvezető az annak idején jól (ha a versenyszférát tekintve nem is túl tisztességesen) indult, kb. 2 évig hallgatható, de mára nagyon lagymataggá, hogy azt ne mondjam, a Sláger és hasonló rádiókat is alumúlóan nyálassá vált Petőfi rádióban, egy csomó program- és koncertszervező, köztük Gerendai Károllyal, aki az országban a legnagyobb talán ezen a téren, amiért tisztelet-becsület, de ez nem programszervező-verseny lesz, amennyire én értesültem róla, Janklovics Péter előadóművész, színész-humorista-stand-upos, akinek felejthetetlen az első szigetes reklámja a Prodidzsájjal, ám ha jól tudom, valójában prózai színész, ami szintén nem zenei műfaj, és a többi, és a többi, rendezvényszervező, koncertszervező, hivatalvezető, újságíró, toxikológus, pénzügyes, programigazgató, producer, rendező, tévés és rádiós főmufti, valamint rendőr, postás, villanyszerelő – minden van, csak zenész nincs. Egy kimondottan zenei vetélkedő zsűrijében.

Szakmai zsűri, hát ja…

Szóval valaki magyarázza már el nekem, hogy egy ilyen tagokkal felálló zsűri mitől szakmai. Mert valójában kb. annyira az, mint amennyire zenekarnak lehet nevezni a 90-es évek tátikaegyütteseit, amelyek ellen – nem az együttesek, a megnevezés ellen – annak idején ki is kelt II. Lengyelfi Miklós, a KFT basszusgitárosa is úgy 1995 táján a Zenészmagazinban, hogy ne tessék már hülyéskedni, mitől zenekar az, ahol senki nem tud zenélni, énekelni is csak a szűk kisebbség, nevezzük őket tánccsoportnak, nagy jóindulattal énekegyüttesnek, és nyugodtan szeresse őket, aki ezt szereti, de zenekarnak azért már mégse, mert ez sértő a hangszeren játszani is tudó zenészek alkotta zenekarokra nézve.

Itt kb. ugyanez a helyzet a szakmai zsűri megnevezéssel. Mitől szakmai zsűri az, ahol a tagok túlnyomó része nem tudja nemhogy fejből, de kiszámolni sem, hogy milyen hangok vannak mondjuk egy (maradjunk az alapoknál) C-dúr vagy a-moll akkordban? Ezen akkordok lefogásáról vagy fenti skálák lejátszásáról (zongorán kívül, mert ezt a kettőt azon a hülye is le tudja) bármilyen hangszeren már ne is beszéljünk.

Az emberek többségével ugyanis – már akiről egyáltalán tudom, hogy kicsoda, nemcsak név meg titulus alapján – semmi baj nincs, sőt! Egy részüket tisztelem, más részüket emellett még kimondottan kedvelem is.

Csak a szakmai jelző csípi a szemem.

Legyen társadalmi zsűri vagy mit tudom én, de ne nevezzünk már szakmainak egy olyan társaságot, amelyben a szakmát összesen 2 fő (8%), de nagyon nagy jóindulattal (ha ide számolunk mindenkit, aki életében állt már zenei színpadon, közönség előtt, és nemcsak beszélt műsorvezetőként) mindössze 5 tag, 20% képviseli. De főállású zenész egyetlen egy van az egész zsűriben, Papp Szabi személyében.

Szakmai zsűri…

Ne tessék már viccelni, kérem szépen…

DÖNTŐ: május 15.


Képtár

  • NAGY–SZÍN–PAD: Megjegyzésposzt a szakmai zsűriről kép 50659
 

 

Szólj hozzá!


Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk megtudni: Sleep Token  az MVM Dome-ban

Senki sem tudja, kik ők – és idén sem fogjuk...

Amellett, hogy tagjai kilétét rejtély övezi, a Sleep Token híres a showszerű koncertjeiről – a zenekar első önálló bulijuk 2024. november...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azt mondjuk: május 1. – te azt mondod: Tabán!

A Tabán az 1970-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne. Török Ádám és a Mini az LGT-vel közösen indították el a május 1-jei tabáni koncertek hagyományát, sajnos, már egyikük sem lehet ott, de mutatjuk, kik igen!

Csak magyar zeneszámok hangzanak majd el a Tour de Hongrie május 9-i szakaszán

Az Él a Zene! elnevezésű kezdeményezés keretén belül május 9-én bizonyos üzletekben és rádióadókon – valamint liftekben – csak magyar dalok szólnak majd, reflektorfénybe helyezve ezáltal a magyar szerzőket és előadókat.
Új koncertek