Örök kérdés marad, hogy miért halt meg a P.Mobil angyalarcú gitárosa, Bencsik Samu

2019/09/15  ·     ·  koncert.hu

Ma lenne 67 éves Bencsik Sándor Samu (1952-1987), a tragikus sorsú gitáros, aki játszott a Beatrice, a Gesarol – később P. Mobil és a P.Box zenekarokban. Egy ausztriai lágerben halt meg 1987-ben, azóta is tisztázatlan körülmények között.

Máig nem tudni, miért halt meg a P.Mobil gitárosa, Bencsik Samu

Schuster Lóránt elmesélése szerint Bencsik úgy került 1973-ban a P. Mobilba, hogy az első próbán öt percet szólózott Rory Gallagher Same Old Story című számára. Érdekes egybeesés, hogy Gallagher egykori zenésztársai a közeljövőben adnak koncertet Budapesten.

A 70-es évek elején a Sygma nevű sashalmi zenekarban kezdett, majd egy ideig a Beatrice tagja lett (Nagy Ferótól kapta a Samu nevet). Innen a Gesarolba került, ez a zenekar vette fel 1973. május 1-jén a P. Mobil nevet (a Gesarol szó eredetileg egy imperialista rovarirtó szert jelölt – zenekart betiltották). Bencsik a P. Mobillal 1980. szeptember 15-én Ajkán játszott utoljára, Cserháti István billentyűssel kilépett, és megalapították a P. Box zenekart. A P. Box 1986-ban párhuzamosan létezett a Metal Company nevű zenekarral, majd Deák Bill Gyula belépését követően felvették a Bill és a Box Company nevet.

Samu mind zenei felkészültségben, mind külső megjelenésében tökéletességre törekedett. Legendásan jól öltözött: hibátlan szabású, kiváló minőségű elegáns zakókat viselt, hasonlóan jó minőségű, vasalt ingekkel. Tükörfényes cipőt vagy csizmát – és elmaradhatatlan kiegészítőként csuklóláncot is hordott. Ezzel a megjelenéssel nem illett kortárs zenészek rocker stílusába, piperkőcnek tartották, azonban ízig-vérig rocker volt. Csendes, szerény emberként emlékszik rá mindenki, agresszivitás csak a gitárjátékában volt felfedezhető.

A rendszernek nem kellettek a szókimondó nóták, a másfajta zene, a "kétes kinézetű" fiatalok tömörülése, hiába tomboltak ezrek a P. Mobil koncertjein. Vagy éppen ez volt a baj velük... Aczél György utasítására Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat teljhatalmú ura nem engedélyezte nagylemezük megjelenését, csak néhány kislemezük láthatott napvilágot. A kor jellemzője volt, hogy miközben Samu és társai nélkülöztek, a popzenészek folyamatos lemezkiadáshoz – és pénzhez jutottak.

Zeneszerzőként is hatalmas örökséget hagyott hátra: a régi P. Mobil klasszikusok, mint a Kétforintos dal, az Örökmozgó, az Utolsó cigaretta, a Miskolc, a Menj tovább stb. mind a gitáros nevéhez köthetők. Oroszlánrésze volt abban, hogy a P. Mobil a hetvenes évek kultikus magyar rockzenekarává vált. A nagylemez nélküli kilátástalan helyzet azonban megbontotta a P. Mobil egységét, először Vikidál Gyula intett búcsút a csapatnak – az ifjúságpolitikai megfontolásból létrehozott Dinamit együttesben folytatta pályafutását, majd 1980-ban Cserháti István és Samu – szintén némi lemezgyári hátszéllel – megalakította a Pandora’s Boxot. (A hatalomnak egy időre sikerült ledarálnia a zenekart.)

Hozzájuk csatlakozott Sáfár József basszus, Szabó István dobos és Varga Miklós énekes. A lemezgyár ígéretéhez híven azonnal kiadta első albumukat. Varga Miklós távozását követően Vikidál Gyula lépett a mikrofon mögé.1982 októberére, Radics Béla temetésére megírták a Zöld a bíbor és a fekete című dalt, majd ezt követően, még két albumuk megjelent. Ám Erdős Péter úgy döntött, hogy vége a hardrock-korszaknak, és a P. Boxot szétzavarták.

A Mobilos időkhöz képest a P. Boxban, aztán a Bill és a Box Companyban is úgy tűnt, Bencsik kissé megfáradt: nótái nem voltak elég életerősek. Ebben az időben teljes kudarcot élt át, mind anyagilag, mind a magánéletében. Szülei segítségével vásárolt egy felújításra szoruló házat, ám a ház még nagyobb anyagi terhet rakott a nyakába. 1983-ban nősült, apósa állítólag nemigen kedvelte őt. Csak úgy lett volna hajlandó segíteni neki, ha Samu kiszáll a zeneiparból... A gondok miatt idegösszeroppanást kapott.

Volt olyan zenész ebben a korban, aki tovább harcolt, volt, aki feladta, és a jobb élet reményében Nyugatra szökött. Samu ez utóbbiak közé tartozott: párjával és kislányával először Svédországba emigrált, majd Ausztriába toloncolták őket, s egy menekülttáborban várta sorsának rendezését.

Innentől zavarossá válik a történet.

Mai napig tartja magát a legenda, hogy az egykori ökölvívó-após kereste fel Samut, és kilökte az ablakon.Tény, hogy a férfi gyűlölte a gitárost, amiért zenélésből akarta eltartani a lányát és az unokáját, azért pláne, amiért külföldre szökött velük, plusz a lágerlakók is igazolták, hogy a férfi 87 szeptemberében ott volt a környéken – a tragédia után ő hozta haza a lányát és unokáját, de 23-án nem volt a lágerben, annál is inkább, mert oda nem lehetett csak úgy besétálni.

Schuster Lórántnak tudomására jutott, hogy halála előtt Bencsik már kísérletezett az öngyilkossággal. Táborlakók írták, hogy egyszer begyógyszerezte magát, de néhányan azt is látták, ahogy a közeli sínek között bóklászott. Utolsó napjai drámaiak lehettek – fűzte hozzá a zenész. E második verzió szerint tehát önkezével vetett véget életének 1987. szeptember 23-án. Állítólag az após mégiscsak ott járt a lágerben, de ők bezárkóztak előle a szobájukba, s az ajtórés alatt folytattak levelezést... A férfi távozása után kis idővel – több szemtanú egybehangzó beszámolója szerint – az első emeleti a fürdőbe berohant egy szőke srác, kidobta az ablakon a bőrdzsekijét, majd utána ugrott.

Zenésztársai és a rajongói méltó módon emlékeztek meg róla. A P.Mobil Ez az élet Babolcsai néni című nagylemezére feltették az Egyszer az életben című dalt, amelynek koncertváltozatában Lóri imádkozik Samu lelki üdvéért. 1995. április 30-án és május 1-én a Petőfi Csarnokban adott P. Mobil-koncerten egykori zenésztársai, Deák Bill Gyula,Tunyogi Péter, Varga Miklós és Vikidál Gyula elénekelték emlékére A Zöld, a bíbor és a fekete című dalt, amit a szövegíró Csiga Sándor egy újabb, Samura jellemző versszakkal egészített ki.

Debrecen Úrrétje részében létezik egy 200 méteres utca, amely 2001-től Bencsik Sándor nevét viseli, Újpesten pedig 2017. szeptember 24-én emléktáblát avattak a tiszteletére.

Források: Wikipédia, Bors, PandorasfanHammerworld, Rockbook, Népszabadság

 

Bencsik Sándor Samu, P.Mobil, P.Box, Beatrice, Schuster Lóránt

Képtár

  • Örök kérdés marad, hogy miért halt meg a P.Mobil angyalarcú gitárosa, Bencsik Samu kép 78294
  • Örök kérdés marad, hogy miért halt meg a P.Mobil angyalarcú gitárosa, Bencsik Samu kép 78295
  • Örök kérdés marad, hogy miért halt meg a P.Mobil angyalarcú gitárosa, Bencsik Samu kép 78296
  • Örök kérdés marad, hogy miért halt meg a P.Mobil angyalarcú gitárosa, Bencsik Samu kép 78297
  • Örök kérdés marad, hogy miért halt meg a P.Mobil angyalarcú gitárosa, Bencsik Samu kép 78298
  • Örök kérdés marad, hogy miért halt meg a P.Mobil angyalarcú gitárosa, Bencsik Samu kép 78299
 

 

Szólj hozzá!


Összeállt a Party a Szigeten

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Szeláví! fesztivál: fényfestés a pilisi egri vár romjain

A tavaly útnak indult, általunk is nagyon megszeretett kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az egri vár másolatának környékén rendezkedik be, hogy az élet apró örömeinek élvezetére invitáljon mindenkit, aki szeretne egy gondtalan hétvégét tölteni távol a város zajától május 27. és 29. között.

HVG: Visszaesett Steven Tyler, csúszik az Aerosmith turnéja

A lap az együttes közleményére hivatkozik, mely szerint Tyler hosszú ideje dolgozott a józansága megőrzésén, de egy műtét után a fájdalom (illetve annak csillapítása) miatt visszaesett, és önként bevonul egy rehabilitációs intézménybe.
Új koncertek