Neoton 1000

Véletlen gyógyszer-túladagolások – zenészhalálok

2018/01/24  ·     ·  Juhász Vali

A hatvanas-hetvenes években elhunyt zenészek-színészek halálának okát általában drog-túladagolás okozta. Legalábbis ez állt a halottkémek jelentéseiben. Az utóbbi időben azonban egyre többször találkozhatunk a "véletlen gyógyszer-túladagolás" kifejezéssel. Bár Jim Morrison és Elvis Presley is hivatalosan szívrohamban halt meg, de mindkettejüknél felmerült a drog, valamint a gyógyszerek rossz keverésének lehetősége is.

Véletlen gyógyszer-túladagolások – zenészhalálok

Aztán amikor Heath Ledger – jó, ő színész, de egyszer legalább énejkelt – színész (10 dolog, amit utálok benned; Túl a barátságon, A sötét lovag, Casanova) pontosan 10 évvel ezelőtt 28 évesen meghalt, előtérbe került az, hogy úgynevezett legális drogokat használtak (ami nálunk Magyarországon is szokás: mindenre gyógyszert veszünk be).

Ám azzal nem számoltak, hogy ha úgy keverik a különböző innen-onnan beszerzett hatóanyagokat, hogy arról nem konzultálnak orvossal, akkor nagy bajt is okozhatnak maguknak. Aztán ki tudja, volt olyan is, aki konzultált az ún. orvosával, mégsem úszta meg élve. Emlékezzünk csak szegény Michael Jacksonra...

Aztán mikor tavalyelőtt Prince eltávozott, megint az ópiátszármazékok kerültek előtérbe. Ő különböző fájdalomcsillapítókat, kedélyjavítókat szedett – magánéleti gondok (súlyos betegen született a kisfia és gyakorlatilag azonnal meg is halt) miatt –, ha az egyik nem hatott, akkor megpróbálkozott egy másikkal, majd egy harmadikkal és a különböző hatóanyagok keveredése beláthatatlan következményekkel járt.

Az októberben elhunyt Tom Petty, akinek megrepedt a csípőcsontja, de ő ezzel mit sem törődve tolt végig egy hosszú turnét. Ezzel nem hogy nem javított az állapotán, végül törés keletkezett a sérült testrészen. Amikor ezt megtudta és érezte is, hogy elviselhetetlen a fájdalom, a többféle fájdalomcsillapítóval próbált ezen enyhíteni, de a veszélyes mix végül szívleállást idézett elő nála. Ezekben is, csakúgy a Prince által használtakban opoidok voltak. Legalábbis a halottkém jelentése szerint – amit a múlt héten tettek közzé – ez okozta a szívrohamot Tom Petty-nél.

A két hete elhunyt Dolores O'Riordannál (a The Cranberries énekesnőjénél) is úgy tűnik hasonló volt a halál oka, bár a halottkémek nem kapkodnak, fél év is eltelik, mire közzéteszik jelentésüket egy-egy ilyen eset után.

Már Prince váratlan eltávozása is felhívta a figyelmet erre a problémára, ami az Egyesült Államokban most már akuttá vált: a legtöbb legálisan, orvosi receptre felírt fájdalomcsillapító és antidepresszáns ópiátszármazékokat tartalmaz, és sokszor erősebb a bennük lévő hatóanyag, mintha a páciens simán vénásan heroint vinne be a szervezetébe. Prince halála jelentős mértékben hívta fel erre a problémára a figyelmet. Mivel az USA-ban nagyon sokan élnek ilyen típusú szerekkel, emiatt az újdonsült amerikai elnök egészségügyi szükségállapotot is kihirdetett. Hogy ez milyen eredményt hoz majd, azt nem tudni.

De nagyon elég már abból, hogy a legtehetségesebb művészek idő előtt távoznak elviselhetetlen űrt hagyva maguk után.


 

 

Szólj hozzá!


100 százalék rockzene – megvan a Zorall Sörolimpia napi bontása

100 százalék rockzene – megvan a Zorall Sörolimpia...

Vannak fesztiválok, akik akaratukon kívül ugyan, de a többiekhez képest viszonylagos nyugalommal követhették az események alakulását: ezek azok a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Így elevenedik meg a Campus fesztivált pótló programsorozat

Ígéretükhöz híven a debreceni Campus Fesztivál szervezői összerakták az elmaradt eseményt pótló Campus Eleven programsorozat fellépőinek névsorát, ahol gyakorlatilag összes hazai kedvenc tiszteletét teszi, legyen az rock, pop, mulatós vagy egy jó hajnalig tartó party.

Döntött a kormány: indulhatnak az autós koncertek

Nem fogunk belelépni a (Tank)csapdába, tehát pusztán közöljük, hogy a mai kormányinfón elhangzott:"Azonnali hatállyal indulhatnak az autós koncertek". Tehát, ami a pünkösdi hétvége lecsengésével tiltott lett, most kiszabadult a piros körből.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek