Véletlen gyógyszer-túladagolások – zenészhalálok

2018. január 24.  ·     ·  Juhász Vali

A hatvanas-hetvenes években elhunyt zenészek-színészek halálának okát általában drog-túladagolás okozta. Legalábbis ez állt a halottkémek jelentéseiben. Az utóbbi időben azonban egyre többször találkozhatunk a "véletlen gyógyszer-túladagolás" kifejezéssel. Bár Jim Morrison és Elvis Presley is hivatalosan szívrohamban halt meg, de mindkettejüknél felmerült a drog, valamint a gyógyszerek rossz keverésének lehetősége is.

Véletlen gyógyszer-túladagolások – zenészhalálok

Aztán amikor Heath Ledger – jó, ő színész, de egyszer legalább énejkelt – színész (10 dolog, amit utálok benned; Túl a barátságon, A sötét lovag, Casanova) pontosan 10 évvel ezelőtt 28 évesen meghalt, előtérbe került az, hogy úgynevezett legális drogokat használtak (ami nálunk Magyarországon is szokás: mindenre gyógyszert veszünk be).

Ám azzal nem számoltak, hogy ha úgy keverik a különböző innen-onnan beszerzett hatóanyagokat, hogy arról nem konzultálnak orvossal, akkor nagy bajt is okozhatnak maguknak. Aztán ki tudja, volt olyan is, aki konzultált az ún. orvosával, mégsem úszta meg élve. Emlékezzünk csak szegény Michael Jacksonra...

Aztán mikor tavalyelőtt Prince eltávozott, megint az ópiátszármazékok kerültek előtérbe. Ő különböző fájdalomcsillapítókat, kedélyjavítókat szedett – magánéleti gondok (súlyos betegen született a kisfia és gyakorlatilag azonnal meg is halt) miatt –, ha az egyik nem hatott, akkor megpróbálkozott egy másikkal, majd egy harmadikkal és a különböző hatóanyagok keveredése beláthatatlan következményekkel járt.

Az októberben elhunyt Tom Petty, akinek megrepedt a csípőcsontja, de ő ezzel mit sem törődve tolt végig egy hosszú turnét. Ezzel nem hogy nem javított az állapotán, végül törés keletkezett a sérült testrészen. Amikor ezt megtudta és érezte is, hogy elviselhetetlen a fájdalom, a többféle fájdalomcsillapítóval próbált ezen enyhíteni, de a veszélyes mix végül szívleállást idézett elő nála. Ezekben is, csakúgy a Prince által használtakban opoidok voltak. Legalábbis a halottkém jelentése szerint – amit a múlt héten tettek közzé – ez okozta a szívrohamot Tom Petty-nél.

A két hete elhunyt Dolores O'Riordannál (a The Cranberries énekesnőjénél) is úgy tűnik hasonló volt a halál oka, bár a halottkémek nem kapkodnak, fél év is eltelik, mire közzéteszik jelentésüket egy-egy ilyen eset után.

Már Prince váratlan eltávozása is felhívta a figyelmet erre a problémára, ami az Egyesült Államokban most már akuttá vált: a legtöbb legálisan, orvosi receptre felírt fájdalomcsillapító és antidepresszáns ópiátszármazékokat tartalmaz, és sokszor erősebb a bennük lévő hatóanyag, mintha a páciens simán vénásan heroint vinne be a szervezetébe. Prince halála jelentős mértékben hívta fel erre a problémára a figyelmet. Mivel az USA-ban nagyon sokan élnek ilyen típusú szerekkel, emiatt az újdonsült amerikai elnök egészségügyi szükségállapotot is kihirdetett. Hogy ez milyen eredményt hoz majd, azt nem tudni.

De nagyon elég már abból, hogy a legtehetségesebb művészek idő előtt távoznak elviselhetetlen űrt hagyva maguk után.


 

 

Szólj hozzá!


A Depeche Mode, a Motörhead,  a Nine Inch Nails és Whitney Houston is bekerülhet a Hírességek Csarnokába

A Depeche Mode, a Motörhead, a Nine Inch Nails és...

Október van, tehát ideje volt összeállítani azt a 16 fős mezőnyt a 2020-as Rock & Roll Hall of Fame szavazáshoz, amelyben olyan előadókkal,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A legtitokzatosabb francia világsztár – Mireille Mathieu

Tizenegy nyelven énekel, 150 millió albumot adott el és olyan világsztárokkal állt színpadra mint, Julio Iglesias, Tom Jones, Paul Anka és Elvis Presley. Mireille Mathieu személyében a világ egyik legsikeresebb, mégis legszerényebb és egyben legtitokzatosabb énekesnője látogat el 2020. március 3-án Magyarországra. Íme, néhány...

Ezen a Nine Inch Nails-feldolgozáson a 8. másodperctől sírni fogsz

A Kreatív.hu-n bukkantunk Sick Kids kórházat támogató alapítvány klipjére, amely az mutatja meg, mekkora küzdelem folyik a nap 24 órájában a kis betegek gyógyulásért.

A Budapestre készülő James Arthur Travis Barkerrel készített új dalt

Tegnap új videóval jelentkezett James Arthur, aki harmadszorra látogat el hazánkba 2020. február 9-én – a Barba Negrában ad koncertet, ahol az új albumáról bizonyára felcsendül majd ez a dal is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek