Balkán parti a Hajón: Shantel és a Bucovina Club Orkestar

2012. december 12.  ·   Ajánló   ·  mmi

Ha azt mondom neked, Shantel, nézel rám tanácstalanul, de ha azt mondom - feltéve, de nem megengedve: dúdolom -, hogy "diszko, diszko, partizani", akkor máris tudod, kiről beszélek. Na, ő jön a zenekarával 19-én Pestre, az A38-ra. A Szigeten fergeteges bulit csinált, s nem lesz ez másképpen, ha most hajóra száll.

Balkán parti a Hajón: Shantel és a Bucovina Club Orkestar

A Bucovina Club maga a balkáni őrület. Eszetlen tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe... Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy Shantel állította össze a Fallal szembenrendezője, Fatih Akin három évvel ezelőtti, Oscar-díjra nominált filmjének, az Auf der andern Seitének zenéjét.

A frankfurti születésű Stefan Hantel jó pár évig tolta a technót Németországban, és hosszú ideig az égvilágon semmi sem emelte ki a középmezőnyből. Készített pár tisztesen összerakott, átlagos, technót-funkot-soult-bossa-novát elegyítő lemezt, hétvégenként lenyomta az iskolaszerűen összerakott, átlagos szettjeit, és ez valószínűleg így ment volna a jól megérdemelt nyugdíjig.

Sosem jegyeztük volna meg a nevét, ha - a talán bukovinai, Cernoviciből származó -  ősei jóvoltából észre nem veszi, hogy a négynegyedekbe belefásult fiatalokra milyen elemi hatást gyakorol az egy-két ellenpontos ritmusú, rezesbandával megtámogatott balkáni muzsika. Shantel érdeklődése egyre inkább a Fanfare Ciocarlia-, Boban Markovic- és Kocani Orkestar-féle zenék felé fordult, és ezeket játszva, ötvözve némi elektronikával, megbolondítva dubbal, house-zal, hamarosan Frankfurt egyik kultikus klubestjét, a Bucovina Clubot tudhatta magáénak. A DJ köré lassan élő zenekar került, az eddig megjelent két Bucovina Club-válogatás pedig felvonultatta a műfaj legnagyobbjait, és messzire vitte a kultikus frankfurti klub hírét. És nem csak a klubokban, hiszen Shantel fellépett a Montreux Jazz Festiválon vagy a patinás North Sea-n is, ahol az egyébként decens közönség székeit félredobálva vetette bele magát a Bucovina Club klasszikus tornagyakorlatába: a páros lábbal DJ-pult felett átugrásba.

A legutóbbi Shantel-nagylemez, a sokatmondó című Anarchy & Romance az év első felében jelent meg. Új lemez, új számok, viszont a régi hangulat: táncos, vigadós Balkán-parti az A38-on - na ez vár rátok. Meg rám is. Pörögnie kell rendesen: kárpótlásul azért, mert a tavalyi farsangon még egy zacskó ropit sem nyertem a Shantel-ihlette diszkópartizán jelmezemmel.


 

 

Szólj hozzá!


 A P.Mobil aranylakodalmat ül!

A P.Mobil aranylakodalmat ül!

2019. Június 18-22. között negyedik alkalommal rendezik meg az Ukk&Roll rockfesztivált a Sümeg melletti Ukk községben.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert (+főpróba) előtt, ült be D. Tóth Kriszta mellé az autóba az Elviszlek magammal kamerái elé. A találkozásból egy szívbemarkolóan őszinte, kicsit nosztalgikus, kicsit nevetős beszélgetés...

Túlélt egy repülőkatasztrófát, egy autóbalesetet – most beperel mindenkit a blink-182 dobosa

Travis Barker két pert is indított az egészségügyi állapotát érintő ügyekben: az egyiket egy néhány hónapja történt autóbaleset miatt, a másikat pedig orvosi műhiba okán.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek