Elhallgatott zenekarok – ma este filmvetítés az Urániában

2017/09/20  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Hat egykor sikeres, mégis hányatott sorsú formáció – ma élő és aktív tagjai tehetséges muzsikusokkal kiegészülve – adott közös koncertet december 3-án, a MOM Kulturális Központ színháztermében. A koncertről készült filmet – kiegészítve archív és még sosem látott felvételekkel – ma este 7-kor mutatják be az Urániában.

Fotó: bootlegritkasagok.blog.hu

A film, a koncert és a lemezfelvétel kedvéért kiegészültek a zenekarok új, fiatal tagokkal és a régi ismert számokat, új hangzással. A MOM-ban végső soron hat együttest sikerült színpadra állítani, akik között olyan ismert muzsikusokat találunk, mint Pataki László (Liversing és Syrius), Makrai Pál (Atlas), Tóth János Rudolf, Zsoldos Tamás, Kiss Flóra (Kex) Anda Bálint, Felkai Tamás, Deák Bill Gyula (Új Taurus). Az archív felvételek között megszólalnak az akkori kulturális, politikai és szakmai vezetők, valamint látható lesz Radics Béla a Sakk-Matt-al egy olyan amatőr felvételen, amelyet a nagy közönség előtt még soha nem vetítettek.

A beatkorszak egykori hősei a MOM-ban

Durván 1968 és 1975 között létezett 10-13 zenekar, amelyek fellépésére Budapesten és vidéken több ezer ember ment el. A Taurus első fellépése alkalmával a Budai Ifjúsági Parkban több mint 10000-es közönség zsúfolódott össze, és a koncert végén a szűnni nem akaró tapsot, őrjöngést követően a fiatalok a Clark Ádám téren gyülekeztek, ahol megállítva a közlekedést, már a készülő rendőri intézkedés közepette azt üvöltötték föl az ég felé: "Radics Bélát a pártba! Taurust a kormányba! Először megverni, aztán megnyerni” - ezt az elvet követte a korai kádári pártvezetés, ha a fiatalok megregulázása került napirendre – írja Csatári Bence idén megjelent „A Kádár-rendszer könnyűzenei politikája” alcímű könyvében.

Vissza a tett helyszínére: 30 év után ismét az Ifiparkban lépnek fel a rocklegendák

Ennek a 10-13 zenekarnak az akkori jelenléte, fellépései, a zenéje, koncertjei, magukban hordozták a szabadság eszményét. Többüknek teljes nagylemeznyi anyag várt kiadásra, mégsem jutottak el oda, hogy egy LP-n megjelenjenek, mert az akkori párvezetés, élén Erdős és Bors elvtársakkal mindent megtettek azért, hogy megállítsák ezeknek az együtteseknek egyre növekvő népszerűségét.

Az elhallgattatott zenekarok sora: Kex, Syrius, Bajtala, Taurus, Liversing, Atlasz, Scampolo, Aligátor, Tűzkerék, Atlantisz. Ezek közül a Kex fele, a Syrius egésze, Bajtala János és a dobos Szigeti Béla, az egész Atlasz Flamm Ferivel, a Scampoloból hárman, a Taurusból pedig Brunner Győző még a 70-es évek elején disszidáltak.

Poptörténeti emlékpontot avattak Budapesten

Somló Cirqsz – a Sziget után az Akvárium Klubban

 

 

film, Elhallgatott zenekarok

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek