Hozd el anyádat: Máté Péter emlékest a ZP-ben

2012/10/01  ·   Ajánló   ·  mmi

Most, hogy rövidesen lehull minden elsárgult levél, 2012. október 7-én, vasárnap este nyolc órától egy komplett emlékesttel tiszteleg a magyar zenei legenda emléke előtt a Zöld Pardon. Az örökzöld dalokat Varga Miklós és Máté Péter egykori kísérőzenekara, a Főnix együttes előadásában élvezheti a közönség

Hozd el anyádat: Máté Péter emlékest a ZP-ben

A különleges tehetségű és zenei érzékű énekes dalai – reméljük – ugyanolyan sokat jelentenek azoknak a generációknak, akik eredeti előadásban nem hallhatták őket, mint egykori törzsközönségének. Mivel minket több korcsoport képviselői is olvasnak, érdemes némi különbséget tenni az információ tálalásában:

A 14 év alattiaknak: hát, attól tartok, ez a program nem kifejezetten nektek való, de családi vasárnapról lévén szó, a szervezők a kisebbekre is gondoltak. Már 10 órától egész napos kézműves foglalkozások, 13 órától pedig a színpadon különböző programok várják a gyerekeket. Ha ebből már kinőttél, szívás, mert pont két szék között vagy. De sztem a ZP odatol majd egy padot alád… A dalok amúgy is kortalanok, és végre láthatod apádat teljes torokból énekelni, a nagyi meg könnyes szemmel fog dúdolni. Nem ér kiröhögni őket.

14-18 éveseknek: bár szintén nem a ti zenétek, annyit azért illik tudni, hogy Máté Péter több generáció emblematikus énekese volt, s nem feltétlenül a rajongóiról beszélünk, bár abból is akad bőven. Bizonyos kor felett álmából felébresztve is fújja az ember ezeket dalokat, egyszerűen hozzátartoztak az élethez. Nem véletlen tehát, hogy évtizedekkel a halála után is köztünk élnek.  A magyar könnyűzene egyik legkülönlegesebb alakjának is tartott énekes (tudott élni…) nevéhez olyan örökzöld slágerek fűződnek, mint a Zene nélkül mit érek én, az Azért vannak a jó barátok, az Elmegyek vagy az Egyszer véget ér. Ha máshonnan nem is ismerősek, a tehetségkutató műsorok repertoárjában fel-felbukkannak ezek a dalok.

19-29 éveseknek: ha már hallottál valamit róla, feltehetően igen, akkor kiegészítjük azzal, hogy Máté Péter pályája során mintegy 150 dalt komponált. Ezek közül az Elmegyek igazi világsláger, több nyelvre lefordították, huzamosabb ideig vezette a külföldi slágerlistákat is. 1980-ban a franciák nagy kedvence, Sylvie Vartan Nicolas cím alatt dolgozta fel, és énekelte el – a dal az aktuális lista élére ugrott, az album pedig közel egymillió példányban kelt el. És végre megmutathatod a szüleidnek, hol szoktál bulizni.

 A harmincasok jól ismerik a dalokat, ha nem örökölték meg a rajongást a szülőktől, akkor is ismerősen csengenek a remake-ekből és a karaokébulik állandó menüjéből. A többiek meg úgyis ott lesznek… Én pl. viszem az anyámat. És megpróbálom előtúrni azt a  fotót, amit Máté Pétertől kaptam még gyerekkoromban, amikor a nagy haknik idején függönyhúzó voltam egy falusi kultúrház színpadán.

 

A Főnix együttesről azonban jobbára csak a kortársak tudnak. A zenekar 1967-ben alakult Máté Péter kísérőzenekaraként, valamint a Műszaki Egyetem Vásárhelyi Klubjának állandó együtteseként, így meghatározó szerepük volt az énekes pályafutásában. Azt személy szerint nem tudom, Varga Miklós hogy kerül ilyen mélyen ebbe a sztoriba, de már több Máté Péter tiszteletére rendezett emlékkoncerten is „szinkronizálta” az énekest.

A leghosszabb nyári fesztivál október 7-i programja a Szüreti fesztivál része, így nem csoda, ha a vendégek 13 kiváló borászat kínálatából választhatnak. 18 év felett, természetesen.

 


 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek