Neoton 1000

Ki volt 1970-ben a legjobb? A magyar könnyűzene kincsestára

2016/06/17  ·   Ajánló   ·  mmi

Létezik egy adatbázis, amely csodálatos kincseket rejt. Megtudhatjuk belőle, hogy 1970-ben kikből állították össze az olvasók a könnyűzenei supergroupot. Elárulja, mit gondolt '73-ban Kóbor János a rajongó csajokról, és arra is fény derül, hogy Zoránék '68-ban miért nyírták le a hajukat.

Ki volt 1970-ben a legjobb? A magyar könnyűzene kincsestára

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoportja által készített popzenei sajtóbibliográfia egy olyan, folyamatosan bővülő adatbázis, amelynek célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze az államszocializmus időszakában a szórakoztató zenével kapcsolatban magyar nyelven megjelent valamennyi írás legfontosabb bibliográfiai adatait, majd azokat egy online felület segítségével mindenki számára kutathatóvá tegye.

A jelenleg hozzáférhető mintegy 3000 tétel nagy részét ezért a második világháború után működő magyarországi ifjúsági lapok (a Szabad Ifjúság, a Világ Ifjúsága, a Magyar Ifjúság és az Ifjúsági Magazin), valamint a legjelentősebb zenei folyóiratok (például Muzsika, Zenei Szemle, Új Zenei Szemle, Magyar Zene) vonatkozó cikkei jelentik, de természetesen a későbbiekben a témával csak alkalmanként foglalkozó más orgánumok (például tudományos folyóiratok, bulvárlapok és végül a politikai napi- és hetilapok) is sorra kerülnek.

S bár a cikkek jelenleg digitális formában nem hozzáférhetők, erősen reménykedünk abban, hogy egyszer felcsapódik a kicsesláda teteje, és kedvünkre turkálhatunk bebben. Addig is, kedvcsinálónak néhány tétel:

Tíz vélemény a beatzenéről

Ifjúsági Magazin | VII/9 | 1971. szeptember

Híres beatzenészeket kérdeztek arról, szerintük milyen lesz a jövő popzenéje. Válaszol: Illés Lajos, Koncz Zsuzsa, Szörényi Levente, Frenreisz Károly, Presser Gábor, Bródy János, Zalatnay Sarolta, Szörényi Szabolcs, Laux József, Pásztory Zoltán.

Stockholm és nagylemez
Magyar Ifjúság | XIV/49 | 1970. december 11.

A Metró együttes részt vett a svédországi és finnországi popfesztiválon, eközben megjelent a második nagylemezük itthon, mely az első „élő” magyarországi beat-felvétel. Szó esik a Metró terveiről.

Hobók
Világ Ifjúsága | XXII/4 | 1968. április

A Hobó zenekar vezetője, Ollé Béla nyilatkozik az együttesről. A hattagú zenekar Poór Pétert is kísérte, gyakran játszanak Bee Gees számokat. Megmérkőztek a Liversing együttessel is.

Szerintetek és szerintünk ők a legjobbak
Ifjúsági Magazin | VI/10 | 1970. október

Az IM felhívására az olvasók és szakmabeliek is szavaztak a supergroupról. Az olvasók szerint Radics Béla, Sztevanovity Dusán, Frenreisz Károly, Presszer Gábor, Laux József, Fülöp Ervin, Benkő László és Kóbor János a legjobb.

Bódult Muslincák
Ifjúsági Magazin | IX/2 | 1973. február

Ismert férfi énekeseket és színészeket kérdeztek meg, milyen rajongói (zaklató) leveleket kapnak lányoktól. Megszólal Ernyey Béla, Kóbor János, Delhusa Gjon, Fenyő Miklós, Molnár György.

Sakk–matt
Magyar Ifjúság | XIII/29 | 1969. július 18.

A Sakk-matt együttes júliusi koncertjén 5-6 ezer fiatal tapsolt a Budai Ifjúsági Parkban. A tagok: Váradi László, Miklóska Lajos, Radics Béla, Csuha Lajos, Harmath Albert.

Milyen volt a táncdalfesztivál?
Magyar Ifjúság | XV/35 | 1971. augusztus 27.

A közönség véleménye szerint a táncdalfesztivál rosszabb, szolidabb volt, mint az előző. Sok szempontból inkább az üzleti vonatkozás került előtérbe. Jórészt ugyanaz a gárda vitte a prímet, csak Kovács Katit emelte ki, aki feltört.

Zorán Sztevanovity: Valami újat szeretnék
Magyar Ifjúság | XII/24 | 1968. június 14.

Zorán Sztevanovity elmeséli az olvasóknak, mivel töltötte ő és zenekara a közelmúltat: turnéztak, a Magyar Televízióban szerepeltek, új számokat írtak, köztük a Valami újat szeretnénk, aminek előadása során lenyírták hajukat.

HUNGÁRIA: Majd meglátjuk
Magyar Ifjúság | XV/25 | 1971. június 18.

A Hungária-együttes fellépése után Fenyő Miklóssal készült rövid interjú az új tagokról és a változásról. Tagok: Fenyő Miklós, Szűcs Antal Gábor, Fekete Gyula, Fekete Gábor, Klein László.

Szörényi Levente – Bródy János: Érdekel, amit mondasz
Magyar Ifjúság | XII/12 | 1968. március 22.

Bródy János és Szörényi Levente állandó rovatuk második cikkében a beérkezett olvasói levelekre reagál. Megosztanak néhány bennfentes információt az Illésről. A cikk végén szerepel az együttes Little Richard című számának szövege.

 


 

 

Szólj hozzá!


Milyen lenne egy rapper az Amerikai Egyesült Államok élén?

Milyen lenne egy rapper az Amerikai Egyesült Államok...

Színész, ingatlanos már megvolt – a rapperekre meg mostanában úgyis rájár a rúd, jól jönne egy imázsfrissítés: erre az USA elnöki posztja...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Ismét bizonytalanná vált az Exit fesztivál megtartása

A Magyar Szó portál szerint nem biztos, hogy lesz Exit, bár még nincs végleges döntés.

Szünetet tart a Quimby, Kiss Tibi terápiára vonult

Erről a Facebookon értesítették a közönségüket.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek