Koncert orgonára, énekhangra: Palya Bea a MÜPA-ban

2013/03/01  ·   Ajánló   ·  mmi

Nálunk Palya Bea-kultusz van. Gyanítom, a gyerek kívülről fújja dalainak nagy részét, maximális hangerőn hallgatja, s teszi ezt leginkább akkor, amikor vigasztalnia kell magát, tehát amikor felszólítom valamilyen házi munkára. Én is szeretem Palya Beát, már csak azért is, mert lelki támaszt nyújt a gyerekemnek a nehéz helyzetekben, másrészt azért, mert kevés olyan művész van, aki ennyire önazonos lenne.

Koncert orgonára, énekhangra: Palya Bea a MÜPA-ban

Kérdezem a gyereket, hogy miért szereti. Hát, mert olyan jó ember, meg szép a hangja is és jó az is benne, hogy nem csak magyar dalokat dolgoz fel. Ok, mondom neki, én is így gondolom. S bár Palya Bea sokkal szebben megfogalmazta, mindjárt idézem is, de azért hadd tolakodjak elő a saját meglátásommal: ő egy olyan legújabb kori énekmondó, aki megéli mindazt, amit énekel, vagy először megéli, aztán énekli, nem tudom, de így élettel és érzésekkel telik meg a hely, ahol felcsendülnek a dalai. A jelenléte szuggesztív, még akkor is, ha csak hanghordozón keresztül hallatszik a hangja. Éppen ezért nagyon várjuk a vasárnapi koncertet, amelyről ő maga így ír:

"A Müpa nagytermét már sokféle hanggal megtöltöttem. Most, a gyermekem születése utáni első nagykoncertre két olyan zenészt hívok el játszani, akikkel rengeteget tanulmányoztuk ennek a teremnek minden kis zugát: hol milyen az akusztika, hogyan találkozik az énekhang a szaxofon, a duda vagy a furulya hangjával, illetve miként képes az orgonasípokkal izgalmas hangzást létrehozni. Szokolay Dongó Balázs majdnem tizenöt éve partnerem a zenében. Mindketten a népzene felől érkeztünk, de ezt a repertoárt mélyen átszűrjük magunkon, így válik az egy belső pontból kiinduló improvizációvá, személyes népzenévé. A duózás művészete számomra az a biztonság, hogy elengedhetjük magunkat, és így egymásban bízva ketten töltünk meg óriási tereket, minden hallgató szívének legközepéig toljuk el a hangokat. Néhány dal erejéig Fassang László fog az orgonához ülni. Vele is összeköt az a számtalan templomi, koncerttermi zenélés, ami hosszú évekig műveltünk a világ minden földrészén. A Müpa nagytermében való éjszakai közös gyakorlások is ezt az izgalmat adták: nincs ott senki, csak mi és a hangok, amelyek szeszélyesen röpködnek a térben, az orgona regisztereinek változásaitól vagy az énekhang alkalmazásától függően.


Szeretném, ha minden hang közel jönne a hallgatósághoz, és nem csak a monumentalitás lehetőségeivel élnénk. Olyan élményt keresek, amely a közönséget is, minket is körbefon, megemel, hiszen ezen az estén a tér minden pontjából jöhet a hang. Akár még a nézők torkából is."


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek