Miközben a zenekar játszik, tűzcsóvák lobbannak a színpadon: Trónok harca az Arénában

2018/03/11  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Májusban érkezik budapesti állomásához a Trónok harca-sorozat első európai élő koncertturnéja Ramin Djawadi közreműködésével. "Fantasztikus, amikor egy egész aréna kiabál" – mondta el a sorozat zeneszerzője az MTI-nek adott telefonos interjújában.

 Miközben a zenekar játszik, tűzcsóvák lobbannak a színpadon: Trónok harca az Arénában

A 44 éves zeneszerző, akinek édesanyja német, apja iráni származású, gyerekkorától zenél. Tanulmányai alatt klasszikus zenét és dzsesszt is tanult, mint mondta, valamilyen módon bizonyára Bartók zenéje is hatott rá.

"Még sohasem voltam Magyarországon, és izgatottan várom a látogatást" – fűzte hozzá Djawadi, aki az HBO Emmy- és Golden Globe-díjas Trónok harca-sorozatának zenéje mellett olyan kasszasikerek filmzenéjét komponálta, mint a Tűzgyűrű, a Vasember, A titánok harca és A Nagy Fal.

Első európai koncertturnéján, amely május 8-án kezdődik Barcelonában, 20 városba, köztük Párizsba, Berlinbe, Prágába, Budapestre, Londonba és Zürichbe is ellátogat. Ősztől pedig Észak-Amerikában folytatódik a koncertkörút további 25 fellépéssel.

A látványos arénakoncerteken szimfonikus zenekar, kórus és szólóénekesek adják elő élőben a Trónok harca zenéjét Ramin Djawadi vezényletével. A zeneszerző nemcsak karmesterként vesz részt a műsorban, lesz olyan darab, amikor zongorához és orgonához ül, illetve cimbalmozni is fog.

Elmondta, hogy úgy 65 zenész vesz részt a műsorban, több szólóhangszeres művész is utazik vele. A turné állomásain európai zenekarok játszanak, helyi zenészekkel, így magyar zenészek is közreműködnek majd.

"A koncert programját úgy építettük fel, hogy a Trónok harcának minden évadából kiemeltük a legfontosabb zenei pillanatokat, hogy ezekből alkossuk meg az előadás történetének ívét. Nem volt könnyű feladat, hiszen hét évadnyi zenéről beszélünk, de azt gondolom, hogy jól sikerült" – számolt be az előkészületekről.

Pályafutása kezdetén Hans Zimmer mellett is dolgozott, aki tavaly turnézott Európában és Budapesten is fellépett. Djawadi elmondta, hogy Zimmerrel, akinek turnéja kirobbanó siker volt, a koncertekkel kapcsolatban főleg technikai dolgokról beszélgettek, arról, hogy milyen arénákban fellépni, mivel az nagyon eltér a koncerttermektől.

Djawadi tavaly turnézott először a Trónok harca élő koncertjével az Egyesült Államokban.

"Azt kell mondanom, kicsit naiv voltam, nem is sejtettem, milyen hatalmas fizikai megterhelés ez. Sohasem történt még velem, hogy egyik koncert követte a másikat. Megpróbálok egészségesen élni, edzek, de a turnézás éppen az ellentéte annak, amit rendszerint csinálok: az időm java részében a zongoránál, vagy az asztalomnál ülök és komponálok" – idézte fel.

"Fantasztikus dolog, amikor egy egész aréna kiabál, azt hiszem, éppen ezért különleges számomra ez a koncertturné, mert személyesen találkozhatok a közönséggel, azonnal láthatom a reakciójukat, ami máskülönben nem nagyon fordul elő" – mesélte tapasztalatairól.

Hozzátette: nagyon jó élményei vannak a tavalyi turnéról.

"Bámulatos volt a különböző zenekarokkal játszani, találkozni a rajongókkal, tényleg alig várom, hogy találkozzam az európai és a budapesti közönséggel is."

Az új koncertturné programja sokat változott, főként azért, mivel már a sorozat hetedik évadának zenéjét is beépítették. Újratervezték és a hetedik évad fontos zenei momentumaival egészítették ki a show-t.

"Nagyon szerettem volna ezeket az új darabokat élőben lejátszani. Úgyhogy ez egy új műsor lesz" – hangsúlyozta.

Djawadi elmondta, hogy élvezi az utazást, ugyanakkor ez a fellépéssorozat most nagy iramot diktál.

"Szeretném, ha lenne időm a koncertek után mindenhol körülnézni, megismerni a várost, a kultúrát, de egy ilyen turnén ez sajnos nem lehetséges. Azért mindent elkövetek, hogy szakítsak egy kis időt a helyekre, ahol megfordulok. Szinte minden nap egy új városba érkezünk. Az igazat megvallva ez fárasztó, hiszen általában már a koncert után indulni kell tovább. Folyton mozgásban van az ember, de az új városok varázsa, izgalma, egy új fellépés mindenért kárpótol" – fogalmazott.

A zeneszerző az élő koncertek különleges látványosságait nem akarta leleplezni, de annyit elárult, hogy tavaly a pirotechnikai elemek nagy sikert arattak.

"Nekem is tetszik, mert elég szokatlan, hogy miközben a zenekar játszik, tűzcsóvák lobbannak a színpadon. Egyébként a zenészek is élvezik, vezénylés közben látom, hogy mosolyognak" – mesélte.

Djawadi szerint a Trónok harca-sorozat sikere talán a történetében, a remek forgatókönyvben rejlik.

"Van benne valami varázslatos, nem tudom megmagyarázni, de egészen különleges, magával ragadó. Minden évadon nagy örömmel dolgoztam, mindig az éppen aktuálisról gondoltam, hogy az lesz a legjobb, de aztán a következő még jobb lett."

Mint megjegyezte: alig várja, hogy nekiláthasson a nyolcadik évad zenéjének, de még nem tudja, hogy mikor kezdheti a munkát.

"Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mi történik a befejező évadban".

A zeneszerző hozzátette, hogy mostanában fejezte be az Időcsavar című film zenéjét, és hamarosan a Westworld második évadának zenéjén fog dolgozni.


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek