Papp Júdás a Papp Laciban

2018/07/22  ·   Ajánló   ·  Zerge

Immár sokadik alkalommal teszi tiszteletét hazánkban a heavy metal műfaj (egyik) koronázatlan királya, a Judas Priest, de emlékeim szerint első alkalommal játszanak Magyarországon zárt helyen.

Fotó: MetalSucks

Igaz, 2012-ben egyszer már úgy döntöttek, hogy abbahagyják a koncertezést, és csináltak is egy búcsúturnét, de aztán – a metálrajongók nagy örömére – hamar meggondolták magukat, és 2015-ben többek közt nálunk is felléptek a székesfehérvári Fezen fesztiválon.

Kezdjük mindjárt a névvel: Judas Priest. Többféle változat forog közszájon, hogy milyen papról is van itt szó – hát bizony semmilyenről.

A Judas Priest ugyanis egy személynév, mint a Kovács János, csak ez itt épp (ha lefordítjuk) Papp Júdás – az utónév talán azért nem a legszerencsésebb, mert a Biblia nevű műben a sok egyéb, jórészt pozitív hőst játszó Júdás nevű személy (pl. Makkabeus Júdás stb.) között keresztény körökben az szerzett magának a legnagyobb ismertséget (bár erről talán lemondott volna), aki egy vacsora ürügyén elárulta istenét, vagyis hát annak egy szem fiát, illetve hát ezt is meg azt is, mert hát a kettő egy, sőt, még csak nem is egy, hanem csak 2/3, mert van még ugye a Szentlélek is, akik hárman együtt egy isten, de azért egyedül is, és gondolom, közülük bármelyik kettő egy csoportot alkotva is – ez már csak egy kicsit bonyolultabb, mint Schrödinger macskája a dobozban, amelyik egyszerre élő is meg döglött is, de legalább harmadik állapota nincs, meg olyan sem, hogy ha egyszerre a kettő, akkor melyik mégis.

Szóval valójában Papp Júdásról van szó, aki egy Bob Dylan-balladából jön (The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest), ahol ráadásul még nem is főszereplő, csak mellék, a főszereplő egy bizonyos Lee Ferkó nevű tragikus főhős, aki kb. 12 versszakon át jut el a tragikus végkifejletig, amikor is barátja karjaiban leheli ki lelkét.

Hogy aztán miért pont ezt a nem túl izgalmas számot, ráadásul annak is miért a mellékszereplőjét választotta névadónak valamikor 1969-ben egy a Birminghamhez közeli West Bromwichben alakult heavy metal-együttes, azt csak ők tudják, konkrétan Brian „Bruno” Stapenhill akkori basszusgitáros, aki ezt a nevet javasolta az addigi Evolution név helyett, viszont már a következő évben távozott az együttesből, és helyét Ian Hill vette át, jelenleg ő a banda legrégebbi (és egyetlen azóta is folyamatosan ott zenélő) tagja.

Az együttes pályája elég tragikusan indult, mert a gitáros John Perry pár hónappal az alapítás után autóbalesetben meghalt, de a többiek nem adták fel, és 1973-ra nagyjából összeállt a klasszikusnak tekintett zenekari mag (kivéve a szinte minden zenekarra jellemző gyakori doboscserét) Rob Halford énekessel, Hillel, K. K. Downing gitárossal és a hangzás színesítése érdekében felvett Glen Tipton gitárossal.

Bármily meglepő is, a következő évtized, bár kiadtak közben több lemezt is, nem hozta meg az igazi sikert, igaz, a stílus és a hangzás is egészen más volt, jóval lágyabb, mint ami ma az embernek a Judas Priest név hallatán eszébe jut. Nem volt rossz zene (meghallgatható, hisz a lemezek megvannak), de inkább bluesos és hard rockos jegyeket hordozott, helyenként Doors-hatásokkal.

Aztán az 1980-ban megjelent British Steel címet viselő lemez már a heavy metál stílusjegyeit tükrözi (igaz, már az egy évvel korábbi előfutár Killing Machine albumon is voltak a stílusváltásra utaló számok, pl. a Running Wild vagy a Hell Bent for Leather), amivel aztán be is futott az együttes, rajta olyan dalokkal, mint a mindössze 2,5 perces, ámde nagyon jól eltalált Breaking the Law, az együttes azóta is talán legismertebb dala, amelynek megvan az a furcsasága is, hogy nincs benne hangszerszóló, ami pedig egy két gitárossal felálló metálbanda esetében legalábbis szokatlannak mondható. És erre az albumra megtalálta az állandó dobost is az együttes Dave Holland személyében, és a következő 10 évben ez a felállás hozta a jobbnál jobb, és már kereskedelmileg is sikeres albumokat.

1990 után aztán volt némi vándorlás az együttes berkein belül, többek közt Rob Halford énekes is otthagyta egy évtizedre a csapatot, majd visszatért, Dave Holland betegség miatt szállt ki, majd később Downing „nyugdíjba vonult”.

A Judas Priest jelenleg Firepower című új albumát turnéztatja, és ennek során lesznek hallhatóak a Budapest Sportcsarnokban július 24-én, kedden. Azt talán mondani sem kell, hogy bármennyire is az új lemezt mutatják be a közönségnek, a nagy klasszikusok (Breaking The Law, Hell Bent For Leather, Painkiller, Running Wild, Metal Gods stb.) azért elhangzanak majd ezen az estén is.

Az együttes egyébként 2011-ben a Szigeten is adott koncertet, de nem a Nagyszínpadon, csak az (akkor épp nem tudom milyen nevű) kisszínpadon a Csónakház előtti téren, és ott sem volt zsúfolásig a tömeg, szóval az kérdéses, hogy most mekkora lesz az érdeklődés, relatíve magasabb jegyárak mellett, zárt helyen, és gondolom, szimfonikusok nélkül.

És persze lehet fanyalogni, hogy ez az együttes már nem az az együttes, akit annak idején a metálistenek jelzővel illettek, de hát a klasszikus felállás eredeti 5 tagjából (közülük a 4 élőből) 3 ott lesz, köztük a basszusgitáros és az egyik gitáros, meg persze a lényeg, az énekes, Rob Halford – hiszen az átlag rajongó úgyis az énekessel azonosítja a zenekart, a többieket nagyjából naponta cserélhetnék, ezt már csak a megszállottabb rajongók vennék észre.

Figyelmeztetés!

A Papp László Sportaréna a honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy a jegyüzérek hamis jegyeket adnak el, amivel aztán nem engedik be a(z egészen addig) „boldog” jegytulajdonost a koncertre. Ez a fénymásolók korában nagyon egyszerű, mármint jegyet fénymásolni, viszont ha a rajta lévő vonalkódot egyszer már beolvasták, másodszorra azt hibás jegyként fogja kezelni a rendszer, azaz mintha nem is létezne. Szóval legyetek óvatosak, kitől vesztek jegyet, és ha az illető nem hajlandó veletek elmenni a kapuig, ahol a jegyet ellenőrzik, akkor inkább ne vegyétek meg, mert nagy az esélye, hogy hamis a jegy.

 

 

Judas Priest, turné, Firepower, Papp László Budapest, Sportaréna

 

 

Szólj hozzá!


Hátrakötött kézzel jelentkezik ébresztő dallal a Fatal Error

Hátrakötött kézzel jelentkezik ébresztő dallal a...

Hosszabb kihagyás után új dallal és videoklippel jelentkezik a Fatal Error. A zenekar 2021-ben jelentette meg legutóbbi duplalemezét, amit a tavalyi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

KOVACS lesz a VéNégy Fesztivál headlinere

Kovacs, Kraak & Smaak, Cari Cari, Ina West, Kill the Dandies, Lash & Grey – nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár június 22. és 25. között Nagymaroson a 10. VéNégy Fesztivál.

Öt év után visszatér a The Cult Magyarországra!

A hazai közönség is testközelből megismerheti a The Cult új albumát júniusban, a Budapest Parkban.

Az igazi underground: egy fesztivállal is megismerheted a M3-as metró megújult állomásait

Föld alatti fesztivált rendeznek annak megünneplésére, hogy újra jár az M3-as metró: június 15-én és 16-án a felújított állomásokon koncertekkel, színházi produkciókkal, kiállítással, stand-up comedyvel, aluljáró-játszótérrel is várják a budapestieket és a fővárosba látogatókat.

Ma nyitják a nyarat a szelíd motorosok Alsóörsön

A hamvaiból főnixként feltámadó egykori Harley Davidson Fesztivál ma Open Road Weekend néven nyitja meg a kapuit. A klasszikus zenés-motoros buliból pedig nem maradhat ki a látványosság számba menő vidám balatoni felvonulás sem.
Új koncertek