Radics Béla volt az első magyar blueselőadó – könyv jelent meg a blues történetéről

2017/11/22  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A blues története a kezdetektől napjainkig címmel csaknem hatszáz oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet jelent meg a napokban. Kovács József szerzőből a blues iránti rajongás faragott szakértőt, és ez a tudás testesült meg most nyomtatott formában.

Fotó: Kossuth Kiadói Csoport/FB

"Több mint hat évig dolgoztam a könyvön, munkámra támaszkodtam a Poptarisznya internetes rádióban hetente csütörtökönként jelentkező műsoromban, a Blues megállóban is. Korábban nem volt szakmai kapcsolatom a blues-zal, csak zenekedvelő és lemezgyűjtő voltam, és a nyolcvanas évektől, amikor Magyarországon igazán intenzív lett a bluesélet, rendszeresen jártam a koncertekre" – mesélte Kovács József az MTI-nek. Mint felidézte, 2008-ban a New York-i Greenwich Village-ben rajongóként hallott blueskoncert volt rá olyan elemi hatással, hogy úgy döntött, hazatérve a blues-zal fog foglalkozni. 2009-ben megalakította a Blues Night Long elnevezésű formációt, amelyben azóta is basszusgitározik (ide kattintva elérhető a felvételük), plusz beleásta magát a blues történetébe, így a műfaj igazán a szenvedélyévé vált.

A könyv a blues fejlődési szakaszait történelmi, gazdasági és kulturális környezetben mutatja be az Afrikából behurcolt néger rabszolgák Amerikába érkezésétől egészen napjainkig, a hazai bluesélet ismertetéséig. A kötet átfogó képet ad a blues stílusairól, ismerteti a legjelentősebb blueselőadók életútját, legjobb lemezfelvételeit.

Kezdjük a végén, mert annak van igazán magyar vonatkozása: a könyv záró fejezetében harmincoldalas áttekintés olvasható a blues magyarországi történetéről. A szerző Radics Bélát nevezi meg az első magyar blueselőadónak – a gitáros Jimi Hendrix, a Led Zeppelin és más angolszász bluesrock előadók számait játszotta először a magyar közönség előtt.

"Vas Zoltán már a hetvenes évektől akusztikus bluest játszott, de nem lehetett lemeze. Az 1978-ban indult Hobo Blues Band sikerrel tudta magyarul előadni a bluest és széles körben befogadhatóvá tenni. A nyolcvanas-kilencvenes években a Palermo Boogie Gang Fekete Jenővel volt nemzetközi mércével is nagyon komoly formáció, de napjainkban is számos kiváló csapat működik, köztük Ferenczi György és a Rackajam" – nyilatkozta Kovács József.

A szerző egyébként több száz bluesdalt ajánl meghallgatásra az olvasónak. Arra a felvetésre, hogy melyiket tekinti a blues három legfontosabb felvételének, a Crazy Blues (Mamie Smith 1920) mellett Muddy Waters 1948-as lemezét, az I Can't Be Satisfied-ot említette másodikként.

"Waters zenéje óriási hatást gyakorolt a hatvanas években a brit zenei életre, annak stílusára, a fehér blues kialakulására, ez a dal ihlette a Rolling Stones Satisfactionét. Amikor az ötvenes évek végén Waters fellépett Angliában, a nézők között ott voltak a fiatal rock- és blueszenészek, akikből később világsztárok lettek" – jegyezte meg.

A harmadik mérföldkőnek az 1965-ös newporti fesztivált említette, ekkor váltott akusztikusról elektromos gitárra Bob Dylan, akit a feketékből és fehérekből vegyesen álló Paul Butterfield Blues Band kísért.

"Dylan addig a folk és a country sztárja volt, elektromos gitárjával akkor új korszakot nyitott a blues történetében is".

A könyv a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, a képre kattintva elérhető.

 

 

Radics Béla, blues, zenetörténet, könyv, Kovács József

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek