Neoton 1000

A legnagyobbak között lett volna a helye: 15 évig mellőzték, rugdosták...

2019/07/03  ·   Általános   ·  koncert.hu

Miközben dalaival ezreket tett boldoggá... Az Újságmúzeum Cserháti Zsuzsára emlékező posztját osztjuk meg.

A legnagyobbak között lett volna a helye: 15 évig mellőzték, rugdosták...

Egy bűne volt csak, túl jó volt. Éppen ezért nem tudtak mit kezdeni vele a zenei élet nagy szereposztói, akik nem csak dalokat cenzúráztak, az énekesekkel is úgy játszottak, mint a sakkbábukkal a hetvenes-nyolcvanas években. Cserháti Zsuzsa sok volt. Mert remekül táncolt, csinos volt és mellette zseniálisan énekelt minden műfajban. Nyugaton a tenyerén hordozta volna a popszakma, itthon viszont ahelyett, hogy helyet adtak volna neki, inkább eltiporták, az éjszakába száműzték. Betörni ugyanis nem tudták.

A háború után, 1948-ban született. Az édesanyja énekelt, innen kapta a tehetséget. A színpadi mozgást pedig onnan, hogy kiskorában tíz évig klasszikus balettre járt. A balettintézetbe végül nem vették fel, ő pedig egy óra-ékszerüzletben dolgozott a Divatcsarnokban. 1965-öt írtunk ekkor. Ebben az évben elindult a Ki Mit Tud-on is, ám nagy bánatára végül képernyőre sem került. Két évvel később, mikor fellépett az Ifjúsági parkban, már írtak róla néhány mondatot az újságok, ám a nagy kiugrás elmaradt.

Aztán 1969-ben, az akkor már befutott Szécsi Pál hallotta meg énekelni a Balaton bárban, ő vette magához háttérénekesnek. Innentől nem volt megállás.
1972-ben a Táncdalfesztiválon megismerte és megszerette az ország. A férfiak nagy bánatára a csinos énekesnő ekkor már két éve férjnél volt, egy civilhez, a műszerészként dolgozó Szirtes Ádámhoz ment hozzá 22 éves korában.

Cserháti sztár lett (bármennyire utálta ezt a kifejezést) a tánczene mellett dzsesszt is remekül énekelt, de ha kellett, a soul és a funky műfajában is lubickolt.

Aztán megszületett a kisfia, Krisztián, s vele együtt az Édes kisfiam című sláger. (Magyarországon a férje volt az első apuka, aki gyesre ment a felesége helyett. Ez eddig biztos. De. Négyéves volt a kisfiú, amikor elváltak, a bíróság az apának ítélte a gyermeket. Amikor már maga dönthetett sorsáról, Krisztián 14 évesen visszaköltözött az énekesnőhöz. Nem sokkal később édesapja rákban meghalt. Ez az egyik – sajtóban fellelhető – verzió. A másik változat szerint is elváltak, de 4 éves volt Krisztián, amikor édesapja váratlanul elhunyt, ekkor került vissza édesanyjához. Ám van egy 3. verzió is: nagy szeretetben nevelték fiukat, ám másfél évtizeddel később Cserháti Zsuzsa férjét három hónap alatt legyőzte a rák - Krisztián 15 éves volt ekkor. Értetlenül állunk a jelenség előtt, hiszen nem volt olyan rég – aszerk. koncert.hu.)

Ám hiába imádták Cserhátit az emberek, hiába jelent meg nagylemeze (ami nagy szó volt akkoriban), időről időre helyre tették az újságok. Habár 1978-ban a Képes Újság megpendítette, hogy Cserháti lassan felzárkózhat Kovács Katiék szintjére, a következő évben valami történt.

1979-ben a Magyar Ifjúság például az év egyik nagy csalódásának titulálta Cserháti nagylemezét, aki „limonádé táncdalokra fecsérli a tehetségét.” Az énekesnő körül tehát kezdett elfogyni a levegő, amikor aztán 1981-ben visszautasította a lemezgyár ötletét, hogy a Neoton együttes vokalistája legyen, egyszerűen törölték a nevét a rendszerből.
Sosem dolgozta fel. Habár a tehetsége révén a Budapest Sportcsarnokban kellett volna énekelnie, helyette füstös bárokban, lokálokban dalolt az éj leple alatt Budapesten. Jobbára külföldieknek, akik tátott szájjal figyelték, hogy micsoda hang jön ki a torkán. Belebetegedett a száműzetésbe.

Azt is csak később mesélte el, hogy a pályatársak, akik tovább fürödtek a rivaldavényben elvétve keresték, mindenki tudomásul vette, hogy Cserháti Zsuzsa nincs többé.
Két embert említett, akik a pokoljárása alatt is fogták a kezét. Az egyik az énekes Payer András (sajnos már ő sincs közöttünk), a másik pedig a Nirvana bár tulajdonosa, Krasznai László, akit nem érdekelte, hogy száztíz kilóra hízott, megadta neki a lehetőséget. Cserháti egyébként mindig bajban volt a súlyával, már 1974-ben, a Szabad Földnek adott interjújában azt mondta, a 165 centis magasságához sok az 53 kiló. Félt a feles kilóktól, ezért megesett, hogy még a hetvenes években a koncertek után farmerben elment futni. A kilók viszont rohamosan jöttek a mellőzés időszakában, ő pedig depressziós lett.

Tizenöt évig élt az éjszakában. Amíg a pályatársak sorra adták ki a nagylemezeket, vagy éppen a tévében szerepeltek, róla nem lehetett hallani.

1983-ban aztán a rendszer a Képes Újságon keresztül is szíven döfte. „Cserháti Zsuzsa tipikus példája lett annak, hogy a tehetség önmagában nem elég. Pedig nagyon tehetséges, de legendásan képtelen saját magát adminisztrálni”– írta a lap (lásd még Arcanum Digitális Tudománytár).

A többit tudjuk. Cserháti Zsuzsát aztán rehabilitálták. 1996-ban Horváth Charlie-nak is köszönhetően visszatért és a Hamu és Gyémánt című lemezével mindenkit lenyűgözött. Lefogyott, énekelt, minden pillanatát élvezte, hogy  végre újra a rivadafényben lehet.

Azonban hiába adott vissza valamit a sors, a 15 éves mellőzés megbetegítette lelkileg. Az utolsó éveiben komoly depresszióval küzdött, nem találta a helyét, és képtelen volt feldolgozni, hogy tizenöt évet elvettek a karrierjéből.

Minden idők egyik legjobb, ha nem a legjobb énekesnője 2003-ban, mindössze 55 éves korában hagyta itt ezt a sokszor kegyetlen világot  – idén lenne 71 éves. Hirtelen halálakor sokan öngyilkosságra gyanakodtak. Orvosai szerint azonban természetes halállal halt meg.

Köszönjük az Újságmúzeumnak a közlés lehetőségét.

Cserháti Zsuzsa, Szécsi Pál, Horváth Charlie, Újságmúzeum

 

 

Szólj hozzá!


100 százalék rockzene – megvan a Zorall Sörolimpia napi bontása

100 százalék rockzene – megvan a Zorall Sörolimpia...

Vannak fesztiválok, akik akaratukon kívül ugyan, de a többiekhez képest viszonylagos nyugalommal követhették az események alakulását: ezek azok a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Így elevenedik meg a Campus fesztivált pótló programsorozat

Ígéretükhöz híven a debreceni Campus Fesztivál szervezői összerakták az elmaradt eseményt pótló Campus Eleven programsorozat fellépőinek névsorát, ahol gyakorlatilag összes hazai kedvenc tiszteletét teszi, legyen az rock, pop, mulatós vagy egy jó hajnalig tartó party.

Döntött a kormány: indulhatnak az autós koncertek

Nem fogunk belelépni a (Tank)csapdába, tehát pusztán közöljük, hogy a mai kormányinfón elhangzott:"Azonnali hatállyal indulhatnak az autós koncertek". Tehát, ami a pünkösdi hétvége lecsengésével tiltott lett, most kiszabadult a piros körből.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek