Év koncertje - szavazás

A nap híre: bezár az Akvárium

2013. július 01.  ·   Általános   ·  HVG.HU, koncert.hu

Augusztus 1-jével ingyenesen az állam tulajdonába kerül, ezt követően pedig határozatlan időre bezár az Erzsébet téri Akvárium Klub - értesült a HVG. A hivatalos indoklás szerint a kormány ezzel a döntéssel Budapest egyik leglátogatottabb találkozási pontját torzó helyett valódi, sokoldalú kulturális és turisztikai központtá alakítja.

A nap híre: bezár az Akvárium

Az Erzsébet teret felvirágoztató kultikus Gödör Klub kilencévnyi működés után, 2012. február 1-jével kisebb botrányok közepette zárt be, és adta át a helyet az Akvárium Klub csapatának. A felháborodás fő tárgya az érdemi pályáztatás hiánya, valamint a kivonulásra három hónap helyett hagyott kéthetes intervallum rövidsége volt. A Gödör Klub stábjának tájékoztatása szerint a döntést pályáztatás nem előzte meg. 2011 nyara óta folyamatosan tárgyaltak a KIM és a területért felelős Design Terminál illetékeseivel, s mialatt több komplex ajánlatot is leadtak – melyekre nem érkezett érdemi válasz – folyamatosan azzal biztatták őket, hogy a Gödör Klub marad, legfeljebb csak a vendéglátást cserélik le.A klub és csapata végül párnapos búcsúfesztivállal hagyta el a helyszínt, azóta pedig új otthonra lelt a budapesti Király utca 8-10. alatt található Central Passage-ban.

Az Erzsébet tér több mint tíz éve húzódó kálváriájának kétes végét jelentheti az a – jelenleg kihirdetés előtt álló – törvény, mely véglegesen az államnak adományozná az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkot, beleértve Akvárium Klubot is.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a hvg.hu kérdéseire adott válasza szerint az Akvárium, a volt Gödör Klub belső életterének egy jelentékeny része mind a mai napig nem készült el. A „Budapest V. kerület Erzsébet téri Kulturális Központ és Park (EKKP) fejlesztése II. ütemének megvalósítása” munkacímű beruházás befejezése ezen ominózus tereknek a végleges kialakítását, valamint az épület szükségessé vált felújítását tartalmazza.

Április 9-én jelent meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányrendelete, amely a volt Gödör, ma már Erzsébet Téri Kulturális Központ és Park felújítását sürgeti. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet annyit ír, „A Kormány egyetért azzal, hogy a Budapest V. kerületi […] Erzsébet téri Kulturális Központ és Park fejlesztése II. ütemének megvalósítása elnevezésű beruházás […] az Erzsébet-program keretében kerüljön megvalósításra, ezért felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszterrel együttműködésben a Beruházás befejezése érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket".

A II. ütem tulajdonképpen egy 1000 négyzetméteres bővítést jelent, mely többek között egy 500 fős színházterem és egy 200-280 fős előadóterem kiépítését is magába foglalja. Az egyelőre nem publikus összegű fejlesztés első lépése nem más, mint a tér tulajdonviszonyainak rendezése.

Ennek érdekében az Országgyűlés döntött arról, hogy a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló ingatlanok augusztus 1-jével  ingyen az állam tulajdonába kerülnek, az ifjúság és gyermekvédelmi programok, az aktív kikapcsolódás lehetőségeit ötvöző közösségi tér megteremtése és működtetése, valamint törvényben meghatározott egyéb közfeladatok ellátása érdekében. Magyarán a jelenleg is összművészeti kulturális központként mellesleg jól működő Akvárium Klub szerepét az állam venné át, saját programokat és arculatot hozva az Erzsébet térre.

A kormány ezzel a döntéssel Budapest egyik leglátogatottabb találkozási pontját torzó helyett valódi, sokoldalú kulturális és turisztikai központtá alakítja – áll a KIM sajtóosztályának hvg.hu-nak eljuttatott levelében. A KIM szerint a beruházás alatt bezár az Akvárium Klub, de ennek pontos ideje és időtartama egyelőre még nem ismert.

Forrás


 

 

Szólj hozzá!


Woodstock a TRIP hajóra költözik

Woodstock a TRIP hajóra költözik

Február végén immáron negyedik alkalommal elevenedik fel a 1960-as évek végi hangulat, Budapest egyik legifjabb koncerthelyszínén, a TRIP hajón...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bérczesi Robi lett az év szövegírója

Átadták az Artisjus-díjakat: Dés Lászlót életműdíjjal, Szabó Tibort (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbertet (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címmel jutalmazták hétfőn Budapesten.

Nagy buli lesz: fellép a Queen az Oscar-gálán

Kicsit nem figyelünk oda, aztán már az egész net tele van azzal, hogy a Queen – pontosabban: Queen & Adam Lambert – is fellép a vasárnapi Oscar-díjátadón.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek