Az Ady művház bezárása után is lesz kulturális élet Újpesten!

2018/04/09  ·   Általános   ·  Labancz Andrea

Nem is oly rég hírt adtunk arról, hogy az Újpestiek kedvenc művháza végleg bezárja kapuit március végén. Öröm az ürömben, hogy helyette egy jóval modernebb, színvonalasabb, és remélhetőleg minden igényt kielégítő közösségi "játszótér" nyitja meg kapuit hamarosan az érdeklődők számára.

Fotók: Várai Mihály/Újpest-Káposztásmegyer FB

A régi művház bezárása kapcsán íródott cikk nyomán abban a megtiszteltetésben részesülhettem, hogy sajtómunkatársként először léphettem át az Újpesti Rendezvénytér névre keresztelt piac és kulturális központ kapuját, még jóval a nyitás előtt.

Az egy ideje már tudható, hogy az Újpesti Piac és Vásárcsarnok mögött gőzerővel épülő komplexumban nem csak a megszokott árusaink kapnak majd helyet, de őszintén szólva nehezen tudtam elképzelni, hogy lehetne még egy koncerttermet is belepakolni. Nem csoda, hogy azonnal kaptam az alkalmon, és éltem a felkínált lehetőséggel, ami ebben az esetben a már 80%-os készültséggel bíró épület bejárására vonatkozott.

Sok-sok éve élek Újpesten, így természetesen fokozott figyelmet szentelek ennek a projektnek, és bár a régi kedves épületektől mindig nehéz szívvel veszek búcsút, kimondottan örülök, ha valami szép, új, és legfőképpen hasznos kerületi beruházásról érkezik hír. A régi piac lebontásával kapcsolatban a mai napig érkeznek pozitív és negatív gondolatok is a helyi lakosoktól, de az sajnos ténykérdés, hogy az idő súlyos nyomokat hagyott az épületen. Akárcsak a művházon. Ilyen esetekben pedig előfordul, hogy a felújítás több pénzt igényelt volna, mint egy új épület finanszírozása. Arról nem is beszélve, hogy időközben változtak az igények is, akár fellépő művészként, akár nézőként veszünk részt egy programon. A Rendezvénytér vezetőinek nem titkolt célja, hogy a kerület végre helyet kapjon a főváros kulturális életének képzeletbeli térképén. Ez persze nem azt jelenti, hogy a belvárosból szép lassan kiszoruló bulinegyed fílinget ültetik át a mi kevésbé nyüzsgő kis életünkbe, csupán egy erős vérátömlesztésben lesz részünk.

A "szakmaiság" érdekében a kerület vezetése a Rendezvénytér irányításával egy külsős rendezvényszervező céget bízott meg, ami tulajdonképpen három nevet takar: Istenes László, Várkonyi Attila és Chlebda István. Mindhárman a saját területükön szerzett tapasztalatokkal felvértezve vágnak bele a munkába, ami nekünk, "haszonélvezőknek" ad egy kis megnyugvást a jövőre nézve.

Mint azt jeleztem, az épület még nem 100-as, de alapjaiban már áll, és ha minden jól megy, nyáron beindulhat a tesztüzem is. Ezt az információt Istenes László osztotta meg velem, aki hivatalosan az új Rendezvénytér kommunikációs, PR és marketing feladatainak ellátásáért felel. Már a tesztelés alatt lesznek programok, de a hivatalos megnyitóra nagy valószínűséggel csak év végén kerül sor.

Az épült tulajdonképpen három szintes, ha egészként számoljuk azt a félemeletnyi kis pihenőhelyet, ami az elképzelések szerint a fiatalabb korosztály kedvenc helye lesz majd. Az alsó szint csak a piacé, standokkal, és üzletekkel egyaránt. Az általam csak félemeltként emlegetett középső szint már érdekesebb. Itt válik ugyanis ketté a piac és a rendezvényközpont rész. Félig piac, mert itt is lesznek külön kis melegételt kínáló helyiségek, viszont egy üvegfalnyi elválasztás után máris a kultúra világába csöppenünk. Felfoghatjuk úgy is, hogy ez a rendezvényközpont előtere, ami viszont a későbbiek folyamán komoly szerepet kap majd a fiatalság szórakoztatásának kielégítésére. Ahhoz, hogy feljebb jussunk, választhatjuk a mozgólépcsőt, illetve az Akvárium Klub teraszára hasonlító lépcsősort is, ami egyfajta közösségi találkozóhelynek lett kitalálva. Amellett, hogy békésen üldögélhetünk, a lépcsővel szemközti falon elhelyezni kívánt kivetítőn akár filmeket is nézhetünk majd. A legfelső emeleten a romantikázóknak lesz külön terasz, ahol egy pohár bor mellett megbeszélhetjük az élet nagy dolgait, valamint itt helyezkedik el a rég várt minőségi szórakozást nyújtó koncertterem is. Hangulatában szintén az Akvárium Klub jut eszembe, annak is a legnagyobb terme, ami ugyanolyan sötét, igaz, mint azt megtudtam, ennek komoly jelentősége van a fellépő produkciók vizuális képének kialakításában. Azért gyanítom, hogy nem teljesen véletlen a hasonlóság, mivel a tervezőgárda ugyanaz, mint az Erzsébet térnél. Ami viszont biztosan egyedi, az a terem felszereltsége. A legprofibb hangosítás mellett nem csak koncertek, vagy színházi előadások számára lesz alkalmas, de a középen lesüllyeszthető, illetve a hátsó falba betolható nézőtérnek köszönhetően fogadások, vagy akár esküvők lebonyolítására is tökéletes lesz.  A koncertterem mögött pedig hangulatos kis szobácskák várják, hogy népszerű zenekarok hangoskodjanak bennük, vagyis jó néhány kibérelhető próbateremmel is gazdagodik a kerület. Ahogy Istenes László fogalmazott, ez a koncertterem egy kis MÜPA lesz, ami reményt keltő arra nézve, hogy végre ne csak szabadtéri színpadokon lássunk Újpesten menő bandákat/előadókat, hanem évszaktól függetlenül, és nem mellesleg hosszas éjszakai utazgatás nélkül is eltölthessünk néhány kellemes estét a közelben.

Persze nem csak a húszéveseké a világ, ahogy azt egy örökbecsű nótából tudjuk, szóval annak se kell messzire elkerülni a területet, aki mondjuk nem egy izzadós rockkoncertre vágyik. A vezetőség igyekszik mindent megtartani abból, ami az Adyban működőképes volt, és mindezt megfejelni a kor és a közönség igényeinek megfelelő programokkal.

A régi piac lebontása előtt a tervek szerint egy óriási bulival búcsúzhatunk majd az épülettől, és egyben köszönthetjük az új Rendezvénytér létrejöttét is.

Ady Endre Művelődési Ház, Újpest, Újpesti Rendezvénytér

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek