Csepel Zeneművek - bunkertúra a zorallos Hangyával

2013. június 05.  ·   Általános   ·  koncert.hu

Valódi időutazásban lehet része az embernek, ha sétát tesz az egykori csepeli gyártelepen, például az egykori bunkerben, ami ma zenekaroknak biztosít próbatermet. A különös helyet Lévai Hangyássy László, a Zorall és a Sing Sing basszusgitárosa mutatta meg a PLACCC Csepel Fesztivál látogatóinak.

Csepel Zeneművek - bunkertúra a zorallos Hangyával

A Weiss Manfréd által alapított üzem területén a II. világháború alatt német tervek alapján 18 légvédelmi bunker épült fel.  Az egyik legnagyobb a 9-es számú volt, amelynek rendkívül impozánsak a méretei. Az öt emelet magas betonmonstrum falai két méter vastagok, a tetejét pedig még egy plusz méterrel megvastagították, hogy kellő védelmet nyújtson a bombázások alatt. A hermetikusan zárt épület egyszerre akár 3500 embert is be tudott fogadni. Korabeli beszámolók szerint a támadásoktól megvédte az embereket, de a detonációkba még így is beleremegett a masszív épület, ezért a leggyakoribb sérülés az agyrázkódás volt.  Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattak meg a látogatók azon a zenés bunkertúrán, amelyet a PLACCC Csepel Fesztiválon, az Ez is Csepel című programsorozatban lehetett kipróbálni.

A 9-es számú bunker története néhány évvel ezelőtt békés fordulatot vett. A budapesti Boráros tértől autóval és tömegközlekedéssel is tíz perc alatt megközelíthető épületet ugyanis zenészek vették birtokba. A Csepel Zeneművek vezetője, Lévai Hangyássy László, vagyis közismert becenevén Hangya, a Zorall és a Sing Sing együttesek basszusgitárosa a bunkertúrán elmondta: a betonkocka kiválóan alkalmasnak bizonyult arra, hogy zenekari próbatermeket és stúdióhelyiségeket alakítsanak ki benne. A bunkerben jelenleg mintegy húsz zenekar próbál, köztük a Zorall is. A kezdő csapatok órabérben akár hangszerekkel és hangtechnikával együtt vehetik ki a helyiségeket, míg a felszereléssel érkező zenészek általában a havi bérletet választják.

A rendhagyó sétán az éppen próbáló bandák, például a Rossz szokás, a System Error, a Vakrepülés, a 21DB és a Kamara zenéjébe is belehallgathattak a látogatók. A vasárnapi zenés bunkertúra résztvevői a folyosói falakon egy tablót is láthattak, amelyen a magyar könnyűzenei élet legendás alakjainak állítottak emléket. A próbatermek is olyan halhatatlan muzsikusok nevét viselik, mint például Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Radics Béla vagy a legismertebb csepeli kötődésű előadó, Zámbó Jimmy.

 

FOTÓK ITT


 

 

Szólj hozzá!


Sokáig tartott megírni, bazi hosszú is lett, de megéri elolvasni: Zerge Sziget-kisregénye

Sokáig tartott megírni, bazi hosszú is lett, de...

Zergéről annyit tudnotok kell, hogy fekete öves szigetes: kevés olyan megszállottról tudunk, aki AZÓTA KINT VAN, AMIÓTA LÉTEZIK. Mármint nem a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Éljen a retró: az aranykorszakot idéző koncertek és relikviák 35 héten keresztül!

Szeptember 29-től visszatérnek a 70-es, 80-as, 90-es évek hazai kedvencei az Aréna Corner színpadára, hogy hétvégente visszahozzák nekünk az "aranykorszakot". Legalábbis zenei téren. Sztár-relikviák kiállítása, video disco és a kor legendás alakjai egy helyen.

10 dolog, amit érdemes tudni a Madách Színház új musical-jéről

2018. szeptember 21-22-23-án mutatják be a Madách új szuperprodukcióját, a Rocksuli című musicalt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek