Csepel Zeneművek - bunkertúra a zorallos Hangyával

2013. június 05.  ·   Általános   ·  koncert.hu

Valódi időutazásban lehet része az embernek, ha sétát tesz az egykori csepeli gyártelepen, például az egykori bunkerben, ami ma zenekaroknak biztosít próbatermet. A különös helyet Lévai Hangyássy László, a Zorall és a Sing Sing basszusgitárosa mutatta meg a PLACCC Csepel Fesztivál látogatóinak.

Csepel Zeneművek - bunkertúra a zorallos Hangyával

A Weiss Manfréd által alapított üzem területén a II. világháború alatt német tervek alapján 18 légvédelmi bunker épült fel.  Az egyik legnagyobb a 9-es számú volt, amelynek rendkívül impozánsak a méretei. Az öt emelet magas betonmonstrum falai két méter vastagok, a tetejét pedig még egy plusz méterrel megvastagították, hogy kellő védelmet nyújtson a bombázások alatt. A hermetikusan zárt épület egyszerre akár 3500 embert is be tudott fogadni. Korabeli beszámolók szerint a támadásoktól megvédte az embereket, de a detonációkba még így is beleremegett a masszív épület, ezért a leggyakoribb sérülés az agyrázkódás volt.  Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattak meg a látogatók azon a zenés bunkertúrán, amelyet a PLACCC Csepel Fesztiválon, az Ez is Csepel című programsorozatban lehetett kipróbálni.

A 9-es számú bunker története néhány évvel ezelőtt békés fordulatot vett. A budapesti Boráros tértől autóval és tömegközlekedéssel is tíz perc alatt megközelíthető épületet ugyanis zenészek vették birtokba. A Csepel Zeneművek vezetője, Lévai Hangyássy László, vagyis közismert becenevén Hangya, a Zorall és a Sing Sing együttesek basszusgitárosa a bunkertúrán elmondta: a betonkocka kiválóan alkalmasnak bizonyult arra, hogy zenekari próbatermeket és stúdióhelyiségeket alakítsanak ki benne. A bunkerben jelenleg mintegy húsz zenekar próbál, köztük a Zorall is. A kezdő csapatok órabérben akár hangszerekkel és hangtechnikával együtt vehetik ki a helyiségeket, míg a felszereléssel érkező zenészek általában a havi bérletet választják.

A rendhagyó sétán az éppen próbáló bandák, például a Rossz szokás, a System Error, a Vakrepülés, a 21DB és a Kamara zenéjébe is belehallgathattak a látogatók. A vasárnapi zenés bunkertúra résztvevői a folyosói falakon egy tablót is láthattak, amelyen a magyar könnyűzenei élet legendás alakjainak állítottak emléket. A próbatermek is olyan halhatatlan muzsikusok nevét viselik, mint például Máté Péter, Cserháti Zsuzsa, Radics Béla vagy a legismertebb csepeli kötődésű előadó, Zámbó Jimmy.

 

FOTÓK ITT


 

 

Szólj hozzá!


Pink Floyd-tribute dolgában mi sem állunk éppen rosszul – de azért ők sem...

Pink Floyd-tribute dolgában mi sem állunk éppen...

Tehát, a világ "másik" legjobb Pink Floyd tribute show-ja, a Brit Floyd 2018-ban turnéra indul. A nekiveselkedésnek az az apropója, hogy az anya...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Visszalépett Rost Andrea: egy fiatal szoprán lesz Salome

A Szabad Tér Színház október óta Rost Andrea címszerepbeli debütálásával hirdette a Salome operabemutatót, azonban visszalépett a nagynevű magyar szoprán.

Több mint fesztivál: Kapolcska

Tehetségkutatás, tehetségnevelés, szakmai tábor és kisfesztivál is egyben az idén már második alkalommal rendezendő Kapolcska programsorozat, ahol minden a gyerekekről és a családi fontosságáról szól. És még mindig ingyen!
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek