Fekete Zaj fesztivál 2012

2012/08/21  ·   Általános   ·  mmi

A buli, amiről mindig beszélünk, és halljuk, hogy milyen jó, és elmondjuk, hogy jövőre elmegyünk... Hát, elmentünk idén, és kilóra megvett minket a fesztivál.

Fekete Zaj fesztivál 2012

Nincs kordon, nincs motozás, nincs táskaellenőrzés, nincsenek biztonsági őrök. Vagy mégis? Egyszerűen – és némi HUF ellenében – behajtottunk a kemping területére kocsival. Sőt: ki-be járkáltunk, immáron gyalog, anélkül, hogy megállított volna bárki is. Nagyon elszoktunk attól, hogyan kezdtük anno ezt az egész fesztiválizét... Barátságos méretű területen barátságos büféárakkal barátságos emberek barátkoznak a barátságos zenekarokkal és egymással. Én még a klotyón is beszélgettem egy úriemberrel, igaz, a fal másik oldaláról felelgetett, de megegyeztük abban, hogy a Burning Man-re egyszer mindenképpen elmegyünk. Fogalmam sincs, ki volt.  Belenéztünk ismét a Wattican Punk Ballet-be, előtte a Clue műsorába, Mátyás Attila és a VHK bulijába és több kevésbé ismert formáció koncertjébe.  Kiválóan éreztük magunkat, bár előítéletekkel indultunk, annyian hájpolták a Fekete Zajt. Valószínűsíthető, hogy egy bizonyos réteg már megcsömörlött a megabuliktól, meg aztán a zsebpénz sem lett több, úgyhogy nagy lehetőségek állnak a kisebb fesztiválok előtt, egészen addig, amíg belőlük is nagyok lesznek.

De hogy a szervező miként van ezzel az egésszel, erre majd ő felel: Varga Balázs (Zéró), a Fekete Zaj atyja válaszolt a kérdéseinkre. Egyébként oltári szerencsénk volt, mert mindenki őt akarta, de sikerült 10 percre leragasztani Sástó partján.

Mióta és miért pont itt van a Fekete zaj?

Ez már a negyedik fesztivál, s a helyszíne, a Mátra és a Sástó miatt nagyon különleges. Én teljesen alföldi vagyok, egy zenekarral jártunk erre, úgy, hogy itt is aludtunk egy éjszakát, és akkor szerettünk bele a helybe. Éppen egy zenei tábor volt itt, egy másik társaság szervezte, és pont abbahagyták, gondoltam, élünk a lehetőséggel, mert éppen ilyen helyszínt kerestünk.

Mennyire volt nehéz az elsőt összehozni?

Itt nem zavarunk senkit, szerencsére, tehát ilyen probléma nincsen, a technikai kapcsolataink megvannak, mert amúgy is koncertszervezéssel foglalkozik a stábunk nagy része, és a környéken a vállalkozók is – ki-ki a maga módján - segítettek legyőzni a kezdeti nehézségeket. És már nekik is fontos a dolog, mert látják, hogy három napig a fesztiválra figyel a zenei élet.

Volt valami konkrét műfaji elképzelésetek?

A fesztivál arculata elég szabad, sok minden belefér, korábban ugyan megfogalmaztunk egy koncepciófélét, hogy mindenki a saját műfaját a sötétebb oldalról közelítse meg kicsit, de már az sem biztos, hogy ez így megállja a helyét. Nem akarok címkéket ráaggatni, rétegzenei fesztiválnak tartjuk, és elég izgalmas merítésünk van a folktól az elektronikáig, a metál-, altervonalig.

A neve honnan jött?

A neve – meglepő módon- a fehér zajból jön, ami egy hangtechnikai kifejezés, aztán megkerestük a Novák Pétert, hogy nem zavarná-e, ha így hívnák a fesztivált is, mert volt a KIm Novákkal egy lemezük ilyen címmel, és ő azt mondta szívesen adja a nevet.

Hogyan látod a mostani bulit?

Idén volt némi fennakadás, mert átépítik a kempinget, és ezért pár dolgot nehezebb volt megoldani. Viszont többen vannak és sok az új arc. Ennek abszolút örülök. A mi közönségünk leginkább egyfajta pesti klubos közönség, és nagyon nehéz őket kimozdítani. Most azért úgy néztem, hogy egyes társaságok kimoccantak, és végre nem az a fesztivál, amiről mindig beszélünk, és halljuk, hogy milyen jó, és elmondjuk, hogy jövőre elmegyünk, hanem végre itt is vannak. Az is érzékelhető, hogy nem fiatal a közönségünk, a tizenévesek egyelőre még nem fedezték fel maguknak a fesztivált.

Lehet tudni, honnan jön a közönség?

Környékbeliek viszonylag kevesen érkeznek, Pestről sokan jönnek, komoly különítmény van Szegedről, Békéscsabáról, s a szakma is próbál bemozdulni: most is láttam más fesztiválszervezőket, akik eljöttek megnézni. Külföldiek is visszajárnak: vannak lengyeleink, jönnek Szlovákiából, Szerbiából,  Ausztriából is vannak arcok – kezdik az emberek felfedezni maguknak a helyet.  És akinek nem a nagy fesztiválok kellenek, annak ez pont megfelel, mert barátságos körülmények között bulizhat. Sőt, nyaralás is lehet egyben, hiszen vannak szálláshelyeink, nem kell feltétlenül sátrazni, nem húzunk kordonokat a színpad elé, nem építünk mobilvécé-hegyeket és konténertornyokat

Egyetlen biztonsági őrt láttunk…

Ő pont nem a fesztivál biztonsági őre, hanem a kemping éjjeliőre. A mi biztonsági őreink sokkal jobban beolvadnak a fesztiválozók közé, némelyikük még élvezi is ezt a zenét. Egyébként egy zenei klubból hoztuk őket.

Menni ideig tart megszervezni egy ilyen bulit?

Nagyjából háromnegyed év kell a szervezéshez. Ősszel egy kis pihenés meg másra fókuszálás, de a dátumot megpróbáljuk minél hamarabb eldönteni. Már most is van egy tervem a jövő évi dátumra, s aztán igazából év elejétől lehet érdemi dolgokat elkezdeni, mert addig válaszokat sem kapnánk sehonnan.

Mi a helyzet a környékbeliekkel?

Négyszer befogadta a környék, tehát bízom benne, hogy ötödször is befogadja, bízom benne, mert ez a fesztivál ehhez a helyszínhez van igazítva, nehéz lenne máshol megcsinálni… Bár találtam már egyszer egy másik helyet, de aztán rájöttem, hogy nem kell nekem sehova sem mozdulni, mert ide van kitalálva ez a fesztivál.

Azt rebesgetik, jövőre nem biztos, hogy lesz Fekete zaj.

Én nem hallottam erről a pletykáról… Talán az adott neki némi alapot, hogy jövőre elkészül a kemping, és magasabb kategóriát kap, s nem tudjuk, akarják-e majd a fesztivált, de nekem úgy tűnik, igen, mert a felújítási tervekben is meghagyták azt a teret, ahova mi a színpadokat tesszük. Tehát bízom benne, hogy beleférünk. Írtunk a gyöngyösi önkormányzatnak is, mert most készítik elő az ötéves kulturális koncepciót, kértük, hogy számoljanak velünk. Minden évben léptetünk fel gyöngyösi zenekarokat, gyöngyösieknek olcsóbban adjuk a jegyet is, tehát megpróbálunk plusz dolgokkal kapcsolódni a helyhez. Egyébként nagyon jó zenei dolgok vannak a városban is… Két évvel ezelőtt mentem haza a Fekete zajról, és nem volt kedvem visszamenni még a városi zajba, beültem egy helyi folklórfesztiválra, és olyan macedón zenekart láttam, akit még itt is el tudnék képzelni.

Éppen most állt be a VHK busza, s kicsit fáradtnak tűnt a zenekar…

Nagyon örülök nekik: ők minden évben csak egyszer játszanak ilyen fesztiválon, és már másodszor választják a Fekete zajt. Most Csehországból érkeztek egyenesen, és biztos, hogy ez a környezet meg a levegő estére elviszi a fáradtságukat.

Tehát kimondhatjuk, hogy jövőre is lesz Fekete zaj?

Ha rajtam múlik, akkor igen.

Jövőre velünk ugyanott!


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek