Miért fontos a hollandoknak a magyar cigányzene?

2013/12/02  ·   Általános   ·  koncert.hu

A hungarikumnak számító cigányzene megmentéséért alapítványt hoztak létre - Hollandiában. A Magyar Nóta Alapítvány azért jött létre, hogy szélesebb körben megszerettessék a cigány zenét, ezzel együtt az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő cigány muzsikusok támogatására is lehetőséget teremtsenek.

Miért fontos a hollandoknak a magyar cigányzene?

"A cigányzenei kultúrát a kihalás veszélye fenyegeti Hollandiánban. Ez azt jelenti, hogy lassan elveszítjük azt a valóban egyedi zenei műfajt, mely kiemelkedő szerepet kapott hazánkban már évtizedek óta” – áll a holland nagyvállalatok, cégek vezetői által életre hívott Magyar Nóta Alapítvány létrejöttét bejelentő közleményben. Az alapítók szerint a műfaj bölcsőjének számító Magyarországon sem túl bíztatóak a cigányzene kilátásai. “Éppen ezért e csodálatos kulturális örökséget teljes eltűnés veszélye fenyegeti, és ez komolyan érinti a magyar cigányzenészeket, akiknek generációkon keresztül ez a műfaj jelentette a megélhetésüket” – állítják az alapítók. A Magyar Nóta Alapítvány elsődleges célja e zenei műfaj megőrzése, újra reflektorfénybe állítása, ezáltal az érintett családok támogatása.

Az alapítvány – melynek tanácsadó testületében ott van Hollandia magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema, illetve “Buffó” Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője is - feladata megőrizni, támogatni és növelni a magyar nóta, a hagyományos magyar cigányzene szepét Hollandiában és Európa-szerte. Támogatni kívánják a már létező holland zenekarokat is, melyek ezt a műfajt képviselik, és továbbviszik ennek örökségét, ezzel együtt azoknak is segítséget szeretnének nyújtani,  akik kedvet éreznek a cigányzene tanulásához. Az archiválást is fontosnak tartják, éppen ezért figyelmet fordítanak a magyar cigányzenével kapcsolatos képi dokumentumok, hangfelvételek, feljegyzések rögzítésére és dokumentálása, továbbá termlszetesen publikálására. Ösztönözni szeretnék a nemzetközi, elsősorban holland-magyar csereprogramokat azzal a céllal, hogy a zenei kapcsolatok által a magyar nóta egyre nagyobb teret kapjon. Támogatni fogják a cigány közösségek muzsikusait, egyfajta közvetítőként segítve őket, hogy részt vehessenek különböző zenei műhelyekben illetve előadásokon, koncerteken Hollandiában és Európában. Mindezekkel együtt törekednek majd arra is, hogy pozitívan befolyásolják a cigány közösségekről kialakult képet, felhívva a figyelmet a kulturális örökségünk e nagyszerű, színes és hagyományos alkotóelemére.


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek