Miért fontos a hollandoknak a magyar cigányzene?

2013. december 02.  ·   Általános   ·  koncert.hu

A hungarikumnak számító cigányzene megmentéséért alapítványt hoztak létre - Hollandiában. A Magyar Nóta Alapítvány azért jött létre, hogy szélesebb körben megszerettessék a cigány zenét, ezzel együtt az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő cigány muzsikusok támogatására is lehetőséget teremtsenek.

Miért fontos a hollandoknak a magyar cigányzene?

"A cigányzenei kultúrát a kihalás veszélye fenyegeti Hollandiánban. Ez azt jelenti, hogy lassan elveszítjük azt a valóban egyedi zenei műfajt, mely kiemelkedő szerepet kapott hazánkban már évtizedek óta” – áll a holland nagyvállalatok, cégek vezetői által életre hívott Magyar Nóta Alapítvány létrejöttét bejelentő közleményben. Az alapítók szerint a műfaj bölcsőjének számító Magyarországon sem túl bíztatóak a cigányzene kilátásai. “Éppen ezért e csodálatos kulturális örökséget teljes eltűnés veszélye fenyegeti, és ez komolyan érinti a magyar cigányzenészeket, akiknek generációkon keresztül ez a műfaj jelentette a megélhetésüket” – állítják az alapítók. A Magyar Nóta Alapítvány elsődleges célja e zenei műfaj megőrzése, újra reflektorfénybe állítása, ezáltal az érintett családok támogatása.

Az alapítvány – melynek tanácsadó testületében ott van Hollandia magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema, illetve “Buffó” Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője is - feladata megőrizni, támogatni és növelni a magyar nóta, a hagyományos magyar cigányzene szepét Hollandiában és Európa-szerte. Támogatni kívánják a már létező holland zenekarokat is, melyek ezt a műfajt képviselik, és továbbviszik ennek örökségét, ezzel együtt azoknak is segítséget szeretnének nyújtani,  akik kedvet éreznek a cigányzene tanulásához. Az archiválást is fontosnak tartják, éppen ezért figyelmet fordítanak a magyar cigányzenével kapcsolatos képi dokumentumok, hangfelvételek, feljegyzések rögzítésére és dokumentálása, továbbá termlszetesen publikálására. Ösztönözni szeretnék a nemzetközi, elsősorban holland-magyar csereprogramokat azzal a céllal, hogy a zenei kapcsolatok által a magyar nóta egyre nagyobb teret kapjon. Támogatni fogják a cigány közösségek muzsikusait, egyfajta közvetítőként segítve őket, hogy részt vehessenek különböző zenei műhelyekben illetve előadásokon, koncerteken Hollandiában és Európában. Mindezekkel együtt törekednek majd arra is, hogy pozitívan befolyásolják a cigány közösségekről kialakult képet, felhívva a figyelmet a kulturális örökségünk e nagyszerű, színes és hagyományos alkotóelemére.


 

 

Szólj hozzá!


Csak 500 darab készült a Lord 45 bakelitből

Csak 500 darab készült a Lord 45 bakelitből

A zenekar különleges kiadványokkal hálálja meg a rajongók szeretetét: egy születésnapi koncert CD/DVD-vel, valamint a "45" című jubileumi album...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Szörényi Levente a Klauzál házban Verklizik

A Zene világnapját a Klauzál Házban szeptember 29-én ünneplik: „Add a kezed" címmel a Verkli együttes ad koncertet, amelyen nem akárki lesz a vendégük: Szörényi Levente.

Ints búcsút a nyárnak – vígasztaljon az Akvárium őszi-téli programja

Lemerülünk, kibekkeljük azt a nyolc-tíz hónapot, amíg újra papucsban járhatunk az utcán... Még van pár szabadtéri záróbuli, az Akvárium víz alatti termeiben viszont már beindult az élet – biztosítva a szünet nélküli átmenetet.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek