Miért fontos a hollandoknak a magyar cigányzene?

2013. december 02.  ·   Általános   ·  koncert.hu

A hungarikumnak számító cigányzene megmentéséért alapítványt hoztak létre - Hollandiában. A Magyar Nóta Alapítvány azért jött létre, hogy szélesebb körben megszerettessék a cigány zenét, ezzel együtt az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő cigány muzsikusok támogatására is lehetőséget teremtsenek.

Miért fontos a hollandoknak a magyar cigányzene?

"A cigányzenei kultúrát a kihalás veszélye fenyegeti Hollandiánban. Ez azt jelenti, hogy lassan elveszítjük azt a valóban egyedi zenei műfajt, mely kiemelkedő szerepet kapott hazánkban már évtizedek óta” – áll a holland nagyvállalatok, cégek vezetői által életre hívott Magyar Nóta Alapítvány létrejöttét bejelentő közleményben. Az alapítók szerint a műfaj bölcsőjének számító Magyarországon sem túl bíztatóak a cigányzene kilátásai. “Éppen ezért e csodálatos kulturális örökséget teljes eltűnés veszélye fenyegeti, és ez komolyan érinti a magyar cigányzenészeket, akiknek generációkon keresztül ez a műfaj jelentette a megélhetésüket” – állítják az alapítók. A Magyar Nóta Alapítvány elsődleges célja e zenei műfaj megőrzése, újra reflektorfénybe állítása, ezáltal az érintett családok támogatása.

Az alapítvány – melynek tanácsadó testületében ott van Hollandia magyarországi nagykövete, Gajus Scheltema, illetve “Buffó” Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője is - feladata megőrizni, támogatni és növelni a magyar nóta, a hagyományos magyar cigányzene szepét Hollandiában és Európa-szerte. Támogatni kívánják a már létező holland zenekarokat is, melyek ezt a műfajt képviselik, és továbbviszik ennek örökségét, ezzel együtt azoknak is segítséget szeretnének nyújtani,  akik kedvet éreznek a cigányzene tanulásához. Az archiválást is fontosnak tartják, éppen ezért figyelmet fordítanak a magyar cigányzenével kapcsolatos képi dokumentumok, hangfelvételek, feljegyzések rögzítésére és dokumentálása, továbbá termlszetesen publikálására. Ösztönözni szeretnék a nemzetközi, elsősorban holland-magyar csereprogramokat azzal a céllal, hogy a zenei kapcsolatok által a magyar nóta egyre nagyobb teret kapjon. Támogatni fogják a cigány közösségek muzsikusait, egyfajta közvetítőként segítve őket, hogy részt vehessenek különböző zenei műhelyekben illetve előadásokon, koncerteken Hollandiában és Európában. Mindezekkel együtt törekednek majd arra is, hogy pozitívan befolyásolják a cigány közösségekről kialakult képet, felhívva a figyelmet a kulturális örökségünk e nagyszerű, színes és hagyományos alkotóelemére.


 

 

Szólj hozzá!


Az Avenged Sevenfold lemondta nyári turnéját!

Az Avenged Sevenfold lemondta nyári turnéját!

Az észak-amerikai turnén a Three Days Grace és a Prophets of Rage kísérte volna el az együttest, de orvosi utasításra visszamondták a koncertsorozatot.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Chester Benningtonnak üzent a Linkin Park halálának évfordulóján

Bennington tavaly július 20-án hunyt el. A gyászoló család és barátok rá emlékeznek a szomorú évfordulón.

Nem Queen-imitátorokat keresnek, hanem egyedi produkciókat: Q-Faktor

Q-Faktor címmel negyedik alkalommal rendezik meg a Queen Zenei Tehetségkutató Versenyt. A jelentkezési határidő július 31., a döntő szeptember 1-jén lesz.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek