Szűcs Krisztián Artisjus-díjjal búcsúzik a HS7-től

2015/04/22  ·   Általános   ·  koncert.hu, MTI

A könnyűzenei kategóriákban a Solaris együttes, Bencsik-Kovács Zoltán, Szűcs Krisztián, Hobo (Földes László), Sebestyén Áron, a komolyzenei területről Sári József, Tallér Zsófia, Bella Máté, a magyarnóta-szerzők közül pedig László Mária kapta meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díját kedden Budapesten.

Szűcs Krisztián Artisjus-díjjal búcsúzik a HS7-től

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit öt irodalmi és kilenc zenei kategóriában díjazza - szerepel az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében. Az irodalmi díjazottak névsorát tíz nappal ezelőtt már nyilvánosságra hozták.

Az év könnyűzenei produkciója díjat a Solaris zenekar kapta, amely harminc éve megjelent Marsbéli krónikák című lemezének anyagát, valamint annak 2014-ben kiadott folytatását mutatta be tavaly októberben a Művészetek Palotájában. Az 1980-ban alakult Solaris külföldön is ismertté vált a progrock zenei színtéren. Méltatásában Szabó Áron "Vasaló" így fogalmazott: "zenéjük a klasszikus zenétől, a hanggeneráláson át effekteken keresztül mindent használ, amit csak a zenei ínyencek megkívánhatnak".

Az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat Bencsik-Kovács Zoltán, a Szegedről indult Honeybeast zenekar dalszerző gitárosa kapta. A Honeybeast számára az első sikert 2010-ben a Portugál című dal hozta, az eddigi legnagyobb sláger A legnagyobb hős, amely A Dal című műsorban tavaly a döntőig jutott, a MAHASZ 2014-es eladási toplistáján az első helyen végzett, a YouTube-on több milliós nézettséget ért el. Laudációjában Czutor Zoltán kiemelte: Bencsik-Kovács Zoltán "igényességét és játékosságát nem volt hajlandó beáldozni a trendek vagy a hatásvadász, olcsó megoldások oltárán".

Az év könnyűzenei szövegírójának Szűcs Krisztiánt, a közönségtől idén búcsúzó 20 éves Heaven Street Seven zenekar alapító énekesét, gitárosát választották Húszezer éjszakás kaland című daláért. Az együttes 2005-ben Fonogram-díjat kapott, 2006-ban a MIDEM fesztiválon European Breakthrough Awardban részesült. Szűcs Krisztián a HS7 mellett dolgozott Yonderboi-jal, a Neóval, a Budapest Bárral, részese volt a Rájátszás produkciónak. Méltatója, Bródy János kiemelte: "sajátos világot teremtett, a könnyen és jól énekelhető sorok mellett mindig ott voltak a jelentések, melyek gyakran keserű iróniával számoltak be egy költői hajlamú dalszerző gyötrelmeiről".

Hobo (Földes László) könnyűzenei szövegírói életműdíjban részesült. Korábbi zenekara, a Hobo Blues Band (HBB) 1978-tól 2012-ig létezett, azóta a Hobo és Bandájával lép fel. Pályája fontosabb állomásait zenei albumok, film- és színházi szerepek, könyvek, önálló estek alkotják. 2010-ben a Circus Hungaricus című lemezért az év könnyűzenei szövegírójának járó Artisjus-díjat kapta, egy évvel később Kossuth-díjban részesült, 2013 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja. Victor Máté laudációjában így fogalmazott: "megmaradt lázadónak. Ha kellett, vállalta az elutasítást, a betiltást, a kirekesztést is. Szókimondása miatt sokáig nem kapott lehetőséget, de alakoskodni, hazudni képtelen volt, így vált generációnk élő lelkiismeretévé".

Az év fiatal könnyűzenei alkotója díjat Sebestyén Áron kapta. A középiskolát és a főiskolát egyaránt dzsesszzongora szakon végezte, majd találkozott Csemer Boglárka Boggie énekesnővel, akivel sajátosan üde stílust alakítottak ki, amelyben a dzsessz és a sanzon elemei keverednek. Eddig két albumot készítettek, közös daluk, a Parfüm klipje 30 millió feletti megtekintést hozott, a Wars for Nothing az idei Eurovíziós Dalfesztiválon szerepel.

Az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat Tallér Zsófiának Pert Em Heru (Kilépés a fénybe) című oratóriumáért, valamint Sári Józsefnek Novellette No.4/b klarinétra című alkotásáért ítélték oda. Tallér Zsófia zeneelmélet-tanári, majd zeneszerzői diplomát szerzett a Zeneakadémián. Számos színházi és filmes produkció zenei vezetőjeként, zeneszerzőjeként dolgozott, 1999 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, korábban a Zeneakadémián is oktatott. Erkel Ferenc- és Fonogram-díjas. Az Egyiptomi halottaskönyv részleteinek felhasználásával készült Pert Em Heru - Kilépés a fénybe oratóriumot a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny felkérésére komponálta 2014-ben. A darabot a debreceni Kodály Kórus a Kodály Filharmonikusok és neves szólisták közreműködésével mutatta be.

Sári József a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott 1962-ben. 1971-től az NSZK-ban dolgozott zeneszerzőként, előadóként, zenetanárként; 1984-ben tért haza. Volt a Zeneakadémia zeneelmélet tanszékének vezetője, majd habilitált, egyetemi tanári kinevezést kapott. Erkel Ferenc-, Artisjus- és Kossuth-díjas. A Novellette No.4/b klarinétra készült rövid zenei elbeszélés. "Sári József szeretetteljes bölcsességgel mozdul a zenét élvezni akaró ember felé" - fogalmazott méltatója, Madarász Iván.

Az év fiatal komolyzenei alkotója díjat Bella Máté kapta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2011-ben, darabjait idehaza és külföldön is bemutatták. Színházi kísérőzenékkel és popzenével is foglalkozik, többször szerepelt A Dal című műsorban. Méltatásában Hollós Máté így fogalmazott: "számára a könnyebb műfajjal kacérkodás a zene komplexitásának megismerését szolgálja".

Az év magyarnóta-szerzője László Mária lett. A több évtizedes szerzői munkásságot maga mögött tudó művész a díj történetében a harmadik női nótaszerző.


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek