Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc

2013/07/09  ·   Általános   ·  koncert.hu

"Lőjetek ki az űrbe..."- szoktuk volt mondogatni, és az van, hogy ez most valaki számára valóság lehet - 33 évvel az után, hogy az első és eleddig egyetlen magyar, Farkas Bertalan a csillagok között járt.

Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc

A dolog elég szövevényes, de azért megpróbáljuk elmondani. Először is van ez a márka, ez a pasis izé, amit a marketingesük állandóan a csajozós jelzővel illetett a sajtóbemutatón, s amitől az emberek egy részét kiverte a víz, de alaposan megseozta a beszédét, mert minden 2. mondatba beillesztette. Így a tudósító minden 2. mondatnál, valamint egy idő után minden olyan kifejezésnél, ami csaj-jal kezdődött, összerándult. Szóval. Van ennek a cuccnak egy reklámja, ami azt próbálja a szánkba rágni, hogy egy csajt (ááááá) hiába ment meg az élete kockáztatásával a fess tűzoltófiú, amaz úgyis az asztronautát fogja választani, aki éppen akkor véletlenül arra jár.

Hogy kikerekítsék ezt az egész űrhajósos-csajozós (áááá) sztorit, felvállalták - ami a csajozós duma ellenére felettébb tiszteletre méltó akció -, hogy a világ minden tájékáról érkezett 23 embert kilőnek az űrbe. De tényleg. És ezt most ne úgy képzeljétek, hogy bepakolják őket egyetlen gépbe, a fenét: egyesével, mivel az űrrepülőgép mindössze 2 személyes, és valakinek vezetnie is kell. Szóval, elég sok üzemanyag elmegy, mire mindenkit fölcipelnek és visszahoznak.

Persze, ez nem olyan dolog, hogy gyere, csajozós (ááá) fiú, viszlek egy kört - megfelelő előkészítés is kell hozzá, mert nem mindenki bírja a 4-5 G nyomást, már ami a visszautat illeti. Februárban kezdődött a kiválasztás, boldog boldogtalan jelentkezhetett, aki aztán elég szavazót gyűjtött magának és teljesítette a promóció meglehetősen reklámízű feladatait, de hát istenem, ha már ennyi lóvét rászánnak az űrhajókázásra, legyen valami haszna is. Így aztán keletkezett is 14 axe-tronauta-jelölt. Egyébként lehet rájuk fogadni, meg lehet őket nézni, köztük van Karmatronic is, aki még dalt és klipet is készített ez alkalomra.

Itt csúszik be a képbe a Sziget, ugyanis ott lesz a Közép-Európai Kiképző Tábor, ahová a mi 14 magyarunkon kívül még 38 külhoni is csatlakozik. Egyébként 62 országból mintegy 500 ezren regisztráltak globálisan, s ötezer felett van a magyar jelentkezők száma is. (Farkas Bertalant  1977-ben 100 ember közül választották ki.) Országonként egy ember megy tovább Amerikába, pontosabban Orlandóba, ahol a Nemzetközi Űrtábor lesz.

Nos, ahhoz, hogy valaki jó eséllyel pályázzon erre a bizonyos egy helyre, egyrészt meg kell felelnie a kecskeméti repülőközpontban végzett orvosi vizsgálatokon, majd utána helyt kell állnia a Szigeten található táborban rá váró mindenféle tortúrán is, plusz még az elméleti teszteken is virítania kell. Még mindig könnyebb feladat ez, mintha elő kellene teremtenie a kiképzéshez és az űrutazáshoz szükséges 115 ezer eurót...

Farkas Bertalan ugyan kicsit elvette a kedvüket azzal, hogy elárulta: senki sem fog lebegni a bazinagy súlytalanságban, mert gondosan le lesznek szíjazva, de 60 perc a világűrben még gúzsba kötve is minden bizonnyal feledhetetlen élmény lesz.

A jó hír az, hogy bár a kiválasztás már lezárult, még nincs semmi veszve, mert a Sziget Köztársaság mint önálló állam kapott egy db lehetőséget: egy embert ők is indíthatnak a megmérettetésen. Ez az ember még nincs meg... Azok közül választják majd ki, akik feltöltik a megfelő helyre a fotójukat, amelyen éppen a Sziget Köztársaság zászlaját tűzik ki a leglehetetlenebb helyekre.

Arra kérdésre, hogy mi van akkor, ha csaj (áááá) lesz a kiválasztott, keletkezett némi zavar, ugyanis a szlogenjük az, hogy "Indulj el férfiként, térj vissza hősként!", de mivel a márka a pasikat célozza meg, eléggé kizárt, hogy nő nyerjen, bár ezt a diszkrimináció esetleges vádja miatt nem nagyon lehet hangoztatni.

Szóval, reklám ide vagy oda, ez azért páratlan lehetőség lesz 23 ember számára, s a többieknek most az a dolguk, hogy erőst drukkoljanak: 33 év után újra legyen magyar az űrben. Zűrben már úgyis elég sok van.

Elmondása szerint Farkas Bertalan még sosem járt a Szigeten, viszont Gerendai Károly sem az űrben - tehát egyenlő esélyekkel indul mindkettő a másik pályáján:)

 


Képtár

  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15313
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15314
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15315
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15316
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15317
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15318
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15319
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15320
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15321
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15322
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15324
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15325
  • Űrkiképző központ a  Szigeten - és ez nem vicc kép 15326
 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek