Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc

2013. július 09.  ·   Általános   ·  koncert.hu

"Lőjetek ki az űrbe..."- szoktuk volt mondogatni, és az van, hogy ez most valaki számára valóság lehet - 33 évvel az után, hogy az első és eleddig egyetlen magyar, Farkas Bertalan a csillagok között járt.

Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc

A dolog elég szövevényes, de azért megpróbáljuk elmondani. Először is van ez a márka, ez a pasis izé, amit a marketingesük állandóan a csajozós jelzővel illetett a sajtóbemutatón, s amitől az emberek egy részét kiverte a víz, de alaposan megseozta a beszédét, mert minden 2. mondatba beillesztette. Így a tudósító minden 2. mondatnál, valamint egy idő után minden olyan kifejezésnél, ami csaj-jal kezdődött, összerándult. Szóval. Van ennek a cuccnak egy reklámja, ami azt próbálja a szánkba rágni, hogy egy csajt (ááááá) hiába ment meg az élete kockáztatásával a fess tűzoltófiú, amaz úgyis az asztronautát fogja választani, aki éppen akkor véletlenül arra jár.

Hogy kikerekítsék ezt az egész űrhajósos-csajozós (áááá) sztorit, felvállalták - ami a csajozós duma ellenére felettébb tiszteletre méltó akció -, hogy a világ minden tájékáról érkezett 23 embert kilőnek az űrbe. De tényleg. És ezt most ne úgy képzeljétek, hogy bepakolják őket egyetlen gépbe, a fenét: egyesével, mivel az űrrepülőgép mindössze 2 személyes, és valakinek vezetnie is kell. Szóval, elég sok üzemanyag elmegy, mire mindenkit fölcipelnek és visszahoznak.

Persze, ez nem olyan dolog, hogy gyere, csajozós (ááá) fiú, viszlek egy kört - megfelelő előkészítés is kell hozzá, mert nem mindenki bírja a 4-5 G nyomást, már ami a visszautat illeti. Februárban kezdődött a kiválasztás, boldog boldogtalan jelentkezhetett, aki aztán elég szavazót gyűjtött magának és teljesítette a promóció meglehetősen reklámízű feladatait, de hát istenem, ha már ennyi lóvét rászánnak az űrhajókázásra, legyen valami haszna is. Így aztán keletkezett is 14 axe-tronauta-jelölt. Egyébként lehet rájuk fogadni, meg lehet őket nézni, köztük van Karmatronic is, aki még dalt és klipet is készített ez alkalomra.

Itt csúszik be a képbe a Sziget, ugyanis ott lesz a Közép-Európai Kiképző Tábor, ahová a mi 14 magyarunkon kívül még 38 külhoni is csatlakozik. Egyébként 62 országból mintegy 500 ezren regisztráltak globálisan, s ötezer felett van a magyar jelentkezők száma is. (Farkas Bertalant  1977-ben 100 ember közül választották ki.) Országonként egy ember megy tovább Amerikába, pontosabban Orlandóba, ahol a Nemzetközi Űrtábor lesz.

Nos, ahhoz, hogy valaki jó eséllyel pályázzon erre a bizonyos egy helyre, egyrészt meg kell felelnie a kecskeméti repülőközpontban végzett orvosi vizsgálatokon, majd utána helyt kell állnia a Szigeten található táborban rá váró mindenféle tortúrán is, plusz még az elméleti teszteken is virítania kell. Még mindig könnyebb feladat ez, mintha elő kellene teremtenie a kiképzéshez és az űrutazáshoz szükséges 115 ezer eurót...

Farkas Bertalan ugyan kicsit elvette a kedvüket azzal, hogy elárulta: senki sem fog lebegni a bazinagy súlytalanságban, mert gondosan le lesznek szíjazva, de 60 perc a világűrben még gúzsba kötve is minden bizonnyal feledhetetlen élmény lesz.

A jó hír az, hogy bár a kiválasztás már lezárult, még nincs semmi veszve, mert a Sziget Köztársaság mint önálló állam kapott egy db lehetőséget: egy embert ők is indíthatnak a megmérettetésen. Ez az ember még nincs meg... Azok közül választják majd ki, akik feltöltik a megfelő helyre a fotójukat, amelyen éppen a Sziget Köztársaság zászlaját tűzik ki a leglehetetlenebb helyekre.

Arra kérdésre, hogy mi van akkor, ha csaj (áááá) lesz a kiválasztott, keletkezett némi zavar, ugyanis a szlogenjük az, hogy "Indulj el férfiként, térj vissza hősként!", de mivel a márka a pasikat célozza meg, eléggé kizárt, hogy nő nyerjen, bár ezt a diszkrimináció esetleges vádja miatt nem nagyon lehet hangoztatni.

Szóval, reklám ide vagy oda, ez azért páratlan lehetőség lesz 23 ember számára, s a többieknek most az a dolguk, hogy erőst drukkoljanak: 33 év után újra legyen magyar az űrben. Zűrben már úgyis elég sok van.

Elmondása szerint Farkas Bertalan még sosem járt a Szigeten, viszont Gerendai Károly sem az űrben - tehát egyenlő esélyekkel indul mindkettő a másik pályáján:)

 


Képtár

 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15313
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15314
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15315
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15316
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15317
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15318
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15319
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15320
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15321
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15322
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15324
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15325
 • Űrkiképző központ a Szigeten - és ez nem vicc kép 15326
 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek