Menopauza 1170x180

A Marvel tényleg ellopta egy magyar filmsorozat zenéjét?

2019/10/10  ·   Bulvár   ·  koncert.hu

Kriskó Zoltán magyar rendező szerint csaknem három évtizeden át használták engedély nélkül az X-Men animációs sorozathoz a Linda című magyar – bűnügyi – sorozat főcímdalát – közölte sajtóértesülésekre hivatkozva a Blikk.

Fotó: Port.hu

Fotó: Port.huKezdjük a Lindával... A fiatalabbak kedvéért elmondjuk, hogy a sorozat címadója az epizódokban főszerepet játszó rendőrlány (Görbe Nóra).

Az első szezont 1984-től, a másodikat 1986-tól, a harmadikat 1989-től vetítette a Magyar Televízió. Innen, 2019-ből nézve könnyedén a legrosszabb magyar filmsorozatok tízes listájának élbolyába pakolnánk (a Pirx kalandjai, ami jobbára háztartási eszközökből összeállított díszleteiről híresült el, persze letaszíthatatlan a trónról), de akkor nagyon szerettük, egyrészt, mert a rendezők nem akárkik voltak (Gát György, Szurdi Miklós), a szereplőgárdát remek színészek alkották (Bodrogi Gyula, Pécsi Ildikó, Ronyecz Mária, Bánffy György stb. – érdemes végigolvasni a wiki felsorolását, mert szinte benne van az egész szakma), Lindát pedig nagyon lehetett kedvelni, mert kicsi volt, szemtelen, volt egy sárga Babettája és jól taekwondo-zott – és egyébként sem lehetett mást nézni.

Linda visítása generációs élmény lett.

Kriskó Zoltánról keveset tudunk, a barátunk szerint ő rendezte a Charlie - 40 év Rock&Roll - Kisstadion című koncertfilmet, a mostani, készülődő per kapcsán azonban fontosabb az a tény, hogy ő a magyar sorozat zeneszerzője, Vukán György (1941-2013 – egyéb tevékenységei mellett vagy 50 film zeneszerzője) hagyatékának kezelője. Kriskó nem kevesebbet tervez, minthogy minden lehetséges média-óriást beperel – nevesül Marvel, Disney, FOX, Apple, Amazon stb. – amiért csaknem három évtizeden át használták engedély nélkül az X-Men animációs sorozathoz a magyarok kedvenc bűnügyi sorozatának főcímdalát – írja a Blikk. A követelésében az áll, hogy Vukán György – vagyis a jogutód – a '90-es évekig visszamenőleg részesüljön a Marvel franchise teljes bevételéből.

Nézzük az ominózus dalt:

S itt a marveles változat:

A hasonlóságot nehéz nem észrevenni, de a plágium megállapításának komoly folyamata van, nagyon sok mindent figyelembe fognak venni, amikor a kettőt összehasonlítják.

Hogy miért pont most robbant ki mindez? Nos, a Blikk szerint Kriskó most vette észre a hasonlóságot, ami nem csak az ő "mulasztása", hanem mindenkié, aki a Linda és az X-men magyar nézőinek közös halmazát jelenti, mert annyira beleégett a főcímzene a fülünkbe, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy senki nem jelezte korábban.

 Várjuk a fejleményeket!

Addig is álljon itt pár plágium-példa a közelmúltból:

 

Amikor a magyar mulatós zenész plágiummal vádolja Enrique Iglesiast

 

Most akkor ki nyúlta le Gesztiék dalát?

 

Amerikában csak az Omegát ismerik?

 

Újabb plágiumper a láthatáron: egy kínai sztár lenyúlta a Neoton slágerét

 

Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel

 

 

 

 

Linda, Marvel, lopás, plágium

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek