A zenei világot megrendítette az opera Elvisének halála

2017/11/25  ·   Bulvár   ·  Fidelio/Labancz Andrea

55 éves korában távozott az élők közül Dmitrij Hvorosztovszkij, az orosz opera "szőke hercege", akit nyár óta agytumorral kezeltek egy londoni kórházban. 2016-ban a MÜPA színpadán még láthatta a magyar közönség, amikor az Uráli Filharmonikus Zenekarral lépett fel.

Fotó: Dmitri Hvorostovsky/Facebook

Dmitrij Hvorosztovszkij utolsó fellépését idén július 5-én adta a londoni orosz nagykövetésen, ahol Borogyin, Glinka, Csajkovszkij és Rahmanyinov dalait és áriáit énekelte. Magas termetével és szőke hajával az énekes különleges jelenség volt az opera világában, rengeteg rajongója volt, a People magazin az 50 legszebb ember közé sorolta. Az Elle magazin ragasztotta rá az "opera Elvis Presley-je" nevet.

Fotó: instantencore.com

Dmitrij 1962. október 16-án született Szibériában. Nem a klasszikus műfajban kezdett: mielőtt debütált volna Verdi Rigolettójában, heavy metalt énekelt. 1987-ben első díjat nyert az orosz Glinka Énekversenyen, a következő évben pedig a Toulouse-ban.

1989-ben tett szert nemzetközi hírnévre, amikor megnyerte a Cardiff Singer of the World versenyt. Ugyanebben az évben a nizzai operaházban A pikk dáma című Csajkovszkij-operában debütált nyugaton. 1993-ban lépett fel először Amerikában, Chicagóban.

Az egész világot meghódította, legismertebb produkciója az Anyegin volt, a New York Times kritikusa szerint erre a szerepre született.

Hvorosztovszkijnál 2015-ben diagnosztizáltak agytumort, és abban az évben lemondta összes nyári fellépését a terápia miatt. A múlt év végén jelentette be "meghatározatlan idejű" visszavonulását az operaszínpadtól, hozzátéve, hogy betegségével összefüggésben egyensúlyi problémákkal küszködik, ami "rendkívül nehézzé" teszi számára a színpadi produkciókban való szereplést.

Koncerteken azonban továbbra is fellépett, a nagyközönség legutóbb idén júniusban az ausztriai Grafeneggben, Európa egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiválján, a Dmitrij és barátai programban hallhatta, láthatta.

Az operaénekes november 22-én hunyt el, miután már két éve küzdött a rettegett kórral. Korábban többször is halálhírét keltették, ezek egy részét maga a baritonénekes cáfolta meg. Most maga a család tudatta a szomorú hírt.

A Berlini Filharmóniában egyperces néma csenddel tisztelegtek Hvorosztovszkij előtt november 23-án este nyolc órakor. Közben a New York-i Metropolitanben James Levine az ő emlékére vezényli Verdi Requiemjét a következő napon. A Covent Gardenben pedig a Rigoletto előadását ajánlják neki. Hvorosztovszkij számos alkalommal fellépett a Royal Opera House produkcióiban, a Rigoletto címszerepét 2005-ben vette fel a repertoárjába.

"Hamisítatlan bájával és nagylelkűségével belopta magát a közönség szívébe, és olyan karriert mondhatott magáénak, amelyben mindig a kihívást kereste. (...) Az öröm, amellyel színpadra lépett, mindig egyedülálló volt. Hatalmas űrt hagy a hiánya"mondta Antonio Pappano, a Royal Opera zeneigazgatója.

Nyugodjék békében!

Forrás

Dmitrij Hvorosztovszkij, gyász, opera, komolyzene

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek