Fél éven keresztül hallgattatták végtelenítve ugyanazt a számot – ementáli sajtokkal

2021/04/05  ·   Bulvár   ·  koncert.hu

A Berni Művészeti Egyetem és a Käsehaus K3 sajtkészítő cég egy két évvel ezelőtti, közös projektjében arra keresték a választ, hogy van-e valamilyen érzékelhető hatása a zenének az egyik leghíresebb svájci sajt, a berni kantonból származó ementáli ízére. A cikkre most bukkantunk a Qubit.hu-n.

Fél éven keresztül hallgattatták végtelenítve ugyanazt a számot – ementáli sajtokkal

A sajtászatban egy barlangban érlelik az ementáli sajtokat – itt állítottak fel kilenc dobozt. Ezek közül nyolcban zenét játszottak a bennük pihenő sajtoknak, a kontrollcsoportot pedig békén hagyták.

A sajtokkal hat és fél hónapon keresztül hallgattatták végtelenítve ugyanazt a számot. A tracklisten szerepelt a Stairway to Heaven is, de a zsűri csupán lágyabb ízhatásról számolt be a Zeppelint hallgató sajtok esetében. Hasonlóképp járt a többi műfaj is, kiderült például az is, hogy az ementáli a klasszikus zenét sem szereti különösebben... Egyedül a Tribe Called Quest hiphopzenekar We Got the Jazz című számára indultak be a sajtok.

A hiphoppal érlelt sajtról megállapították, hogy – bár a többi sajt és a kontrollsajt között nem fedeztek fel hatalmas különbségeket – , különbözik a társaitól, s noha mindegyik zenekedvelő sajt lágyabb ízűnek bizonyult, mint a natúr, a hiphopos esetében egyöntetűen édeskésebb ízvilágról számoltak be a kóstolók. 

A dolog csak elsőre tűnik kissé bizarrnak: a hanghullámok ugyanis a jelek szerint tényleg befolyásolhatják a sajt belsejében végbemenő kémiai folyamatokat.

Forrás: Büdösebbek és finomabbak azok a sajtok, amik hiphopot hallgatnak

 

Nem minden papsajt – nagy bejelentést tett a Glastonbury

sajt, ementáli, hiphop, rezgés, Svájc

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek