Vége, függöny: 32 év után bezárja kapuit a művház Újpesten

2018/02/24  ·   Bulvár   ·  Labancz Andrea

A héten már beszámoltunk arról, hogy bezár a Gödör, most egy kulturális központtól kénytelenek elbúcsúzni a szórakozásra vágyó helyi lakosok. Ezúttal az újpesti Ady Endre Művelődési Házban oltják le végleg az összes villanyt.

Vége, függöny: 32 év után bezárja kapuit a művház Újpesten

Újpesten is zajlik az élet. Nem elég, hogy épp zajlik a Gyógyfürdő Uszoda bontása, most már az is véglegessé vált, hogy az egykoron szebb napokat is megélt Ady Endre Művelődési Ház is végleg bezárja kapuit.

Hogy mi lesz a sorsa az épületnek ezután, még nem tudni, egyelőre csak a találgatások mennek a fórumokon, mindenesetre nagy veszteség ez a kerületieknek, hisz a művház 32 éve alatt számtalan koncertnek, partinak, kiállításnak, színházi előadásnak, tanfolyamnak vagy éppen sportolási lehetőségnek adott otthont.

Az épület története egyébként érdekes, íme néhány szösszenet a megalakulásról:

A sokasodó tevékenységi formák elhelyezése, a látogatói igények kielégítése egyre nehezebbé vált a meglévő kis alapterületű, korlátozott helyiségszámmal rendelkező épületekben. 1983-ban született a tanácsi elhatározás új, nagy alapterületű művelődési intézmény építésére. Újpest legnagyobb, s akkor legkorszerűbb művelődési központját 1986. május 1-jén nyitották meg egész napos majálissal. (Az Árpád úti épület bezárt, hogy néhány évvel később átépítve, felújítva nyíljon meg a közönség előtt.) Igazgatója Horváth Emil közművelődési szakember lett, aki pályázat útján 1985-ben került az intézmény élére. Gazdasági életünk éber őre, Verebélyi Gyuláné 1980-tól volt igazgatóhelyettes. Az új intézmény profiljának kialakítása elévülhetetlen érdemük. Munkásságuk elismeréseként mindketten Köztársasági Érdemkereszt kitüntetésben és Újpestért díjban részesültek.

Az épületet Ferencz István, a miskolci Északterv építésztervezője álmodta meg, a volt Szabadság (illetve a háború előtt Uránia) mozi központi épületét és a kertmozi részét is tartalmazó épülettömb helyén. A folyami kompra emlékeztető építmény (talán a Duna közelsége vagy a Megyeri rév miatt esett e formára a tervező választása) nívódíjat kapott, sajnos pénzhiány miatt teljes egészében nem valósulhatott meg, így a ma köztérként szolgáló terület befedésére már nem kerülhetett sor. Teljes alapterülete 3689 m2 a nyitott, három részre tagolt épület két külső szárnyának földszintjén üzletek, emeletén előadótermek, klubszobák, a központi épület földszintjén a többfunkciós színházterem valósult meg.

Az új intézmény tevékenységét meghatározó vezérelvek: sokszínűség, újszerűség, ingerérzékenység lettek. Sokszínűsége az évtizedek során megvalósult tevékenységi formák megőrzésében, a tradicionális formák megtartásában és új funkciók keresésében jelentkezett. Újszerűsége a hagyományos formák új szellemű átörökítésében, ingerérzékenysége a társadalmi elvárásokra való gyors reagálásban mutatkozott meg. Társadalmi kapcsolatainkat erősítette, hogy 1988-ban, Merczel András vezetésével megalakult az 1991-ig működő Újpesti Közösségi Televízió is. A médium emeleti irodahelyiségeinkben kapott helyet, s így egymást segítő, közvetlen, szoros együttműködés alakulhatott ki a két intézmény között.

Intézményünk életében fordulópontot jelentett 1991. Ekkor alakult meg az Újpest Színház. Településünkön az önálló színház működésének jelentős múltja van. Lányi Emil még 1905-ben az István út–Árpád út sarkán lévő telkét ajánlotta fel színház–mozi céljaira. (Körülbelül a mai Match áruház melletti parkoló helyén.) 1908. április 18-án itt nyílt meg az Éden Színház.

Ez az intézmény 1911. október 1-jétől Újpesti Népszínház néven működött tovább Papír Sándor igazgatása alatt. (Ebben az időben híres színészek léptek fel színpadán: Jászai Mari, Márkus Emília, Varsányi Irén, Latabár Árpád, Blaha Lujza.)

A teljes történet elolvasható a Budapesi Művelődés Központ honlapján.

Aki még a zárás előtt szeretne egy utolsó bulival búcsúzni az épülettől, azt március 10-én szeretettel várják a szervezők egy retro buliba, ahol a lemezjátszók mögött a
Re.loaded DJ Team – Barabás Zoli & Iron pörgeti a jobbnál jobb (búcsú)zenéket.

 

Bezár a Gödör

Ady Endre Művelődési Ház, Újpest

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek