Dalsztori: blink-182: Adam’s Song – a dal, amelyet tragédiák öveznek

2018/01/02  ·   Dalsztori   ·  Simonyi Éva

A blink-182 nem csak vicces, polgárpukkasztó, szórakoztató punkot játszik a 16 éves gördeszkás tinédzsereknek! Bár a műfajtól, ami már 20 éve is jól állt nekik, nem sokban tértek el azóta sem, maximum finomítottak rajta, és még mindig sokat bolondoznak a stúdióban, interjúkon és a koncerteken is, azért néha meg tudnak komolyodni ők is, ha kell, például az Adam’s Song című dallal kapcsolatban tudtad, hogy egy öngyilkos fiú ihlette?

Dalsztori: blink-182: Adam’s Song – a dal, amelyet tragédiák öveznek

A dal az Enema Of The State című albumról származik, 1999-ben jelent meg.

Mark Hoppus gitáros-énekes dalszerző így nyilatkozott: “a többieket mindig várta otthon a barátnőjük, mindig volt kihez hazatérniük. De nekem akkoriban nem volt, szóval én magányosan éreztem magam a turnékon. De aztán hazatértünk, és igazából nem számított, mert otthon sem volt senkim.”

A dalban van is egy rész erről az érzésről: “The tour was over, we'd survived, I couldn't wait till I got home to pass the time in my room alone” (=”vége a turnénak, túléltük, alig vártam, hogy hazamehessek, és elüssem az időt egyedül a szobámban”).

Állítólag ekkoriban olvasott Mark egy fiatal srác öngyilkosságáról, ami csak megerősítette benne a negatív érzéseket, és ekkor született meg a dal.

Az öngyilkos Adam búcsúlevele, ami a neten kering, csupán fikció, a dal megjelenése után évekkel írták. A szerzője, John Cosper írt egy színdarabot, az öngyilkos srác búcsúlevele ennek forgatókönyvében szerepel. Az együttesnek és a dalnak tehát konkrét búcsúlevélhez nincs köze.

A dalt valójában azért írták, hogy megerősítsék az emberekben: ha magányosak is, válasszák az életet, de szomorú dolog történt: ezt a dalt találták "repeat"  üzemmódban egy srácnál, Greg Barnes-nál, aki túlélte az 1999-es Columbine iskolai mészárlást (ez az USA történelmének egyik legvéresebb iskolai mészárlása, az elkövető diákok meggyilkoltak tizenkét diákot és egy tanárt, megsebesítettek 21 embert, majd öngyilkosok lettek), de 2000-ben öngyilkos lett – ezt a dalt hallgatva akasztotta fel magát.

Tom DeLonge erről így nyilatkozott:

“Nagyon nagy hatással volt ránk a dolog, hiszen ez a dal a remény dala. Amikor ezt írtuk, pontosan tudtuk, hogy nem akarjuk, hogy a fiatal srácok azt higgyék, hogy ez egy menő vagy jó dolog (öngyilkosnak lenni). Egyáltalán nem bátorítottunk erre senkit, semmilyen módon.

A dalszövegben több utalás is van egyéb mögöttes tartalmakra:

"I traced the cord back to the wall, no wonder it was never plugged in at all" (“visszakövettem a zsinórt/vezetéket a falig, nem csoda, sosem volt bedugva)- ezt Tom DeLonge gitáros ihlette, akit egyszer majdnem súlyos baleset ért, amikor a garázsukban zenélt, de egy pocsolyában állt Szerencsére semmilyen erősítő nem volt bedugva, így nem rázta meg az áram.

"I took my time, I hurried up, the choice was mine, I didn't think enough" ez az 1991-es Nirvana dalra utal ("Come As You Are"), amiben volt egy ilyen sor: "Take your time, hurry up, the choice is yours, don't be late", a blink erre “válaszolt”.

2012-ben Mark Hoppus egy Redditnek adott interjúban elismerte, hogy ezt a dalt a legnehezebb eljátszania a története és hatásai miatt, és hogy lehetséges, hogy örökre letörlik a koncerteken játszandó setlistek listájáról. (A nyilatkozata óta néhányszor már jásztották koncerten, de valóban nem jellemző, hogy elhangozzon.)

A cikk forrásai:
dalsztori, blink-182, Adam’s Song

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek