Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös videót

2021/09/25  ·   Dalsztori   ·  Juhász Vali

Hamarosan megjelenik a Coldplay legújabb nagylemeze, a Music Of The Spheres. Az október 15-i kézzelfogható lemez, kazetta és cédé előtt már kijött a Higher Power című dal, tergnap pedig debütált az album – vélhetően – legnagyobb durranásának szánt single-je, a My Universe, amely körülbelül hét óra alatt 80 országban lett első az iTunes lejátszási listáján, de még a Magyarországon valamivel elterjedtebb Spotify-on is elég jól teljesített ennyi idő alatt.

Fotó: Coldplay/FB

A hatalmas sikernek talán az (is) lehet az oka, hogy a My Universe-t a dél-koreai BTS együttessel közösen készítette el Chris Martin és csapata – a BTS rajongóinak lojalitása a világon egyedülálló.

Az együttműködés háttere több évre nyúlik vissza és a két együttes egymás felé küldött jeleinek sorozata övezi. A Coldplay 2017-ben járt Szöulban az A Head Full Of Dreams elnevezésű világkörüli turné alkalmával, amelyen megjelent a BTS több tagja is, mint rajongók és a saját rajongóiknak részletesen beszámoltak a számukra fantasztikus élményről.

Több interjúban is elhangzott olyan kérdés, hogy kik azok a tengerentúli sztárok (Dél-Koreában mindenkit tengerentúlinak neveznek, akik nem Ázsiában élnek), akikkel szívesen készítenének közös dalt, dalokat. Ilyenkor a Coldplay neve többször is felvetődött, nagy szeretettel és tisztelettel beszéltek a fiúk Chris Martinról és az általa képviselt értékrendről.

Aztán februárban az MTV Unplugged műsorában hallhattunk egy feldolgozást a Fix You-ból a BTS előadásában, amivel szép sikert arattak, köszönhetően annak, hogy kellő alázattal nyúltak a dalhoz és nagyon szépen énekelték el.

Később aztán a közösségi oldalakon felröppentek a hírek, hogy Chris Martin Szöulban járt, de akkor még senki nem tudott semmi biztosat.

Közben a BTS előrukkolt a Butter című, teljesen angol nyelvű dallal és annak klipjével, amelyről mi is írtunk, hogy milyen gyorsan ért el milyen hatalmas számú megtekintést és streamelést a video és zenelejtászó platformokon. Ezt követte a Permission to dance, amelyet Ed Sheeran-nel közösen írtak és az üzenete a világjárvány okozta elesettséget és reménytelenséget hívatott enyhíteni.

Végül a szeptember közepén megjelent közös fotó eloszlatott minden kétséget. Megtudtuk, hogy készül a közös dal, amely 24-én reggel meg is érkezett.

Közben a BTS a héten részt vett New Yorkban az ENSZ fenntarthatósági konferenciáján a dél-koreai államelnök kíséretében, ahol bekapcsolódtak abba a kampányba, amelynek az üzenete az, hogy a covid időszakában "elveszett generációnak (lost generation)" elnevezett fiatal, tizen- és huszonéves generációt inkább "Welcome generation"-nak hívjuk. Hiszen olyan nagyon fontos dolgok, mint a ballagás, a szalagavató, a gólyaidőszak az egyetemen, a koncertek látogatása, a klasszikus randizás és a hasonló hétköznapi dolgok az ő életükből vagy kimaradtak, vagy csak korlátozottan élték meg, de ebből segítenünk kell nekik fellálni és új célokat adni az életüknek.

Erről beszéltek egy prezentációval egybekötött előadásban, ahol elmondták, hogy ehhez igyekeznek az üzeneteikkel ők is hozzájárulni. Valamint azt is, hogy mindannyian megkapták az oltásukat, és remélik, hogy ha ezt sokan megteszik, akkor végre elindulhatnak ők is koncertezni, megölelhetik a rajongóikat és személyesen is találkozhatnak velük, mert ez már iszonyatosan hiányzik nekik.

Ez nem az első olyan kampány, amiben a világszerte hatalmas befolyással rendelkező BTS „besegít” az ENSZ-nek, nagy hatású volt a bullying és hasonló bántalmazás kapcsán elhangzott Love Yourself kampánybeszédük is pár évvel ezelőttről.

A Coldplay-jel közös dal mondanivalója is hasonlít ezekre az üzenetekre és nem volt nehéz itt közös pontot találniuk Chris Martinnal, hiszen a brit énekes is hasonló értékek mentén emel szót bizonyos eseményekre reagálva. A dal egyébként koreai és angol nyelven hangzik fel. Azoknak, akik pedig fanyalogni szeretnének, azt a nyitottságot ajánlom, amelyet Chris Martin és a BTS képviselnek, amikor a következő sorokat éneklik:

And they said that we can't be together
Because, because we come from different sides.



 

BTS, Coldplay, My Universe

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek