Mamma Mia!

Nem ciki, hogy a Coldplay a BTS-sel készített közös videót

2021/09/25  ·   Dalsztori   ·  Juhász Vali

Hamarosan megjelenik a Coldplay legújabb nagylemeze, a Music Of The Spheres. Az október 15-i kézzelfogható lemez, kazetta és cédé előtt már kijött a Higher Power című dal, tergnap pedig debütált az album – vélhetően – legnagyobb durranásának szánt single-je, a My Universe, amely körülbelül hét óra alatt 80 országban lett első az iTunes lejátszási listáján, de még a Magyarországon valamivel elterjedtebb Spotify-on is elég jól teljesített ennyi idő alatt.

Fotó: Coldplay/FB

A hatalmas sikernek talán az (is) lehet az oka, hogy a My Universe-t a dél-koreai BTS együttessel közösen készítette el Chris Martin és csapata – a BTS rajongóinak lojalitása a világon egyedülálló.

Az együttműködés háttere több évre nyúlik vissza és a két együttes egymás felé küldött jeleinek sorozata övezi. A Coldplay 2017-ben járt Szöulban az A Head Full Of Dreams elnevezésű világkörüli turné alkalmával, amelyen megjelent a BTS több tagja is, mint rajongók és a saját rajongóiknak részletesen beszámoltak a számukra fantasztikus élményről.

Több interjúban is elhangzott olyan kérdés, hogy kik azok a tengerentúli sztárok (Dél-Koreában mindenkit tengerentúlinak neveznek, akik nem Ázsiában élnek), akikkel szívesen készítenének közös dalt, dalokat. Ilyenkor a Coldplay neve többször is felvetődött, nagy szeretettel és tisztelettel beszéltek a fiúk Chris Martinról és az általa képviselt értékrendről.

Aztán februárban az MTV Unplugged műsorában hallhattunk egy feldolgozást a Fix You-ból a BTS előadásában, amivel szép sikert arattak, köszönhetően annak, hogy kellő alázattal nyúltak a dalhoz és nagyon szépen énekelték el.

Később aztán a közösségi oldalakon felröppentek a hírek, hogy Chris Martin Szöulban járt, de akkor még senki nem tudott semmi biztosat.

Közben a BTS előrukkolt a Butter című, teljesen angol nyelvű dallal és annak klipjével, amelyről mi is írtunk, hogy milyen gyorsan ért el milyen hatalmas számú megtekintést és streamelést a video és zenelejtászó platformokon. Ezt követte a Permission to dance, amelyet Ed Sheeran-nel közösen írtak és az üzenete a világjárvány okozta elesettséget és reménytelenséget hívatott enyhíteni.

Végül a szeptember közepén megjelent közös fotó eloszlatott minden kétséget. Megtudtuk, hogy készül a közös dal, amely 24-én reggel meg is érkezett.

Közben a BTS a héten részt vett New Yorkban az ENSZ fenntarthatósági konferenciáján a dél-koreai államelnök kíséretében, ahol bekapcsolódtak abba a kampányba, amelynek az üzenete az, hogy a covid időszakában "elveszett generációnak (lost generation)" elnevezett fiatal, tizen- és huszonéves generációt inkább "Welcome generation"-nak hívjuk. Hiszen olyan nagyon fontos dolgok, mint a ballagás, a szalagavató, a gólyaidőszak az egyetemen, a koncertek látogatása, a klasszikus randizás és a hasonló hétköznapi dolgok az ő életükből vagy kimaradtak, vagy csak korlátozottan élték meg, de ebből segítenünk kell nekik fellálni és új célokat adni az életüknek.

Erről beszéltek egy prezentációval egybekötött előadásban, ahol elmondták, hogy ehhez igyekeznek az üzeneteikkel ők is hozzájárulni. Valamint azt is, hogy mindannyian megkapták az oltásukat, és remélik, hogy ha ezt sokan megteszik, akkor végre elindulhatnak ők is koncertezni, megölelhetik a rajongóikat és személyesen is találkozhatnak velük, mert ez már iszonyatosan hiányzik nekik.

Ez nem az első olyan kampány, amiben a világszerte hatalmas befolyással rendelkező BTS „besegít” az ENSZ-nek, nagy hatású volt a bullying és hasonló bántalmazás kapcsán elhangzott Love Yourself kampánybeszédük is pár évvel ezelőttről.

A Coldplay-jel közös dal mondanivalója is hasonlít ezekre az üzenetekre és nem volt nehéz itt közös pontot találniuk Chris Martinnal, hiszen a brit énekes is hasonló értékek mentén emel szót bizonyos eseményekre reagálva. A dal egyébként koreai és angol nyelven hangzik fel. Azoknak, akik pedig fanyalogni szeretnének, azt a nyitottságot ajánlom, amelyet Chris Martin és a BTS képviselnek, amikor a következő sorokat éneklik:

And they said that we can't be together
Because, because we come from different sides. 

BTS, Coldplay, My Universe

 

 

Szólj hozzá!


Jégkirálynő hamarosan elfoglalja trónját a Budapest Parkban

Jégkirálynő hamarosan elfoglalja trónját a Budapest...

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is szélesre tárja kapuit a Budapest Park Jégvilága. Ennek az ékköve egy korcsolyapálya, ami idén még...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Idén nyáron is DÉJÀ VU-nk lesz

Ha valaki nem előz be, a 2023-as fesztiválszezon június elején kezdődik, méghozzá az ország legnagyobb retró bulifolyamával, a szegedi DÉJÀ VU fesztivállal, június 1-3-között, az újszegedi partfürdőn.

Négy Grammy-díjas előadó, közel 40 fellépő, több mint 50 koncert: Veszprém Blues Fesztivál

Koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál.
Új koncertek