A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten

2013. július 24.  ·   Fesztivál   ·  mmi

Így teljesüljön minden vágyam! Tegnap este pont azon morfondíroztam, hogy vajon mi van a kis utcaszínházakkal... Mivel a Nagyszínpad felhozatala számomra nem annyira izgi, minden másra felettébb nyitott vagyok. És ezek a váratlanul felbukkanó minielőadások minden évben nagyon bejöttek.

A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten

A “sétáló” utcaszínházi produkciók  leggazdagabb tárháza mutatkozik be a fesztivál színes program-forgatagában. Chilétől Spanyolországig, Szlovéniától az Egyesült Királyságig, Franciaországtól Hollandián át Magyarországig mindenhonnan érkeznek és a fesztivál minden napjára jutnak zenés, táncos, bábos vagy óriás szerkezeteken tovaguruló látnivalók. Keresni se kell, járnak-kelnek és mulattatnak mindenfelé.

Az állandóan mozgó, itt-ott felbukkanó produkciók mellett – közkívánatra – idén is elvarázsolja közönségét, a naponta többször is, a nagyszínpados koncertek közötti szünetben, a Nagyszínpad keverőpultja felett magasló grandiózus produkció, a spanyol La Tal: Carilló című előadása. A Sziget védjegyévé vált “toronyóra” már a nulladik naptól ejti csodálatba a nézőket, s teszi ezt az összes fesztiválnapon.

 

Minden fesztiválnapon jelentkezik majd a Correquetepillo színház egyetlen tagú társulata. Cristián Palacios, akit mindenki csak Palacete-nek hív, Chieléből érkezik két produkcióval. Óriásbábjaiba bújva mosolyt csal az emberek arcára, ahogy a semmiből betoppan az életükbe, és továbbáll a semmibe, ha már mindenkit sikerült megnevettetnie.

 

Szintén mindennapos élményt nyújt a spanyol Always Drinking Marching Band. A nyolc zenészből és őrületes bohóc frontemberből álló zenekar 2005 óta a világ számos fesztiválján sikert aratott őrületes produkciójával. A vándorló rock’n’roll érzés mindenkit magával ragad és képtelen interakcióra kényszerít a sárga-fekete bandával.

 

Franciaországból érkezik a Barbarythms, egy fantasztikus szerkezet, mely egyedülálló a világon. Működtetőjének bársonyos hangjával együtt adják a csodás koncertet, amit a közönség maga állíthat össze, hiszen a verkli könyvtárában klasszikusok, népdalok, jazz, samba és rock’n’roll egyaránt megtalálhatóak. Békebeli francia, Szajna-parti hangulat lengi át a Duna közepén lévő Fesztiválköztársaságot, szintén minden nap.

 

Egy zsúfolt, őrült fesztivál olyan, mint egy nagyváros. Napközben tömegek élik városi életüket, sétálnak, vásárolnak, beszélgetnek és a tömegben egyszer csak köréjük fonódik egy produkció, békét és nyugalmat árasztó klasszikus zenei élmény. Hagyjuk magunkat meglepni és eltéríteni, hiszen az életben éppen az a jó, hogy váratlan és csodálatos. Ezt bizonyítja a Szlovákiából érkező Opera-projekt, a Lírai percek.

A fesztivál minden délutánján felbukkan valahol Ágoston Béla legújabb formációja a Bongadongó, hogy dongva bongjon vagy ha tetszik, bongva dongjon. A szerethető, követhető menetzenében fúvós, pengetős és rángatós hangszerek jutnak szóhoz.

 

A Dicyclet egy csodálatos, emberi erővel hajtott, 2,7 méter magas kerékpár, ami Európa-szerte számos fesztiválra, rendezvényre, múzeumba elgurult már. A kaszkadőr mutatványokra is képes, svájci pontossággal bukfencező, forgó szerkezettel minden nap délután kerekeznek végig készítői a Sziget Fesztiválköztársaság útjain.

A holland Compagnie DaaD La Cuisine Macabre című kísérteties előadása a régmúltba, a bájitalokat árusító vándor kuruzslók és sarlatánok világába repít vissza. A szakadt, gyanús kinézetű kompánia rozoga kordét tolva rója az utcákat, keresi a legmegfelelőbb helyszínt megtévesztő és fekete humorral tarkított előadása számára. Az előadás pénteken, szombaton és vasárnap lesz látható.

Az Egyesült Királyságból érkezik a Half Human Theatre The Courgettes című előadása, egy kulináris káosz, étlapon az íny- és talpcsiklandozó ska, dzsessz, swing és rock‘n’roll örökbecsűkkel. Ugyanez a fantasztikus társaság mutatja be – nap mint nap – a The Streetlights című előadását is, mely egy igazi, mobil házibuli hangulatot ígér.

 

A szigetországból érkezik szintén a Swank társulat, mey két előadással is készül a Szigetre. Egyrészt bemutatják a Vágyra Járó és Járva Vágyó kisasszonyt. A tettre kész, sárkányon lovagló hölgyek véget nem érő, hiábavaló keresztes hadjáratának célja fényes páncélú lovagjuk fellelése. A Be prepared – Túra indul! című produkcióban a túravezető lányok széles mozdulatai köré mindig nagy tömeg verődik össze. Aki beszáll a 'Halandzsa bandzsázásba', jutalma egy jelvény.

 

Az angol Flying Buttresses előadásában két idős serpa Obliviából érkezik, évmilliókkal ezelőtti időkből, súlyos gondolatokkal és még súlyosabb puttonyokkal. Bárki összefuthat velük, Hodman és Sally szívesen beszélgetnek bárkivel, miközben megfelelő táborhelyet keresnek. És közben ők is felfedezik a modern világot.

 

Creature Feature Gorillák című produkciója nem más, mint vad találkozás három ezüsthátú hegyi gorillával és félelmet nem ismerő idomárukkal. Az apa egy 270 kilónyi főemlős, domináns hím, az anya kurkászó, hónaljvakaró és még dominánsabb nőstény, a kölykük viszont bolyhos, ennivaló veszedelem. Vigyázzanak rájuk, védett állatok, de ők nem biztos, hogy mindig vigyáznak. Közel menni veszélyes is lehet! Jönnek minden nap.

 

Frolicked produkciójában Artúr, a jegyszedő megöregedett és kissé morózus lett, de még mindig nagyok az elvárásai: fontos számára a higiénia és a jó megjelenés. Csak alapos tisztálkodás után érdemes e színes bábegyéniséggel találkozni, és ilyenkor is csak megfelelő öltözékben. Szintén a Frolicked előadása a Tabitha, a kísértet. Tabitha egy viktoriánus kori bejárónő eleven kísértete. Megfigyelhetjük, miközben kísértve takarít vagy takarítva kísért. Nap mint nap, a Szigeten.

 

Az angol Apus The Birds című előadásában a fehér, csillogó, három méteres állatok tűnnek fel. Egyszerre jó kedélyűek és bájosak, látványuk lenyűgöző. Kísérőjük Apus Őrnagy, a felfedező. Az óriási albínó pávák különleges tulajdonsága, hogy éjjel világítanak.

Fotóinkon a 2011-es és a 2012-es Sziget kis (és nagy) utcaszínházi produkciói láthatók.


Képtár

  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15616
  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15617
  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15608
  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15609
  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15610
  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15612
  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15614
  • A hír, amire vártam: kis utcaszínházak a Szigeten kép 15615
 

 

Szólj hozzá!


John Lennon, Yoko Ono – IMAGINE: újrakeverve visszatér a mozikba

John Lennon, Yoko Ono – IMAGINE: újrakeverve...

John Lennon és Yoko Ono sajátos látványvilágú zenés filmje digiálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal rövid időre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Varga Viktor gyerekkorában temetéseken énekelt

Kevesen tudják, hogy Varga Viktor operaénekesnek is tanult, aztán a jazz felé fordult. Ha nem zenél, akkor fest vagy szobrászkodik, pihenésként pedig meditál – mostanában idejének nagy részét a próbateremben tölti.

Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Aduász címmel új dalokat tartalmazó stúdiólemezt készített Rúzsa Magdi. Az énekesnő februári dupla (telt házas) Aréna-koncertje is megjelent CD-n és DVD-n.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek