A magyar Woodstock ötvenedik évfordulójára rockfesztivált rendeznek Miskolcon

2023/03/08  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Fél évszázada, 1973. június 10-én tartották a miskolci Rockfesztivált, amely meghatározó eseménye volt a hazai könnyűzenei életnek. A rendezvényt hazánk első fesztiváljaként tartják számon, amelyen a kor legjelentősebb előadói léptek fel.

DVTK-stadion, Rockfesztivál. Demjén Ferenc: Fortepan/Gyulai Gaál Krisztián

A rocktörténetírók által csak "magyar Woodstockként" emlegetett fesztiválon olyan zenekarok/előadók léptek fel, mint az Ex Vér, Theatrum, V’73, Nonstop, M7, Delhusa Gjon, Neoton, Mini, Syrius, Corvina, P. Mobil, Generál, KITT-Egylet (Koncz-Illés-Tolcsvay), Bergendy.

Delhusa Gjon (FORTEPAN/Urbán Tamás)"A miskolci fesztiválra a nagy amerikai rendezvények első éve (1967) után fél évtizedes fáziskéséssel került sor, abban az időszakban, amikor Nyugaton éppen véget ért a nagy fesztiválok korszaka. Magyarországon Miskolc egyedül töltötte be Monterey, Woodstock, Altamont és Watkins Glen szerepét, vagyis egyszerre volt ígéretes kezdet, csúcspont, legnagyobb tömeget vonzó esemény és keserű, botrányos befejezés.

A sajtóban a mai napig “kis magyar Woodstockként” emlegetik, bár a fesztivál idejére a hippikorszak gyakorlatilag véget ért, a miskolci közönség soraiban nemzedéki öntudatot, közös összetartozás-élményt már nem lehetett találni. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a hetvenes évek elején a magyar rockzenészek (és közönségük) körében egy generációváltás zajlott le. Feloszlott az Illés, a Metro, átalakult az Omega, ami továbbgyűrűzve szinte minden élvonalbeli együttesben gyökeres személyi és zenei változásokat eredményezett. Ennek következtében Miskolcon a fellépő zenészek (és közönségük) szinte minden rendszer és stílus szerinti válogatás nélkül követték egymást. A színpadon és a nézőtéren jelen voltak a beat, a progresszív hippi rock és az 1970-es évek trendi popegyütteseinek képviselői és rajongóik.

DVTK-stadion, Rockfesztivál. Szörényi Levente. Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

A miskolci fesztivál ötlete Tolcsvay Bélától származik, akit miskolci ismerősei meggyőztek arról, hogy az ország akkori második legnagyobb városa nem lehet meg “korszerű ifjúsági park” nélkül. Mivel a városi tanács erre nem tudott (nem akart?) elég anyagi forrást fordítani, Tolcsvay egy rockfesztivál szervezésében látta a megoldást, amelynek bevételei nagy mértékben hozzájárulhatnak a beruházás megvalósításához. Mozgósította a zenésztársadalmat, és ennek eredményeként sikerült 14 együttest, 2 szólistát és 3 lemezlovast (Dévényi Tibort, Keresztes Tibort és B. Tóth Lászlót) rávennie a fellépésre.

DVTK-stadion, Rockfesztivál. Középen Bergendy István.Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

A fesztivál helyszíne a DVTK-stadion volt, a sportklub elnökét ugyanis szintén sikerült meggyőzni a kezdeményezés ígéretes voltáról. A szuperkoncert mindenesetre csak egy napra kapott hatósági engedélyt, ráadásul a miskolci polgárok éjszakai nyugalmát sem volt szabad megzavarni, így délelőtt 10 és este 9 óra között kellett lebonyolítani a korszakos jelentőségű eseményt. A rendezvény rendjének biztosítása szakértő kezekbe került, ugyanis a sportpálya körüli futópályán kutyás rendőrök és ifjúgárdisták választották el a közönséget a zenészektől.

DVTK-stadion, Rockfesztivál, Bródy János autogramot ad ifjúgárdistáknak. Fortepan / Urbán TamásA 20 ezer főnyi közönség az esti kényszerű befejezés előtt már kezdett volna “woodstocki” hangulatba kerülni, a Bergendy fellépése alatt néhányan berohantak a pályára, de a rend éber őrei megfékezték a rendbontást, a renitenskedőket gyorsan elvezették (“diósgyőri csata”). Komolyabb és keserűbb következményei lettek viszont Bródy János miskolci “alakításának”, amelyből országos botrány kerekedett, és az évtized hátralévő részében el is vette az illetékes elvtársak kedvét a “fesztiválosdi” folytatásának engedélyezésétől. Bródy ugyanis a KITT-Egylet műsora közben a színpadról cikizni kezdte a rendőrséget: “voltak, akik már tegnap lejöttek Miskolcra, és nem volt hol aludniuk, padokon, az Avas oldalában akarták tölteni az éjszakát. Részükre a rendőrség szállást biztosított.” Ez annyira kiverte a hatósági biztosítékot, hogy az ügynek fejleményei lettek, büntetőeljárás, letiltás stb.

DVTK-stadion, Rockfesztivál. Török Ádám.Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

Jellemző az “illetékesek” hozzáállására, hogy (bár a szervezők természetesen elküldték a meghívókat) a miskolci fesztivál nem keltette fel sem a Magyar Rádió, sem a Televízió érdeklődését, a Hungarotonról nem is beszélve. Pedig Magyarországon akkor még lényegesen egyszerűbb lett volna a jogdíj-kérdéseket egyeztetni, mint Nyugaton, csakhogy éppen a szórakoztatóipar állami monopóliuma miatt nem volt igazán senki sem érdekelt egy valószínűleg hatalmas üzleti sikert hozó film és nagylemez(ek) elkészítésében. Így maradtak a nyomtatott sajtó beszámolói és egy néhány perces amatőr filmfelvételek." Forrás: National Geograpchic: Legendás fesztiválok

Ami 2023-at illeti: sajnos nem mindenki lesz ott a mai is zenélők közül, de az ötven évvel ezelőtti fesztivál több résztvevője is színpadot kapott, köztük a P. Mobil és Tátrai Tibor, aki új formációjával, az Artisjus-díjas godfaterrel lép a közönség elé. Az első fellépők között még Török Ádám neve is ott volt (r.i.p.). A feszt adatlapja és a jegy csatolva!

A Lovagi tornák terén fellép még az Ivan and the Parazol, Péterfy Bori és a Love Band, valamint a Bohemian Betyars, és az LGT-tagokat is felvonultató Zenevonat produkciót is láthatja-hallhatja a 2023-as közönség.

Az 1973-as ilyen (is) volt:

Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

A FORTEPAN galériája az eseményről még több fotóval itt.

 

magyar Woodstock, rockfesztivál, 1973, Miskolc

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek