A Sziget maga a drog

2016. augusztus 15.  ·   Fesztivál   ·  mmi

Komoly függőséget okoz ugyanis. Miután az ember szombaton későn, jobban mondva: vasárnap korán megy haza, eldönti, tart egy pihenőnapot... Aztán délután öt felé kezdi nagyon kényelmetlenül érezni magát, s hullafáradtság ide vagy oda, hatkor már kint van a Szigeten megint, és a világ rendje helyreáll. Megvan a dózis!

A Sziget maga a drog

Hogy mitől fáradtunk el szombaton?

Először is megnéztük a saját egyházzal (timuriánus) és templommal (ez nem igaz) rendelkező Timur Lenk zenekar akusztik koncertjét az Art Zone-ban. A véresen komolyan komolytalan zenekar hatalmas sikert aratott a külföldiek körében, főleg, hogy Taki egy kalitkából énekelt, és a dalok előtt megpróbálta összefoglalni a mondanivalót angolul, ami az "Egy tál dödölle" esetében nem volt annyira egyszerű.

A 19.00 órai őrület szombaton a colorparty volt. Leszarom, mondtam, és eltettem a gépet, egyszer már én is benne akarok lenni a cuccban nyakig. Sikerült - bokáig. Köszönet a német srácnak, akitől színes port kunyeráltam a markomba, és adott egy teljes zacskóval :) Próbáljátok ki egyszer, felszabadító érzés a visszaszámlálás után takkra a levegőbe hajítani egy zacskó piros port, és aláállni. Semmi értelme, de jó, és utána egész este prüszkölhetsz és porolhatsz, de amikor még órák múlva is szembejönnek a színes emberek, akkor nem tudsz nem vigyorogni.

Nagy szomorúságunkra a Leningrad koncert percre pontosan akkor kezdődött, mint a Muse, így fájó szívvel lemondtunk orosz kedvencünkről, némiképp azonban kárpótolt minket az amerikai Kulturshock koncertje, ami olyan volt, mintha összekavarták volna Goran Bregovic bandáját és a Leningradot. A közönség is legalább annyira imádta őket, mint az előbb említett kettőt.

Belenéztünk Sigur Rós koncertjébe – hát ekkora csendes ülős bulit a Szigeten még nem láttam, mindenki a földön ült/feküdt, kivéve a Muse-ra helyezkedők, akik nem merték ezt a kockázatot bevállalni. Milyen nyelven énekel? – kérdezték mellettem, bálnául – volt a válasz, és tényleg úgy tűnt. Ez az a koncert talán, amit simán be lehetett volna tenni az A38-ra, hogy aki mindenképpen mély depresszióba akar esni, annak legalább tető legyen a feje fölött (képzavar).

A szombat este abszolút szárja a Muse volt, és ennek az elvárásnak meg is feleltek. Ez az a buli, amit szívesen néztem volna testközelből, de ahogy a hírek megerősítették a félelmemet: a kemény mag odabent az életéért küzdött, és állítólag csak azért nem estek el a nyomás és lökdösődés miatt, mert nem volt arra hely. De ezt majd Labancz kolléganő kifejti, mert ő ott volt... Abból a távolságból, ahol mi álltunk, voltak a koncertnek olyan percei, amikor konkrétan nem hallottunk semmit, a kivetítőn láttuk, hogy azért történik valami. Az a jó, ha egy ilyen koncert hangereje leszedi az ember fejét, de nyilván ehhez a környező kerületek lakosságának is volt hozzátennivalója. A vége felé a mi szegmensünk elfáradt a nagy fülelésben, és megkezdődött a népvándorlás, de összességében – látványban és hangzásban – egy igen profi koncert volt, és mondom ezt úgy, hogy nem igazán vagyok fan.

A végefüggöny után rohantunk az A38-ra, ahol a másik nagy kedvenc, a Molotov zúzott. Azon röhögtünk, hogy még így is biztos beleesünk némi putázásba, erre belépünk, és a kivetítőn egy hatalmas felirat: PUTA – és persze mindenki ezt üvöltötte. Így legyen ötösünk a lottón.

Mivel múltkor csak a végét sikerült látni, megvártuk a csúszásban lévő Nagy Utcaszínházat, hogy pótljuk az első felét. A negyedik napon az embernek kissé lejjebb van az ingerküszöbe, tehát amikor már ment az előadás, és egy magyar fiatalokból álló csoport a földön álló embertenger közepén állva ordítozott – az eseményeknek háttal, nagy nehezen felcihelődtem, és megkértem őket, hogy ordítozzanak már egy kicsit távolabb. 20 éve járok szigetelni, de ez volt az első, hogy én is tapsot kaptam.

Következett a magyar színpad, ahol a Vad Fruttik tolta – hatalmas és lelkes tömeg előtt, tehát a Fáj a fejem... úgy szólt, mintha egy kisebb település teljes lakosságát vették volna igénybe egy algoflex reklám forgatására.

Ha csömöröd van a mindenféle zenéktől, és már csak a nagy rocklasszikusok tudnak felrázni az apátiából, mindenképpen javasolható a Jack Daniels-udvar, ahol jó eséllyel az összes sláger felcsendül, amire a szigetelésben megfáradt lábak újfent lelkes bokázásba kezdenek, nem beszélve a névadóról... Hát, valahol itt ért véget a szombat este, és kezdődött a vasárnap...

***

Szóval, ott kezdtem, hogy vasárnap megpihenek, de aztán elmúlt. Az van, hogy az ötödik napon már az energiaital sem segít, de amikor átléped a beléptetőkaput és túl vagy a motozáson, azonnal bekapcsol a Sziget-üzemmód. Túl sok helyen nem jártam, de azok abszolút elégségesnek bizonyultak.

Nagy szerencse, hogy a Fidelio színpadon kényelmesek a babzsákok, az ember 3 órán keresztül is elheverészik rajtuk, és még kiválóan szórakozik is. Az Óbudai Danubia zenekar kezdett hatkor, utána az Alföldy-féle Varázsfuvolából látttunk-hallottunk részleteket, énekeltünk az Örömódából, szigorúan magyarul, majd cigány zenét játszott a zenekarral és nélküle Vidák Zsigmond – mindezt a közönség lelkes figyelmétől kísérve. Két magyar srác ugyan megpróbálta széttrollkodni a dolgot, de a biztonsági őr roppant udvarias ajánlására elhagyták a terepet. (Megjegyzem, itt is kénytelen voltam csend-őrködni, egyszerűen nem értem, ha játszik a zenekar, akkor mér kell ordítva beszélgetni – ráadásul egy szakmabelinek.) Szóval, a komoly zenétől félnetek nem kell.

A java csak a végén jött: a menetrend szerint ekkor lehetősége van bárkinek arra, hogy vezényelje a zenekart. Egy kisfiú kezdte, a cukiságfaktor persze működött, majd egy vagy bepiált, vagy alapjában véve is bolond csaj jött, aki kisebb showműsort csinált a dologból, mellettem az operaénekesek sírva röhögtek – meg úgy mindenki. Az is roppant szórakoztató, ha pedagógiai jelleggel a zenekar abban az ütemben játszik, ahogy a karnagy vezényel... Két srác azonban olyan profizmussal kezelte a pálcát, hogy tomboló taps kísérte a produkciójukat, majd a végén, aki csak akart, felállhatott a színpadra, így tömegvezénylés zárta az estet. KÖSZI!!!

Egyetlen koncert volt a kívánságlistán, és mivel a nagyszínpadon Guetta kezelte a laptopját, egész könnyen meg lehetett közelíteni a világzeneit, ahol Rachid Taha röpítette át egy másik világba a közönséget. Mindenhol mindenki táncolt, nem is lehetett másképpen, annyira magával ragadó a zene, meg persze a pasi is, aki remek hangulatban (...) és cigarettával a kezében vezényelte le az arab őrületet.

Egyetlen program volt még hátra, az újcirkusz. Szerencsére rossz sorba álltam, így sikerült egy zseniális, sosem látott produkciót megnézni a már két éve látott – mondjuk,azóta  felújított – magyar műsor helyett. Ennek az ára 3/4 órás sorban állás volt, és így is az utolsó 10 ember között voltam, akit még beengedtek. Volt némi pánik, mert a sor vége nekilendült, amikor elindult a beengedés, és az alját nemes egyszerűséggel nekipréselték a kordonnak, de egy józan szigetelő addig ordított, amig abba nem hagyták a nyomulást. Cirkuszi előadás kádra, csaptelepre... SOAP. Nem spoilerezném, hátha valaki meg akarja nézni, annnyit mondanék, hogy a közönség állva tapsolt a végén, és közben is  a maximumon volt a tetszésnyilvánítás. Óriási volt, na. Fontos tehát: ha meg akarjátok nézni, egy órával a kezdés előtt oda kell állni a sátorhoz, ezzel jár az élmény, ami azonban mindenért kárpótol majd.

Monday, monday

A kultikus britpop szenzáció, az Oasis egykori gitáros-dalszerzője, Noel Gallagher mutatkozik be a Sziget hétfői napján a Nagyszínpadon mostani formációjával, a High Flying Birdsszel. Ma ad koncertet Sia, a CHVRCHES, az M83, a Systema Solar és Lajkó Félix is.

A már jó ideje feloszlott Oasis 2000-ben járt a Szigeten, de akkor Noel Gallagher nélkül. A manchesteri gitáros-énekes előtt a szintén brit Years & Years és Kaiser Chiefs, utána a tehetséges ausztrál dalszerző-énekesnő, Sia (Sia Kate Isobelle Furler) zenél a Nagyszínpadon a fesztivál utolsó előtti napján.

Az A38 színpadon az egyaránt brit Tourist, CHVRCHES és TroyBoi, az amerikai Neighbourhood, majd éjfél előtt a francia M83 lép színpadra, a Világzenei színpadon a hazai Cimbaliband után az olasz Mau Mau, az egyaránt kolumbiai LA-33 és Systema Solar, végül Lajkó Félix zenél, utóbbi az Óperentzia együttessel.

A Telekom Arénában a magyar Belocca és a lengyel Blinders után két holland produkció, a Volt & State és Nicky Romero, végül, már hajnali 4-től a belga Yves V játszik.

A Petőfi Rádió-VOLT Fesztivál színpadon A Dal 2016 győztese, Freddie 16 óra 30 perctől énekel, utána következik a SuperStereo, az Anima Sound System, a 30Y, Odett, éjfél után pedig Tesco Disco lesz. Az Európa színpadon a dán Palace Winter, a német Fatoni, a belga La Smala, a luxemburgi Say Yes Dog, illetve a cseh En.Dru mutatja be műsorát.

A Blues kocsmában a Pribojszki Mátyás Band és a Paddy and the Rats szórakoztatja a közönséget, a Fidelio klasszikus, opera és jazz színpadon az állandó program, az Óbudai Danubia Zenekar, a Talamba Ütőegyüttes, és az operaóra mellett a Párnitzky Quartet is muzsikál. Az Afro-latin-reggae faluban Samba Fever címmel afro-brazil táncshow lesz, később kubai dj-k, Jose Dj és Dj Salazar pakolják a lemezeket. A Budapest Park tribute színpadon a The Bits Beatles-számokat játszik, a Hollywood Rose pedig Guns 'N Roses slágereket.

Hajrá!

Képeskönyv itt 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Cotton Eye Joe Komáromba megy

Cotton Eye Joe Komáromba megy

Az amerikai folk legendás alakja, Cotton Eye Joe lesz a 18. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál „díszvendége”. A Rednex látványos show-val...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Toto Cutugno csiszolatlan gyémántra bukkant, el is hozza Budapestre magával

Toto Cutugno – díszvendégként vagy zsűritagként – mindig jelen van a Sanremoi Fesztiválokon. Az idei Sanremoi Young Fesztivál nagy felfedezettje a csupán 16 éves Eden Lorenna: amint felcsendült  a hangja, Toto Cutugno rögtön tudta, hogy egy csiszolatlan gyémántra lelt. A verseny után azonnal felvette a kapcsolatot Edennel, és...

Ismét Budapesten az IL VOLO – az Arénában ünneplik 10 éves karrierjüket az olasz világsztárok

Tavaly megígérték, idén teljesítik: nagy sikerű koncertjük után ősszel visszatérnek Budapestre az IL VOLO tagjai. A klasszikus és pop-zene határait feszegető, tíz éves jubileumát ünneplő együttes szeptember 29-én a Papp László Sportarénában ad koncertet.

50 év, 25 zenész, 1 színpad: Vámos Zsolt-jubileum az Analógban

VÁMOS ZSOLT – "50 ÉV Lélekjelenlét" címmel szülinapi koncert lesz április 25-én az Analog Music Hall-ban, ahol az ünnepelt mellett 25 zenész lép fel együtt és egymás után.

Wolf Katitól a Rolling Stones-on át Vivaldiig: itt a margitszigeti szökőkút műsora!

Péntektől ismét működik a margitszigeti zenélő szökőkút. A szökőkút ezer négyzetméteres medencéjét 227 színes lámpa világítja meg – s közben zenél, csak zenél...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek