Ahol a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek és a közönség a fűben táncol – Paloznaki Jazzpiknik

2023/07/19  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Alig két hét múlva ismét a Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában gyűlnek össze a jazz és a jó bor szerelmesei, az idén már 11. alkalommal megrendezendő Paloznaki Jazzpikniken, ahol többek közt olyan neves fellépők gondoskodnak majd az igényes szórakoztatásról, mint Rick Astley, a Thievery Corporation, a Level 42, a Dirty Loops, Nik West, vagy az Incognito.

Paloznak

A Balatontól egy kőhajításnyira, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknik-hangulatra számíthatnak a látogatók. A 500 lakosú falu – Füredről csak 10 perc autóval – ilyenkor három napra a jazz balatoni fővárosa lesz: a falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek.

Az idei programkínálatban található a már visszatérő vendégnek számító Rick Astley, aki a nyolcvanas években vált világsztárrá búgó hangja és sármos megjelenése okán, majd jó ideig hanyagolta a színpadi létet, hogy több ideje legyen a családja számára. A 2000-es évek elején azonban visszatalált a közönségéhez, és azóta új albumokkal is megörvendeztette rajongóit.

A fesztivál kettes számú nagy dobása a Thievery Corporation. A washingtoni duó története több mint két évtizede indult, zenéjükben a dub, a bossa nova, a trip hop, az acid jazz és az elektronika műfajai keverednek.1997-es debütáló albumuk, a Sounds from the Thievery Hi-Fi az elektronikus zene egyfajta újradefiniálásaként született meg, és úttörő jellege hamar világszerte ismert lett. Hangzásuk spektruma az évek előrehaladtával csak nőtt és nőtt, ennek lenyomatait nyomon követhetjük terjedelmes diszkográfiájukban – az elmúlt több mint húsz évben tíz stúdióalbumot hoztak ki. 

A Level 42 csapatát szintén a nyolcvanas években fedezte fel magának szélesebb körben a közönség. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funk, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, amelyért milliók rajonganak. Világszerte több mint 30 millió eladott lemezük van. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over. A Level 42 frontemberét, Mark Kinget több amerikai és brit zenei szaklap is a világ legjobb basszusgitárosának kiáltotta ki, a zenekart pedig éveken át a legjobb brit bandának választották meg.

A három fiatal svéd zenész alkotta Dirty Loops 2011-ben robbant be a zenei világba, amikor feltöltötték a YouTube-ra sajátos Lady Gaga feldolgozásukat. A kísérletnek induló, pop-funk-jazz fusion feldolgozásokon alapú sorozatuk ma már világhírű produkciónak számít, 2014 óta saját albumokat is megjelentetnek.

Az extravagáns megjelenésű Nik West nem csak azért figyelemre méltó, mert érintett a Prince-t körülvevő személyi kultuszban, de saját jogán is: basszusgitárosként és énekesként is egyaránt a funk stílus szuggesztív képviselője, akiről a legnagyobbak nyilatkoznak elismerően. Hangszeres játékát Larry Graham és Marcus Miller inspirálta, énekesnőként az AC/DC Black in Black albumának újraéneklése kapcsán lett ismert. Népszerűségéhez tagadhatatlanul hozzájárul extrém külseje, festett punk frizurája is. Szinte az összes zenei magazin címlapján megfordult már.

A hetvenes évek brit fúziós jazz-funk világából kinőtt Incognito két kitűnő zenész, Paul „Tubbs” Williams és Jean-Paul „Bluey” Maunick stúdióprojektjének indult. Az együttest 1979-ben alapította Tubbs és Bluey, a Light of The World formációból való kiválásukkal. 1992-ben jelent meg Don’t You Worry ’bout a Thing című daluk, amely óriási sikert ért el, egyből sláger lett, és azóta számos feldolgozást élt meg.

A legnagyobb húzónevek mellett természetesen jó pár hazai formációval is találkozhatunk majd. A teljesség igénye nélkül ott lesz Barabás Lőrinc zenésztársaival karöltve, A Dal című műsorban is fellépő fiatal tehetség AZORKA, az Ivan & The Parazol duó formában, az Irie Maffia csodálatos hangú énekesnőjének saját projektje a Sena Dagadub, a Simon and Garfunkel számokat megelevenítő Kodachrome duó, a Punnany Massif énekese, Meszka (Meszes Balázs), Soma Mamagésa legújabb zenei formációja a Vanavan, Bozoky Felicia Lili énekes-dalszerzőnő egyszemélyes projektje, az I Am Soyuz, vagy a Vavra Bencével erősítő Random Trip csapat.

  • A szervezők a kicsikre is gondolnak, így a gyerekeket fejlesztőprogramok, festőműhely, környezetvédelmi előadások, valamint a Jane Goodall Intézet munkatársai várják az állatvédelemmel kapcsolatos játékokkal, kézműves foglalkozásokkal.
  • A Jazzpiknik menüjében a street foodé a főszerep. Kóstolhatunk autentikus amerikai BBQ ételeket, édes és sós gőzgombócokat, grillezett szendvicseket, mexikói burrítót, friss tengeri-, és édesvízi halas ételeket, spéci burgereket, vegán ételeket, pljeskavica, és csevap különlegességeket.
  • A Faluközpont elengedhetetlen eleme a lángos és a szalagos fánk, a pulled pork szendvicsek és az autentikus görög gyros. Aki pedig valami édesre vágyna a paloznaki éjszakában, ott lesznek a mennyei bubblegofrik, a kézműves fagyi, valamint a spanyol fánkok. A szomjas fesztiválozóknak pedig a híres hazai pincészetek borait, söreit, pálinkáit, és pezsgőit ajánljuk.

     

    Minden további infó a fesztivál honlapján található: Paloznaki Jazzpiknik

Paloznaki Jazzpiknik, fesztivál, 2023, koncert, Rick Astley, Thievery Corporation, Level 42, Dirty Loops, Nik West, Incognito, Random Trip, Barabás Lőrinc, Jazzbois, Fiúk, Call Me Unique, Sena, Vavra Bence, jazz, bor

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek