Fenekedre pecsét lesz! - Ördögkatlan 2013

2013/06/27  ·   Fesztivál   ·  mmi

Megvan a Szigorúan őrzött vonatokból a fenékpecsételős rész? Na, ha lejössz az Ördögkatlanra, akkor a palkonyai vasútállomáson megismétlődik a filmtörténelem. Sőt, ha melléd szegődik a szerencse, maga Jiři Menzel fogja majd a pecsétnyomót. És ez csak egy kis színes a 2013. július 30. és augusztus 3. között megrendezésre kerülő baranyai fesztivál programjai közül.

Fenekedre pecsét lesz! - Ördögkatlan 2013

Mi már előre szeretjük ezt a fesztivált, mert - ahogy a szervezők is megerősítették - évről évre megtörténik, hogy eltörlődnek a határok az egyes műfajok között, és a közönség egyforma intenzitással "fogyasztja" mindazt, amit komoly előkészítési munkálatok után elébe raknak. 

Bárhová lép a (természetesen) mezítlábas fesztiválozó a kis baranyai falvakban az Ördögkatlan ideje alatt, mindenhol színes és pezsgő, igényes és ritkaságszámba menő, nyugalmat és felszabadult vidámságot árasztó eseményeket (koncerteket, színházi előadásokat, játszóházakat, táncházakat, műhelyeket, kiállításokat, filmeket: azaz Életet) talál. 2013. július 30 és augusztus 3 között újra van öt napunk arra, hogy jók legyünk. Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és a Vylyan Terasz mellett most új helyszínként Beremend is része lesz annak az összművészeti nyüzsgésnek, és egymásra való rácsodálkozásnak, amit a Katlan jelent – immáron hatodik éve.

A vicces az egészben azt, hogy ezt az összművészeti óriásbulit városi emberek csinálják javarészt városi emberknek - falun:) De úgy tűnik, valamit nagyon jól csinálnak, mert mind a fellépők, mind a falvak lakossága, mind a fesztivál hűséges vagy új látogatói - egyaránt nagyon várják ezt a pár napot nyár derekán. Innen valahogy egyetlen zenekarnak sem olyan égető hazarohanni, és egyre több kertben, udvarban látják szívesen - minimális térítés ellenében - a fesztiválozók sátrait.

A díszvendégek idén különböző művészeti ágak világhírű képviselői: korunk egyik legjelentősebb színházi alkotója, Nagy József rendező-koreográfus Nagyharsányban színészként, festőként, fotósként és beszélgetőpartnerként is megmutatkozik. Bukta Imre, a „mezőgazdasági művészet” megalkotója a tervek szerint nemcsak kiállít, de installációval és performansszal is készül a fesztiválra. Jiři Menzel, a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és számos legendás filmalkotás rendezője is elruccan a Katlanba egy beszélgetésre a Kertmoziba. Grencsó István, a magyar avantgárd jazz kiemelkedő alakja pedig az öt nap alatt zenél, workshopot vezet, fotóz, kiállít…  A két álmodozó, vagyis a főszervezők: Bérczes László és Kiss Mónika pedig idén is minden művészeti ág válogatott csemegéit hozzák el a Katlanba.

A fergeteges bulikra vágyóknak csak néhány név az idei könnyűzenei üstből: régi jó katlanos szokás szerint első este a Quimby nyit, utolsó este a Kiscsillag zár (idén Szabó Balázs Bandája az előzenekaruk), köztük pedig olyan együttesek adják a ritmust, mint a Punnany Massif, Péterfy Bori & Love Band, a The Urban Voodoo Machine Londonból és a tavalyi Katlan állandóan zakatoló lelke, a francia Wombo Orchestra; az Európa Kiadó, valamint Rutkai Bori és a Specko Jedno egy-egy lemezbemutató koncerttel érkezik. A 30y Szentimentálé című albumát mutatja be, és sokak kívánságára itt lesz a Kistehén Melankólikusok és természetesen a Psycho Mutants is. 

A klasszikus, jazz, világ- és népzene szerelmesei is megtalálhatják a maguk univerzumát: Alexander Balanescu és Ada Milea a varázslatos The Island-estet hozzák el, fellép a Kiss Erzsi Panchan, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Érdi Tamás zongoraművész templomi koncertet ad, a Soharóza kórus mellett a Csángállótól a Söndörgőig, a Roma Hungaricumtól a Verdi Operakalauzig ezerszínű palettáról választhat minden zenekedvelő.

Heroikus vállalkozásnak lehetünk tanúi a 24 órás Erik Satie Maratonon, és egy igazán különleges élményben is részesülnek az idei katlanozók: Beremenden a Megbékélés Kápolna előtti réten egy nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus által felhangzik Wolfgang Amadeus Mozart fenséges Requiemje! Felettünk pedig a csillagos ég...

Akik a színházi és táncelőadásokat böngészik lázasan a sűrű programban, nem fognak csalódni: Pintér Béla és Társulata a Parasztoperát hozza el, a Jel Színház pedig az 1994-ben bemutatott, BITEF közönségdíjas, legendás Woyzecket; és itt lesz a Forte Társulat az Agota Kristof regényéből készült A nagy füzet című előadásával. A Mulatságot éppen 300. alkalommal játssza Kapa, Pepe és Rémusz (hogy ki melyik szerepet, az ott dől el a helyszínen), érkezik a debreceni és a szabadkai társulat a Fodrásznővel és a Tapasztalt asszony című előadással. Mindezek mellett a teljesség igénye nélkül csak bele-belekapva: a Nézőművészeti Kft. az Ady/Petőfi-t hozza, a KÁVA a Gubancot és a Bábokat, itt lesz az Országos Diákszínjátszó Találkozó fődíjas előadása, a Rontás; a k2 Színház, a Watta Cirkusz és még rengetegen lépnek a deszkákra. A Momentán Társulat pedig a közönség ötletei alapján hoz létre improvizációkból álló előadást. Jó hír a színházszeretőknek, hogy a szervezők forradalmasítják a hajnali/reggeli sorszámosztást, és a nagyharsányi tormateremben idén beszerelik a klímaberendezést.

A legkisebbek olyan csudás élményekkel gazdagodhatnak, mint a Cimbora Mesejátszóház kalandjai, a Pannon Filharmonikusok Csigaház című foglalkozása, a hulladékanyagokból fantasztikus fantáziahangszereket gyártó Bélaműhely Gyerekembereknek szóló programja, a Tenkes Éjszakai Teljesítménytúra, a Bóbita Bábszínház, a Vojtina Bábszínház és a Csiky Gergely Színház előadásai, és ki tudja, mi mindet takarnak a következő címek: Élménykommandó, Énekvarázs, Mesekotyvasztó…? A palkonyai Cifra Műhely kézműves foglalkozásokkal, a Gyerekkuckó játékokkal várja a piciket.

A Rájátszás című sorozatban kortárs költők és zenészek adják fel egymásnak a labdát – a Katlanban Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián, Beck Zoli, Kollár-Klemencz László és Sárközy Zoltán, valamint Szűcs Krisztián, Szálinger Balázs, Beck Laci adnak egymásnak inspirációt. A tavaly nagy sikert aratott pólógyár is folytatódik, ezúttal a Rájátszás kortárs szerzőinek egy-egy verssorát hordhatjuk majd magunkon.

A falvak között nemcsak buszok járnak, de körbekering az Ördögtaxi is! A Faluturisták (rendhagyó idegenvezetés színészekkel) pedig „szájtszíing”-et tartanak azoknak, akik nevetőizmai bírják a gyűrődést. A Réteskészítő műhelybe és a MekCsángó népi konyhára mindenképp érdemes lesz benézni. Éééés végre elfogadta a meghívást maga az ördög is! De csak az őrölhet vele egy malomban (a nagyharsányi faluközpontban), aki férfi a talpán! A Hatok Művészeti Csoport - akik egyébként heten vannak... - megalkotja ott helyben a Láthatatlan Állomást, és ki tudja, ahogy a bevezetőben említettük, Jiři Menzel közreműködésével gyönyörű női idomok is lepecsételődnek.

 

Az Ördögkatlan Fesztivál honlapján: a www.ordogkatlan.hu weboldalon, valamint a fesztivál facebook-oldalán a teljes és részletes program végigböngészhető, valamint minden hasznos információ (szállásokról, utazásról) megtalálható. Nem árt fejben tartani, hogy június 29-ig a fesztiválbérletek 8000,- forintos áron vásárolhatók meg...!

"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete" (Friedensreich Hundertwasser)

Védnökök:  TÖRŐCSIK MARI       †CSEH TAMÁS


 

 

Szólj hozzá!


EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál...

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.
Új koncertek