Fesztivál Szeláví-módra

2022/05/31  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A tavaly útnak indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az Egri vár másolatának környékén rendezkedett be, s az élet apró örömeinek élvezetére invitált mindenkit, aki egy gondtalan hétvégére vágyott, távol a város zajától.

Fesztivál Szeláví-módra

Nem volt könnyű dolga a fesztivál szervezőinek, mert a múlt hétvégén rendezték rengeteg koncerttel a BelFesztet is, amelynek megközelítéséhez elegendő volt felszállni a BKK valamelyik járatára, a Szeláví megközelítéséhez pedig el kellett hagyni a fővárost, s a pilisborosjenői buszfordulótól még némi gyaloglásra is szükség volt – hozzátesszük: csodálatos környezetben.

"De hogy jövünk itt vissza..." – morfondíroztunk délután, amikor leereszkedtünk az erdei út utolsó lejtőjén, gondolva arra, hogy visszafele mindez már emelkedővé válik, sötét is lesz és hát túl leszünk akkor már némi sör- és borkóstoláson is... A kétségeink hamar semmivé foszlottak, mert a kisfesztivál olyan otthonosan rendezkedett be az egri vár másolatának környékén, mintha mindig is ott lett volna, és már az első pillanatolkban biztosak lehettünk abban, hogy minden kaptató megmászása megéri az élményt. (Amúgy solar lámpák mutatták az utat hazafelé :) ) Napozóágyakon, szalmabála-kanapékon és babzsákokon terülhetett el a nagyérdemű, s bár a logisztika komoly kihívást jelenthetett a lakott területtől és mindenféle víz- és áramforrástól távol levő területen, még így is két színpadon folytak a programok.

A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitotta meg, aki barátaival együtt indította útnak a színpadi produkciók sorát. A Feketeügy koncertjét követően az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba irodalmi egy óráját hallgathatta meg a közönség, ahol a dalszerző-író nem csupán saját könyveit mutatta be, de az Elefánt dalok szövegeit is górcső alá kerültek. A pénteki nap fő programját Lovasi András adta, aki három szólólemezét (a Bandi a hegyről, a Tűzijáték délben, valamint a legújabb, Grand Hotel Halmahera című lemezek) dalait mellett Kiscsillag és Kispál számok áthangszerelt változatait is eljátszotta zenésztársaival: a díszletet nem csak a várrom fényfestett falai, hanem a naplemente felhőjátéka is komplettálta, s a kezdeti lézengéshez képest addigra már feldúsult – és hangulatba került – közönség pedig egy emberként énekelte, hogy:

Nekünk idén csak ennyi jutott a fesztiválból, de másnap, bokros teendőink közepette is elhangzott, hogy vissza kéne menni, vissza kéne menni...

Ha visszamentünk volna, szombaton láthattuk volna a Tranzkaphka Live, azaz Závada Péter és Ratkóczi Huba műsorát,  Pilisborosjenő képviseletében fellépett a Baló Sámuel Trió, valamint a Lépjünk a holdra zenekar is. Szintén ezen a napon tartott Jazzkívánságműsort a Sárik Péter Trió, Falusi Mariannal kiegészülve. A koncertek sorát bővítette a Random Trip is – a sorozat ez alkalommal Dés László, Péterffy Lili, Heincz Gábor 'Biga', Nagy Kristóf, valamint Mc Kemon, DJ Q-Cee és Delov Jávor részvételével érkezett a Szelávíra. A szombati napot a Zűrös Banda állítólag fergeteges koncertje zárta.

Vasárnap fellépett többek között a Jazzbois csapata, egy fúziós jazz-hip hop trió Budapestről, de Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska kettőse is ott volt a Szelávín. Ők a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadással érkeztek. A fesztivál hétvégéjét az Anima Sound System Jazz Session produkciója zárta Benkő Dávid és Subicz Gábor közreműködésével, de  – gyermeknapos hétvége lévén – a Szeláví! programjai között a legkisebbeknek is bőséges volt a választék.

A Szeláví! szervezőcsapata idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy az intim, családias hangulatú pikniken kiemelt szerepet kapjanak a környezettudatosság és fenntarthatóság különböző témái. A Pilis Parkerdő Zrt. szervezésében megvalósuló beszélgetés mellett a Capsul Farm csapata bemutatta, hogyan válhat a fogyasztóból termelő. A beszélgetéssel egybekötött gyakorlati bemutatón a kisléptékű ökológiai szemléletű élelmiszer termelés mellett szemléletváltást is elsajátíthatták a látogatók. Részt vett a fesztiválon a Humusz Szövetség is, akik többek között nulla hulladék workshoppal és egyéb érdekességekkel is készültek. Míg a Green Guide Budapest kitelepülésénél interaktív fenntarthatósági kvízzel és játékkal, zöld témájú beszélgetésekkel találkozhattunk. A különféle túrák és kirándulások mellett, amiket a környéken tehetünk, nem csupán helytörténeti érdekességeket tudhatunk meg, de borosjenői söröket és borokat, sajtokat és más (nem csak borosjenői) finomságokat is kóstolhattunk a Szeláví! gasztronómiai bemutatóin. Csak hogy néhányat említsünk, ott voltak többek között a Hajnali Sörfőzők és Jani Papa Pincéje is, de a fesztivál együttműködői között találjuk a pilisborosjenői Mandelbrot Pékséget is.

Az AlterRába fesztiválról szóló mai cikkünkben idéztük az idei fesztivált lemondó szervezők üzenetéből, amelyben így fogalmaztak:

"Menjetek főleg azokra a fesztiválokra, ahol tudjátok, hogy lelkes kis csapat építette és szükségük van minden belépőre, támogatásra és nyilván a program is tetszik nektek!".

Kedves kisfesztiválunk szervezőcsapata lelkességét azzal szeretnénk megköszönni, hogy jövőre is ott leszünk velük, reméljük ugyanott – idén pedig még találkozhatunk velük Kapolcson, a Bondorodó fesztiválon, június 10. és 12. között, ahol a  Bordűr – Bor-és Művészeti Páholyban olyan előadók lépnek majd fel, mint például Csemer Boglárka (Boggie), a You, vagy a Valami Swing zenekar. Itt hallhatja a közönség Szász Veronika és Bata István duóját, a VENIt, illetve Németh Juci és G. Szabó Hunor kettősét is. A Bordűrben ad jazzkoncertet a Borbély Mihály Quartet, illetve az Edina and Friends (RO) zenekar is. A Cseh Centrum támogatásában szombaton DJ Gadjo is ezen a helyszínen lép fel, de itt láthatjuk az ukrán-magyar kooperációban működő Ptah Theater előadását is. A vasárnapi záróakkordot Beck Zoli önálló szerző estje adja, ahol régi és új dalok is felcsendülnek majd. A Torkolat – Sörkertben lép fel Pribojszki Mátyás és Szász Ferenc duója, a Grunting Pigs, érkezik a Crazy Daizy Jug Band, valamint az Esztám Band és Henzee & Hanzee kettőse is. Itt ad koncertet a Fran Palermo Special is.Szólókoncertettel jön a Papaver (azaz Szendrey-Nagy Olivér) és a Kistehén Tánczenekar alapító tagja, Dorogi Péter is.

A részletes program itt.

 

 

Szeláví! fesztivál, egri vár, Pilis, Pilisborosjenő, Bondorodó, Kapolcs

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek