Menopauza 1170x180

Gyárépületekre szabott techno az inotai erőműben – INOTA fesztivál

2023/02/28  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Múlt nyáron már volt egyfajta "próbaüzem" az egykori inotai hőerőműben, akkor többek között fénykísérletekkel, elektronikus zenével és az ipari komplexumot bemutató sétával várták az érdeklődőket, most nyáron, augusztus 31. és szeptember 3. között pedig INOTA elnevezéssel kortárs zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek

Gyárépületekre szabott techno az inotai erőműben – INOTA fesztivál

Az Inotai Hőerőmű megközelítőleg 50 évig szolgáltatott áramot a magyarországi elektromos hálózatba. Egykori  nevén November 7. hőerőműben forgatták a Szárnyas fejvadász 2049 című film egyes jeleneteit. 2001-ben zárták be, azóta a fotósok népszerű zarándokhelye.

Vereckei Ákos, az INOTA zenei programszervezője szerint a fesztivál zenei koncepciója a kortárs könnyűzene jövőjének bemutatása. Alapvetően kísérletező előadók, zenekarok lépnek fel a mai könnyűzene legkülönfélébb területeiről a kortárs zeneszerzőktől a klubzenén át az ipari technóig. A fellépők között lesz az új lemeze világpremierjét a fesztiválon tartó Extrawelt, a tavaly ősszel új albummal jelentkező Daniel Avery vagy a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi. Az első nevek között van az érzelmi örvényeket előidéző szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt, az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész, Slikback és a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke is.

A magyar zenei színteret képviseli majd többek között Mákó Mári, a Platon Karataev, Iamyank és a Zagar.

Besnyő Dániel, az INOTA egyik főszervezője, a Central Production fényművésze elárulta: dédelgetett terve volt fényfestések, fénykísérletek megvalósítása kifejezetten elhagyatott, bezárt ipari építményekben, amelyek a múltban fontos szerepet töltöttek be. Így esett a választás a 8-as út mentén fekvő inotai hőerőműre. A fesztivál vizuális koncepciója ez alapján született meg – tette hozzá. Mint elmondta, újranyitják az erőmű bezárt területeit, ahol fényinstallációk lesznek láthatók. Megvilágítják például a hőerőmű kürtőit is, és a turbinacsarnokban is nagyméretű, látványos fényinstallációval várják a látogatókat. A fesztiválra olyan nemzetközi audiovizuális alkotókat hívtak meg, mint például Maotik vagy Max Cooper, akik izgalmas, fénnyel kísért zenei performansszal lépnek színpadra.

További infók itt.

Fénykísérletek és elektronikus zene az egykori Inotai Hőerőműben

 

Az INOTA Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt nemzetközi összművészeti programja.

inotai erőmű, INOTA, fesztivál, fény, techno, Mákó Mári, Platon Karataev, Iamyank, Zagar

 

 

Szólj hozzá!


Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch beHAJÓzik Budapestre

Lydia Lunch, az underground zenei színtér egyik megkerülhetetlen alakja június 20-án több mint hét év után visszatér a Hajó színpadára.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Ez lesz a 44. Kaláka fesztivál Egerben

Az együttes fennállásának 55. évfordulójához kapcsolódó programok egyikeként június 27-30. között 44. alkalommal rendezik meg a Kaláka Fesztivált, melynek idén is Eger ad otthont.

Levendula és rózsa

A virágzó rózsák és levendulák mellett családi programokkal, színvonalas koncertekkel, kulturális programokkal, ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadásokkal várják a látogatókat szombaton és vasárnap a levendula és rózsa napokon Szegeden, az egyetemi füvészkertben.
Új koncertek