Komoly veszély fenyegeti az Ördögkatlan Fesztivált!

2015/05/06  ·   Fesztivál   ·  mmi

Magyarországon ma követ dobsz, fesztivált találsz. Nagyobb részük lefedi a régiós igényeket, s a szervezők bíznak abban, hogy az adott országrészből majd mindenki odatódul. Mások a saját tematikára esküsznek (pl. EFOTT, Rockpart), a Sziget-portfólió külön téma – és itt van ez a kisebb méretű rétegfesztivál, az Ördögkatlan, amely a fesztiválpiac szorításában rövidesen kénytelen lesz elgondolkodni a folytatás mikéntjéről.

Komoly veszély fenyegeti az Ördögkatlan Fesztivált!

Nem, nem azért, mert nincs elég látogató vagy nem elég színvonalas vagy a helyiek (Villány környéke) ne szeretnék őket: egyszerűen arról van szó, hogy nem tud tovább nőni, bizonyos helyszínei nem tudnak több embert befogadni. És el is érkeztünk a 22-es fesztiválcsapdájához: attól jó, mert kicsi, de úgy tudja fenntartani magát, ha minél többen mennek oda...

Akkor most mi van?

Ez a kérdés jutott az eszembe, ahogy hallgattam, amikor a médiawaves Hartyándi Jenő kapott szót a fesztivál nyitósajtótájékoztatóján. Ő lesz a "gazdája" a Kisharsányban található Vasudvardnak (rendes nevén: Kovács Udvar), s noha perifériális helyszínről van szó, elmondta, hogy a "túlnépesedés" olyan méreteket öltött tavaly, hogy maguk is megrémültek tőle. Számára az a feladat – hozzátette: talán ezért ki is rúgják a fesztiválszervezők –, hogy elriassza a közönséget annak érdekében, hogy megtartsa a közösséget... Mert a helyszínen workshopok működnek, műhelymunka folyik, filmesek, fotósok és más művészeti ágak képviselői tanyáznak a romos falak között, és lévén alkotók, nem szeretik, ha az arcukba bámulnak.

Első napunk tavaly – képekben

Most akkor elmondom, én mint fesztivállátogató mit gondolok erről.

A Kovács Udvar volt tavaly az Ördögkatlan legjobbb helye. Mivel Kisharsányban pecóztunk, minden napunk itt kezdődött és itt végződött. Ezzel mások is így lehettek, mert már ismerősként köszöntöttük egymást. A hely szellemisége lehetővé tette a magunkfajta vojőröknek, akik belebámulnak az alkotók arcába, hogy részesei legyünk a folyamatnak, és úgy érezzük, végre a helyünkön vagyunk ebben a romkocsmákra hajazó, de azok vadhajtásait nélkülöző közegben... A szemünk is fürdött a boldogságban, mert esténkéntt a fényfestésnek és a mindenféle tüzes dolgoknak köszönhetően egy varázsvilágban éreztük magunkat, anélkül, hogy erre bármilyen módszerrel és szerrel rásegítettünk volna... Mindig akadt pár zenész, aki előkapta a hangszerét, és húzta a talpalávalót, s mindig akadt jó pár nekik hálás táncos.


Ez egy betoldás, nem a cikkel egy időben született, hanem később. Amikor az ember aludt rá egyet. És álmában felötlött, hogy például mi lenne, ha a visszahúzódó művészlelkek egy másik tanyán keresnének alkotásra megfelelő közeget, és a Kovács Udvart meghagynák a fesztiválozóknak? Mert hogy egyébként nem úgy hívják a dolgot, hogy Ördögkatlan Alkotótábor, hanem Ördögkatlan Fesztivál, tehát jogos az igény, hogy a Katlan szívcsakrája mindenki előtt nyitott maradjon, mint egy harmadik szem...


 

Második napunk tavaly – képekben

Igazán nem tudom a megoldást erre, mert tényleg nem bír többet, viszont imádjuk. Mint ahogy imádjuk a színházi előadásokat is, amelyekre a jegyért sokszor kétórás alvás után, fél 6-kor álltunk be a sorba – esőben. Mert a termekbe sem fér be annyi ember, ahány fesztiválozó van, s hiába ingyenesek az előadások, jegyet kell rájuk kérni. Az első X ember be is jut, ha szerencsénk van, egyet-egyet többször is játszanak, akkor nagyobb az esély. De mivel nekünk, a bénáknak is sikerült tavaly jobbára minden áhított előadásra bejutni, mutatja, hogy nem lehetetlen a dolog. Igényelt némi logisztikai tervezés (ki, hol és mikor áll be melyik sorba), de ettől szép.

Szóval itt vannak ezek az adottságok, amelyek hihetetlenül szerethetővé teszik az Ördögkatlant, és akkor még nem is soroltunk fel mindent, mert például a helyiek támogató attitűdje, amely, azon túl, hogy éjjel-nappal felveszik az út szélén integető stoposokat, abban is megnyilvánul, hogy részt vesznek az eseményeken, és nem a kertítés árnyékában morgolódnak a tömegen... S akkor ott van még a két főszervező, akikhez hasonlót még sosem, akik szívből lelkesek nem kötelességből, és valahogy ott vannak mindenhol együtt vagy külön, és próbálnak akkor is mosolyogni, rád, a vadidegenre, ha az eső elvitte valamelyik bulit...

2008-ban gondolta úgy Kiss Mónika és Bérczes László, hogy barátaikkal létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyonis normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és Törőcsik Maritól.

Így tehát a vadidegen szó abban a pillanatban értelmét veszti, ahogy leraktad a hálózsákodat a négy település egyikén.

Mi négyen voltunk tavaly, most kétszer annyian készülünk oda, és ezek csak mi vagyunk. 

Kis kitérő: én azért szeretek Ördögkatlan sajttájra járni (nem, nem a pogácsa meg a vörösbor), mert közelről láthatom és hallhatom Törőcsik Marit, aki rendre ellopja a showt-t, mert az egyetlen a megszólalók között, akinek nem szorítják időkorlátok közé a mondanivalóját – és ő, mint mindent, ezt is komyolyan veszi :) "Mondja, maga nem fél verset mondani?" – fordul oda Mácsai Pálhoz, miközben Bérczes felvázolja a fesztiválprogramot. A fesztiválprogramot megkapjuk papíron, leketronikusan, így mindenki arra figyel, ami egyáltalán nem tartozik a tárgyhoz... Vagy mégis? Aztán, még mielőtt a színiigazgató válaszolni tudna, elmondja, hogy ő bizony igen. Nem is tud verset mondani, mindig belesül. Elmesélte azt is, hogy azért szereti a Katlant, mert gyerekkorában voltak ilyen piknikek, ahol mindenki mindenkit szeret... Elmesélte, hogy a beremendi csillagos ég alatt megrendezett komolyzenei koncerten sírva fakadt, látván, hogy a dombon szerteszét emberek pokrócokon ülve hallgatják a zenét...

Utolsó napunk a Katlanban tavaly – képekben

Nos, ez a beremendi feeling bárki számára elérhető (ráadásulidén Ránki Dezsővel!), hasonlót éltünk át tavaly... Meghatottság stimmel. De ha már Mácsaihoz kanyarodtunk az előbb, elmondjuk, hogy idén az Örkény Színház lesz a fesztivál díszvendége, az ő előadásaikért fogunk hajnalok hajnalán sorban állni... Elmondta, hogy ritka alkalom, hogy aTELJES társulat műszakostul leköltözik valahova. Az is ritka alkalom, hiszen eleddig egyszer játszották a Madách téren, hiszen prózai színház lévén keveset zenélnek, de lehozzák a fesztiválra "Esztrád" című műsorukat. S hogy ne egy afféle értelmiségi busongás legyen, ő bizony a Stones-számok között keresgél... Rajta!

10 ok arra, miért leszünk ott idén is az Ördögkatlan Fesztiválon – további képekkel

A tavalyiaknak mondom, hogy a Faluturisták átköltöznek Palkonyára (kihagyhatatlan!), a Budapest Bárral fellép majd Bangó Margit, jön egy holland újcirkusz is, de természetesen itt lesz a Wombo, naná, és Dresch Mihály G-mollban fog játszani, miközben Wahorn nem. Ha már Wahorn Andrást emlegettük: éppen a Búcsúkoncert zenekart (Cseh Tamás fiával, Cseh Andrással) méltatta, mely koncerten ő is zenél majd. Ekkor hangzott el a szájából a mondat, amely az egész ördögkatélan fesztiválra nagyon igaz, s amellyel ezt a gondolatmenetet le is zárom, a vonal alatt majd a részletes programismertetőt olvashatjátok:

"Ez egy család lesz, amelybe önök is be lesznek fogadva"

 


Ördögkatlan Fesztivál – 2015. augusztus 4-8.
Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Beremend

Díszvendégek

Örkény Színház
Amikor 2001-ben Mácsai Pál átvette a bulvárban utazó „KisMadách” vezetését, még csak remélhettük, hogy az ország egyik legerősebb művész-színháza születhet itt meg. Nos, azóta megszületett. Az Ördögkatlanban évek óta a legjobb társulatok fordulnak meg Pintér Béláéktól a Katonáig, a Fortétól a Jel Színházig… Magától értetődő hát, hogy 2015 egyik díszvendége az Örkény. BL-KM „válogatók” a szívükhöz legközelebb álló előadásokat hívták meg (Tóték, Azt meséld el, Pista, Anyám tyúkja), sőt a teljes társulat tart „Esztrád” címmel koncertet is, nem beszélve a Máthé Zsolt által levezényelt Örkény-Vurstliról.

Ránki Dezső
Minden műfajból a legjobbakat szeretnénk megnyerni – kell-e mondani, hogy a kétszeres Kossuth-díjas Ránki Dezső közéjük tartozik. Nemcsak az ország, de a világ vezető zongoraművészeinek egyike. Tavaly Beethoven IX. Szimfóniáját vezényelte, az idén Beethoven egyik zongoraversenyét dirigálhatja Dinyés Dániel, aki megélheti azt, hogy egyúttal gyermekkora egyik bálványát is dirigálhatja. Nem lesz egyedül: tudhatjuk, sokezren hallgatjuk majd a beremendi Megbékélés kápolnánál Ránkit és a Bujtor Balázs vezette Hungarian Studio Orchestrát.

Dresch Mihály
Az idén hatvan esztendős Dresch Mihályt „díszvendégséggel” köszöntjük: a magyar jazz megkerülhetetlen alakja többféle minőségben megnyilvánul a fesztiválon. Alapcsapata, a „Dresch Quartet” népzenében gyökerező jazzt játszik a Vylyan Teraszon, a „Dresch Misi Vonós Quartet” jazzből is táplálkozó népzenét játszik Palkonyán, nem mellesleg a kaposvári Bányavakság zenéjét is Misi szerezte, sőt, beszélgetünk is vele életről, zenéről, barátokról, fuhunról…

Wahorn András
Két évvel ezelőtt Bukta Imrét, 2015-ben Wahorn Andrást hívjuk képzőművészeink bújóhelyéről, Mezőszemeréről. Wahorn a barátait is hozza, a Tapasztalt Ecsetek kiállít és koncertet tart, miközben András falfreskót fest a nagyharsányi legendáról. De tudhatjuk, jelenléte maga a performansz, folyamatosan kommentálja „nyilvános alkotó tevékenységét” – mellesleg a Búcsúkoncert Zenekar sztárvendége lesz.

Ízelítő a progamból

Cirkusz
Néhány évvel ezelőtt nagy szenzáció volt a francia Galapiat Cirque kisharsányi szereplése. 2015-ben holland kortárs cirkusz érkezik a faluba, és a Cirque Platzak három napon át mulattatja a helyieket és az érkező vendégeket.

Színházi előadások
Örkény Színház (Tóték, Azt meséld el, Pista, Anyám tyúkja), Vádli-Füge-Szkéne (I. Erzsébet), Ördögkatlan (Mulatság), Nézőművészeti Kft. (A gondnok, A kézmosás fontosságáról), kaposvári Csiky Gergely Színház (Bányavakság, Shylock), Szabadkai Népszínház (Van valami bejelentenivalója?), K2 Színház (kisharsányi ősbemutató!), Kerekasztal (Szélben szállók), Pintér Béla és Társulata (A soha vissza nem térő), Dancing Graffiti, Nagyvárosok Máriája, Faluturisták Palkonyán, Hoppart (Ibusár), Pesti Magyar Színiakadémia, Szentesi Gimnázium…

Gyerek- és családi programok
MárkusSzínház (A repülés története), Szélkiáltók-koncert, Rutkai Bori Banda (Sárkányjárgány), Mesekotyvasztó Varga Anikóékkal, Felnőttek szabadságon („gyerekmegőrzés”), Bozsik Yvette Társulat (Csillagokkal táncoló Kojot)...

Koncertek
Quimby, Ránki Dezső Beethoven zongoraverseny, Palya Bea, Wombo, Rossini-operák, Psycho Mutatnts, Dresch Quartet, Buda Folk Band, Budapest Bár & Bangó Margit, Örkény Esztrád koncert, 30Y, Kiscsillag, Udvaros Dorottya, Besh o droM, Faragó Béla-opera, Szirtes Edina Mókus, Little G Weevil – Pribojszki duó, Iva Bittová Cseh Tamás-emlékest, Paul-Ronney Angel & Ane Angel, Márta István templomi koncertje...

Irodalom
A Csurgói Református Gimnázium és a Jelenkor vendégei: Esterházy Péter, Kemény István, Keresztury Tibor & Víg Mihály; Kritikai Szalon, Slam-estek, Nyári Krisztián...

Kiállítások
Tapasztalt Ecsetek (Wahorn András, Szurcsik József, Kopasz Tamás, Orosz László, Chris Allan, Ulrich Gábor), Sprok Antal szobrai, Révai Sára fotói, Gábor Béla (in Memoriam Cseh Tamás), Szvetnyik Kata festményei, Rutkai Bori – Nemes Péter közös kiállítása, Szikszai Rémusz fotókiállítása...

Film
Örkény-mozi, a Mediawave díjnyertes filmjei, Esélykikötő-filmek...

Beszélgetések
Mácsai Pállal, Dresch Mihállyal, Wahorn Andrással, Márta Istvánnal, Hartyándi Jenővel, Bérczes Tibor beszélgetés-sorozata az euthanáziáról...

Egyéb
Katlanfutás, 25 éves a Mediawave, 25 éves a Művészetek Völgye, Örkény Vurstli, Pécsi Bölcsész Udvar, Esélykikötő....

 

 

Az Ördögkatlan Fesztivál honlapján, valamint a fesztivál Facebook-oldalán a teljes és részletes program végigböngészhető, valamint minden hasznos információ (szállásokról, utazásról) megtalálható.

Van kérdés?


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek