Lobenwein Norbert: Nagy kérdés, mi vár a következő években a hazai fesztiválokra

2023/01/02  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Az év utolsó napján jelent meg az Indexen az exVOLTos, Nagyon Balatonos fesztiválguru évértékelője, ebből emeltünk ki néhány gondolatot.

Fotó: Fishing on Orfű

Vajon érvényes marad-e az a büszke szlogen, amely szerint „Magyarország fesztivál-nagyhatalom”, ahol minden hétre jut legalább egy fesztivál valahol az országban?

"A 2023-as évet ebből a szempontból vízválasztónak gondolom" – válekedik Lobenwein.

Kifejti, hogy az infláció kihat a koncertek, fesztiválok világára is: az energiafogyasztásra, a szállítási költségekre éppúgy, mint a több száz, több ezer embert foglalkoztató alvállalkozói körre, a szolgáltatások árára és a fellépők továbbterhelt növekvő költségeire is. Ráadásul eközben várhatóan a szponzorok is nehezebben nyúlnak a zsebükbe.

"A jellemző kalkulációk szerint egy vidéki fesztivál „előállítása” 2023-ban 20-40 százalékkal kerülhet többe, mint egy évvel ezelőtt, miközben a 3-4 napos bérletek sok esetben ugyanúgy bruttó 30 000 forintnál kezdődnek, mint tavaly" – írja.

Ezekért az összegért egy este több olyan hazai és külföldi előadó koncertjét láthatta a vendég, aki a legnagyobb klubokat vagy éppen az arénát is megtölti. Ezért már érdemes napi 12-15-20 000 forint körüli összeget fizetni, autózni, vonatozni, szállást foglalni, étteremben ebédelni, turistáskodni. De ezek a jegyárak 2023-ban már nem minden esetben fedezik azt a költséget, amelyből fel lehet építeni és működtetni egy fesztivált...

Azt is megjegyezte, hogy 2022-ben több fesztivál zárt negatív mérleggel, mint korábban, de ugyancsak többen rekordlátogatottságról számoltak be. Pozitív példaként emelte ki a Fishinget ("...karácsony előtt már nem maradt bérlet a 2023-as nyárra… Ebben ők rekorderek itthon.) és a Paloznaki Jazzpikniket (nem a „hagyományos” fesztiválozóközönséget célozza, hanem egy fokkal idősebb, „pénzesebb” réteget – nagy sikerrel).

Írásának második részében azt elemzi, hogy milyen terendek alakítják a magyar könnyűzenét, gyakorlatilag a Belga egyik sorával foglalhatnánk össze:

"... legyenek résen a présen, a présen... mert keményen tolják a fiatalok, a New Generation!",

bővebben pedig:

"Az idei nyár, az idei év sokunk számára megmutatta, hogy egy egészen új korszak vette kezdetét a 2020-as évekkel. A 2023-as fesztiválok új főszereplőiről pár évvel ezelőtt nem is hallhattunk, hiszen ebben a fél évtizedben indultak csak el. Ma pedig simán képesek arra, hogy egy nap alatt megtöltsék az Akváriumot (1300 fő), de arra is, hogy rekordtempóban legyen „sold out” a Parkjuk (12 000 fő). Ennyire látványosan, ennyire rövid idő alatt ritkán újul meg a hazai koncertmezőny. Sőt ilyenre nem is nagyon emlékszem korábbról."

A teljes cikk itt olvasható.

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

2023-ban biztos nem lesz VOLT Fesztivál

 

Nem marad Sopron fesztivál nélkül, jön a SopronFest

 

243 nap van hátra a jubileumi Fishingig – kész a program!

 

Ez volt a 2022-es Paloznaki Jazzpiknik külföldi fellépősora

 

 

 

fesztiválok, Lobenwein Norbert, popszakma, Fishing on Orfű, Paloznaki Jazzpiknik

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek