Nem fogsz ráismerni a Szigetre!

2013. július 30.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Lehet ide-oda forgatni a szavakat, lehet nemszeretni, sőt: egyenesen utálni - a Sziget akkor is az ország, sőt Európa egyik csúcsfesztiváljának számít. A szervezők beismerték, idén nem sikerült a zenei menüt úgy összeállítani, ahogy azt szerették volna, a neten komplett lista kering arról, kik NEM lépnek fel idén a Hajógyárin. Cserébe mindent elkövetnek azért, hogy a retinákba beégjen a látvány, hogy elég legyen egy aprócska részlet, s máris tudni lehessen a fotóról, hogy a Szigeten készült, mással összetéveszthetetlenül.

Nem fogsz ráismerni a  Szigetre!

A Sziget már korábban is kitűnt meghökkentő produkciókkal, látványos installációkkal, izgalmas programhelyszínekkel. Elég csak a kisebb-nagyobb utcaszínházakat, a Lumináriumot, a Tarot Labirintust vagy a Cökxpon helyszínt illetve az egyedi lampionos kivilágítást említeni.

Nagy sikernek örvendett a Colosseum, a Hungarikum Falu, a Kelet-Európai Vurstli, a Hello Wood és a Medence csoport látványos installációi, nem beszélve a tavalyi hatalmas óriáskerékről, a Sziget Eye-ról. Idén ezek már csak egy kis részei lesznek a nagy egésznek, hisz a vizuális megújulás jegyében lépten-nyomon belebotlunk majd valamilyen színes, nagy, csilli-villi, világító, pörgő-forgó, lenyűgöző látványcsodába.

Egyrészt a korábbi helyszínek új köntöst kapnak s a nagyobb színpadok is megújult külsővel várják a nézőket s húsz méterrel nagyobb lesz az óriáskerék is. Lesz majd Diszkó Erdő, ahol 100, spotlámpás megvilágítású, változó színben pulzáló, ledes tükörgömb teszi varázslatossá az erdőt. A Sziget Fesztiválköztársaság fái mintegy 20 km hosszú karácsonyfa izzó-ruhát kapnak, ez a rész olyan lesz, akár a Champs-Élysées karácsonykor.

És akkor még nem beszéltünk a lépten-nyomon felbukkanó installációkról, szobrokról, ismert művészek és lelkes amatőrök látványos, színes és monumentális alkotásairól. Az idén is lenyűgöző Nagy utcaszínház mellett soha ennyi kis utcaszínház nem bukkant még fel a Szigeten, mint idén. Lesz, ami megijeszt, de többnyire megnevettet, s ne csodálkozzunk, ha egy kukás mellettünk hirtelen egy tenor áriába kezd.

Bemutatkoznak továbbá Budapest legtrendibb és legegyedibb romkocsmái és a Duna partján a folyó valaha volt legmenőbb strandját is kialakítják, egy több mint fél hektárnyi területen, ezer m3 homokkal leterítve. Az A38 helyszín is új sátrat kap, egy itthon soha nem látott méretűt, kétszer akkorát, mint az eddigi legnagyobb Szigeten lévő sátor, melynek befogadó képessége nagyobb, mint Budapest legnagyobb koncerthelye, a Papp László Sportaréna.

A Sziget Fesztiválköztársaság minden napja nemzeti ünnep, ahol naponta egy-egy össznépi akció teszi látványosan ünnepivé a helyiek életét. Késő délutánonként, a Nagyszínpad előtti Főtéren a koncertektől átszellemült tömeg naponta más-más élmény részese, aktív résztvevője lesz. Lesz olyan nemzeti ünnep, ahol tízezer luftballon repül egyszerre a magasba, másik napon tízezer szélforgó pörög majd egyszerre a Fesztiválköztársaság lakosainak kezében, ünnepelve az önfeledt együttlétet.

Szintén ünnepi hangulatot fényét emeli majd, mikor ezernyi, 1.1 méter átmérőjű strandlabda gördül végig a többtízezres tömegen. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egyik nemzeti ünnepen colourparty lesz: a szivárvány minden színében pompázó, mintegy 30 ezer színezett „festékporos” zacskót dob fel egyszerre a Főtéren ünneplő tömeg, tarkára festve a Nagyszínpad előtti teret. (Senki ne ijedjen meg, a zacskóban hipoallergén rizsliszt lesz, különböző színű ételszínezékkel megfestve.)

A nemzeti ünnepek legnagyobbikán, a Sziget utolsó napján pedig, a Nagyszínpad utolsó koncertidejében a színpadra perdül David Guetta, hogy megadja az alaphangját az eddig sosem volt End Show-nak, ami az ünnepek ünnepe lesz majd fényjátékkal, lézer show-val, pirotechnikai látványosságokkal. A másfél órás produkcióban, a Nagyszínpad fénytechnikáján túl már a kezdetén mintegy száz robotlámpa villódzó fénye teszi izgalmassá a látványvilágot és az est kicsúcsosodásánál majd’ kétszáz ilyen fényforrás dolgozik majd. Lesz továbbá tucatnyi lézerágyú a spektrum minden színében, valamint konfetti-ágyú, lángcsóvákat kilövellő alkalmatosságok, füstágyú és színpompás pirotechnikai megoldások. A záró tűzijátékban pedig változatos formákat produkáló „bombák” suhannak majd az égbe, lenyűgözve a résztvevőket.

S hogy ne szaladjunk ennyire előre - elvégre még el sem kezdődött a buli, s máris a végéről beszélünk, itt a legeslegelső nap új fellépője: a Quimby szuperkoncertje és a Muzsikás 40 éves jubileumi fellépése mellett a holland Bingo Players DJ és producer duó viszi majd a partit. Paul Bäumer és Maarten Hoogstraten jellemzője a hamisítatlan buli house, a Rattle vagy a Buzzcut zenéjére tényleg az örökkévalóságig lehet pumpálni egy jó partin.

Szóval érdemes lesz kinézni idén a Szigetre, akár csak annyira, hogy mi változott, milyen látványosságokat nyújt idén a fesztivál. Ehhez nem is kell teljes áron napijegyet venni, hiszen idén is működik a már a korábbi években jól bevált percalapú, mobiltelefonos jegyvásárlási rendszer, amivel csak annyit fizet a látogató, amennyi időt a fesztivál területén tartózkodott. Arra viszont érdemes felkészülni, hogy a gigabuli nem ereszt, s aki akár egy pillanatra is bekukkant, az nem akar többet elmenni...


 

 

Szólj hozzá!


Amikor a metálosok beszorulnak az Akváriumba - Killswitch Engage bulin jártunk

Amikor a metálosok beszorulnak az Akváriumba -...

A metált és annak alfajait kedvelőknek nagyon kellemesen besűrűsödött a június: In This Moment és Killswitch Engage az Akváriumban, Asking...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Farkas Franciska unikornist sétáltat a Hippikiller új klipjében

2017-ben megjelent Totally Disco című új nagylemezét idén két dallal fejelte meg az újságíróként és szerkesztőként és Majdnem Híres Rocksuli-társalapítóként is ismert Bihari Balázs zenekara, a Hippikiller. Az Unikornis éve című számhoz most klip is készült az egyik legtehetségesebb fiatal hazai színésznővel, Farkas...

A Place to Bury Strangers lemezbemutató szeptemberben a Dürerben

Új lemezzel tér vissza a Budapestre a pszichedelikus zajrock egyik legeredetibb zenekara, az A Place to Bury Strangers. A gitárpedál-márkaalapító, kütyü- és furcsahang-mániás Oliver Ackermann triója, frissen igazolt dobossal és az idén tavasszal megjelent, Pinned című új lemez anyagával sújt le, szeptember 10-én a Dürer Kertben.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek